Tot ce trebuie sa știi despre Lima

Majoritatea turiștilor care vizitează Peru își încep excursia din Lima, unde se află principalul aeroport internațional al țării, Aeropuerto Internacional Jorge Chávez.
La o prima vedere, Lima n-are nimic special, fiind un oraș poluat, gălăgios, prea puțin atrăgător și destul de nesigur. Metropola cu vreo 9 milioane de locuitori, e bună pentru a te obișnui cu bucătăria peruană, cu stilul de viață al oamenilor dar și pentru a vizită câteva muzee, biserici, clădiri coloniale și piețe istorice. Mai exact, un punct de plecare pentru o călătorie mai interesantă către alte destinații turistice pe care le oferă Peru.
Totuși, la o privire mai atentă, poți descoperi și câteva obiective turistice create de istoria bogată a acestei țări și a capitalei sale. Nu multe, însă!

Capitala peruviană este în același timp un important centru comercial și financiar al continentului. Orașul se întinde în văile râurilor Chillon, Rimac și Lurin și pe coasta deșertică a Oceanului Pacific. Ajunge până pe malul oceanului cu portul Callao, extensie metropolitana.

601992_10200489803864630_720878030_n

IMG_8154

IMG_8200

Populația orașului și a suburbiilor sale este un amestec interesant de rase și de grupuri etnice. Cel mai numeros grup este Mestizos, creat din amestecul dintre amerindieni și cuceritorii europeni, majoritatea spanioli și italieni. Cea de-a două cea mai numeroasă îmbinare de rase este a peruvienilor europeni, fie cu rădăcini spaniole, italiene sau germane, sau cu origini franceze, britanice sau croate.
Alte minorități notabile că număr sunt amerindienii (populațiile Ayamara și Quechua) și afro-peruvienii (ce se trag din africani aduși pe continent ca sclavi). Orientul Mijlociu și Europa au îmbogățit imaginea cu un număr de evrei, pe când Asia este reprezentată de cea mai numeroasă comunitate chineză din America Latina.
Marele val de imigranți (din secolul XX) din Germania, Italia, Franța și Marea Britanie a lăsat o amprentă vizibilă în oraș. În timp ce italienii au adus influențe în ceea ce privește bucătăria locală, ceilalți s-au remarcat printr-o organizare separată socială și au înființat propriile cluburi, școli și licee. Imigranții chinezi s-au stabilit în Bairro Alto. În Orașul Chinezesc cunoscut și sub numele de Calle Capon au deschis localuri mici și îmbietoare, unde se servește mâncare asiatică și peruviană.

021

IMG_7930

Lima încânta însă prin amestecul acesta de culturi care a lăsat semne vizibile în arhitectură orașului. Mănăstirea Sfântului Francisco, Catedrala din Lima și Palatul Torre Tagle sunt exemple de arhitectură colonială influențată de barocul spaniol, de neo-clasicism și de stilul colonial. Influențele mai târzii vin din arhitectură franceză și se văd în clădirile guvernului și ale altor sedii de organizații culturale.
Guvernul militar condus de Juan Velasco Alvarado a marcat arhitectură prin stilul brutal precum clădirea Muzeului Națiunii sau pe cea a Ministerului Apărării.

603

055

Lima stă bine la capitolul gastronomie. Biodiversitatea și mediile diferite ale țării, precum și multi-culturalismul au lăsat amprente importante în bucătăria peruviană.
Lima este un centru cultural important prin multele teatre care funcționează în oraș. Este în același timp un magnet pentru iubitorii plajelor și ai surf-ului, mulțumită plajelor foarte apreciate de pe Coasta Pacificului. Centrul sau istoric a fost declarat moștenire UNESCO.

În Lima vei găsi o viață de noapte vibrantă cu baruri și cluburi în care se cânta atât salsa, tango cât și electro sau rock. Cele mai interesante cluburi se află în Miraflores, San Isidro și Barranco.
Un bar pe care vi-l recomand e Ayahuasca, din cartierul boem Barranco, scumput, dar de bun gust și cu cocteiluri amețitoare.

Ai mare grijă însă! Deși siguranța in acest oras s-a îmbunătățit în ultimii zece ani, e mai bine sa ai în vedere niște măsuri de precauție, în timp ce vizitezi orașul. Nouă ni s-a furat geanta, ziua, într-un bar din centrul orașului.

Clima din Lima

IMG_8399
Deși este situată la sud de ecuator, într-un deșert, clima orașului este caldă, blândă și umedă, cu ploi rare, tocmai datorită poziției sale. Lima se găsește la est de Oceanul Pacific și la vest de Munții Anzi, chiar în calea curentului Humboldt. Curentul care traversează coasta diminuează căldură regiunii subtropicale și crează umiditate, nori și ceata.
Ca mai toate țările din America de Sud, Lima are două anotimpuri: vara din octombrie până în aprilie, iarnă din iunie până în octombrie, în timp ce mai și noiembrie sunt luni de tranzitie.
Verile  sunt însorite și plouă rar și scurt. Temperaturile zilei ating o minimă de 18 grade C-22 grade C și o maximă de 24-29, în timp ce noaptea cunoaște temperaturi medii de 18 grade C. Aerul din timpul zilei este în general umed, dimineață se poate întâlni ceață pe zona de coasta, în timp ce seară cerul este acoperit de câțiva nori.
Aici se pot admira apusurile minunate pe care localnicii le numesc “cielo de brujas” (cerul vrăjitoarelor), pictate în portocaliu, roz și roșu.

Apa oceanului este însă destul de rece, cu o medie de 17 grade C -19 grade C. Iarna este gri, vântoasa, noroasă, umedă și mult mai rece, cu burniță matinală ocazională. Temperaturile din timpul zilei nu sunt cu mult diferite de cele din timpul nopții, cu minime între 12 grade C-16 grade C și maxime între 16grade C-19grade C ziua și în jur de 11grade C noaptea. Este totuși indicat să împachetezi ceva călduros, din cauza că multe dintre clădiri nu au sisteme de încălzire, iar vremea se resimte că fiind rece. Deși e răcoare și înnorat, nu uita loțiunea de protecție, chiar și pe timpul iernii. Astfel vei evita iritațiile pielii cauzate de radiațiile UV medii. Vă spun asta din proprie experiență!

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *