Dacă ați mai intrat pe site probabil că știți deja pasiunea mea pentru locații abandonate și ciudate. Berlinul e plin de astfel de clădiri dar, cu toate că mi-am pregătit o listă cu asemenea locații dinainte să ajung acolo, n-am reușit să bifez decât una singură. Pe lista pe afla în special sanatoriul Beelitz-Heilstätten, un spital militar care l-a avut ca pacient pe Hitler, unde n-am apucat însă să ajung.
Am vizitat Teufelsberg (Muntele Diavolului), o fostă stație de spionaj aflată pe un deal de 80 de metri creat artificial din deșeurile rămase în urmă bombardamentelor celui de-al Doilea Război Mondial. Nu mi-a fost deloc ușor să ajung acolo pentru ca Teufelsberg se află în mijlocul pădurii Grunewald, pe un delușor. Prin urmare, după vreo 20-30 de minute de mers aiurea prin pădure, întrebam fiecare localnic ieșit la jogging dacă sunt pe direcția cea bună pentru că aici, în mijlocul pădurii, nu exista niciun fel de indicator. Într-un final am zărit cupolele clădirii și m-am pus pe urcat dealul, un drum destul de anevoios, dacă nu prea ai conditie fizică.
EINTRITT VERBOTEN (Intrarea interzisă) scria mare pe gardul care împrejmuia stația iar câțiva metri mai încolo un alt panou îți indica intrarea cu plată.
Aici, pentru prețul de 8 euro, te poți plimba și poza rămășițele celor cinci cupole mari de radar, unde britanicii și americanii ascultau cu urechile ciulite orice cuvințel rosteau rușii. Erau destul de multă lume, atât turiști cât și localnici, iar înauntru era chiar și o rulotă cu cafea și cârnați, precum și o expoziție de fotografie. Ce mai, obiectiv turistic în toată regula!
Acest spațiu interesant i-a atras atenția chiar și cineastului David Lynch, care a vrut să-l cumpere și să-l transforme într-o Universitate de Meditație numită Happiness College, culminând cu un Turn al invincibilității care să găzduiască o mie de studenți. N-a fost să fie iar spațiul a fost luat în primire de alte persoane care au invitat artiștii să-l transforme într-o zonă creativă, din care să se poată scoate și ceva bani.
Rezultatul? Un imens spațiu acoperit cu graffiti psihedelice, dar și altele simbolice, precum o ureche imensă sau imagini care ironizează politica. Întreaga regiune este un fel de mausoleu al surprizelor, la fiecare cotitură găsești desene avangardiste, instalații, piese de mobilier părăsite, biciclete ruginite, sticle de bere sau obiecte imposibil de identificat.
Cum spuneam, Teufelsberg nu este pentru oricine. dar dacă îți plac locațiile de acest gen, cred că merită să îi dai o șansă, la pachet cu o binemeritată plimbare prin pădurea Grunewald, superbă pe timp de toamnă.
Citește și: