Trei minuni ale naturii de văzut o dată în viață

Nu-mi stă în obicei să scriu despre locuri pe care nu le-am vizitat încă dar  tradiționalul Bucket List ar conține cu siguranță și aceste minuni ale naturii:

Craterul Darvaza, Turkmenistan

Door-To-Hell5

Așa cum îmi stă în fire, încep cu o destinație mai dark, neobișnuită si greu accesibilă – Poarta spre iad, aflată la o distanță de 260 km de Ashgabat, capitala Turkmenistanului, care oferă un fenomen al naturii inedit. Zona Derweze, cum este cunoscută în limba turkmenă, este foarte bogată în gaze naturale. În anul 1971, în timpul unor săpături, rușii au dat peste un crater plin de gaze naturale, cu o adâncime de 70 m. Pentru a evita emisia unor gaze toxice, aceștia au decis dea foc craterului, sperând focul consume gazele în câteva zile. Cum însă natura nu joacă după regulile noastre,  groapa Darvaza arde și în zilele noastre.

Craterul are un diametru de 60 m și, deși fenomenul natural are o explicație plauzibilă, turiștii sunt fascinați de Poarta spre Iad, mulți dintre ei alegând își așeze cortul în apropierea ei. Cu siguranță nu vor suferi de frig pe timp de noapte. Grijă mare la speciile de animale ce trăiesc aici! Păianjenii par și ei veniți direct din Iad, unii dintre ei având dimensiuni de-a dreptul înfiorătoare. În apropierea craterului se află altele două cratere, care bolborosesc pline de gaze, însă nici unul nu este mistuit de flăcări.
Cum ajungi aici: Greu, pentru este situat în mijlocul pustietății, prin urmare nu ai la dispoziție mijloace de transport în comun pentru a ajunge aici. Poți apela la agențiile de turism din Ashgabat care organizează tururi cu ghizi în care vei dormi într-o yurtă tradițională sau vei campa lângă crater. Dacă vrei s-o faci pe cont propriu, află acest crater se află la o plimbare de 4 ore de capitală Turkmenistanului iar Poartă spre Iad este situată la o distanță de aproximativ 10 km depărtare de drumul principal.

Marea Gaură Albastră din Belize

Great_Blue_Hole

Nu mi-am testat niciodată abilitatea de scufundător dar dacă face-o, una din destinațiile spre care m- îndrepta ar fi cu siguranță Marea Gaură Albastră din Belize, una dintre cele mai frumoase experiențe pe care pasionații acestui sport o pot trăi. Pentru din te am văzut și auzit, o incursiune în Gaură Albastră din Belize este asemenea unei călătorii spre infinit. Marea Gaură Albastră din Belize face parte din Rezervă Barierei Recifului de Corali Belize, monument UNESCO. Este situată în apropierea centrului Recifului Lighthouse, ce se află la o distanță de 70 km de orașul Belize.

Groapă Albastră din Belize este aproape perfect circulară, are un diametru de 300 m și o adâncime de 124 m, fiind cea mai mare groapă albastră din lume. Găurile albastre sunt peșteri submarine imense, denumirea lor provenind de la contrastul puternic dintre albastrul profund al apei ce acoperă suprafață gropii și albastrul mult mai deschis al apei ce înconjoară groapăAceastă groapă s-a format urmare a glaciațiunilor când nivelul oceanului era mult mai scăzut. Pe măsură ce apele oceanului au crescut, peșterile au fost inundate.

Cum ajungi aici:  Din Belize va trebui ajungi pe insula Ambergris Caye, situată la o distanță de aproximativ 32 km. Singurul oraș al insulei este San Pedro, aici aterizând din ora în ora avioane ce sosesc din Belize. Poți ajunge în San Pedro și cu taxiuri acvatice, în maxim 90 de minute. Odată ajuns aici poți apela la companii care organizează sesiuni de scufundări în adâncurile Marii Groapi Albastre.

The Wave, Canionul Paria, Arizona, SUA

Acum că am văzut cu ochii mei Grand Canyon ar trebui să ma declar mulțumită dar plusez și sper să ajung să vad si The Wave, formațiunea din gresie din zona Coyote Buttes a Canionului Paria care creează un tablou unduitor spectaculos. Canionul se întinde pe o suprafață de 455 km2, fiind străbătut de râul Paria, un afluent al râului Colorado.
Cea mai bună perioada din zi pentru a fotografia această minune sunt cele câteva ore din jurul prânzului, când peisajul nu este acoperit de nici o umbră dar și dupăamiază când umbrele crează tot felul de nuanțe noi.
Accesul în zona Coyote Buttes este permis unui număr de 20 de persoane/zi.  Pentru a vizită zona veți avea nevoie de un permis. Taxa unui permis este de $7/zi. Permisele se pot comandă online.

Cum ajungi aici: Cel mai apropiat aeroport se află în orașul Page, Utah, acesta fiind situat la o distanță de aproximativ 50 km. Din Page va trebui închiriați o mașînă pentru a ajunge în apropierea canionului. Odată ajunși în punctul unde se află Paria Contact Station, pregătiți-va pentru o experiență inedită pe jos.
Cât despre cazare, te vei caza, în principal, în corturi. Canionul este prevăzut cu zone special amenajate pentru campare. Camparea în zona Coyote Buttes este interzisă.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *