Ce să nu faci prin Singapore

În Singapore, ţara cât o gămălie de ac pe harta Asiei, nu ai voie să faci o mulţime de lucruri.

Porecla The Fine City nu se referă doar la excelenţa acestui oraş, ci la amenzile pe care ţi le poţi lua făcând lucruri pe care nici măcar nu ţi le poţi imagina. Şi nu doar amenzi, ci și pedepse fizice, precum biciuitul în public.

Iată câteva dintre interdicţiile singaporeze ce-ţi pot aduce amenzi şi pedepse usturătoare:

Don’t:

  • Nu ai voie să mesteci gumă de mestecat, dar nici s-o comercializezi. Am înţeles totuşi că guma de mestecat se poate cumpăra din anumite farmacii, pe bază unei prescripţii medicale. Habar n-am afecţiunea de care trebuie să suferi să ai dreptul la mestecat gumă.
  • Nu ai voie să intri, prin urmare nici să ieşi, cu materiale pornografice sau jucării sexuale (just saying).
  • Nu ai voie să te loghezi la wifi-ul altcuiva.
  • Nu ai voie să traversezi strada aiurea, prin locurile nepermise.
  • Nu ai voie să cânţi sau să reciţi versuri cu conţinut indecent. Poţi sta până la trei luni în închisoare.
  • Nu ai voie să nu tragi apa la WC. Nu mi-e foarte clar cine şi cum verifică asta!
  • Nu ai voie să fumezi pe stradă sau te va costa vreo 500 de dolari o ţigară, lucru  semnalizat cu anunţuri postate la faţa locului.
  • Nu ai voie să intri în ţară cu anumite medicamente
  • Nu ai voie să arunci gunoaie pe stradă. În caz contrar, eşti pedepsit cu o amendă de 1.000 de dolari, iar dacă eşti prins a două oară amenda e de 5.000 de dolari.
  • Nu ai voie să-ţi afişezi orientarea homosexuală în public. Homosexualitatea nu e deloc privită cu ochi buni, aşa că nu e cazul să faci paradă cu asta.
  • Nu ai voie să umbli gol prin casă. Trage perdelele.
  • Nu ai voie să scuipi pe jos.
  • Nu ai voie să hrăneşti porumbeii. Sau maimuţele. Sau orice alt animal îţi iese în cale.
  • Nu ai voie să mâzgăleşti pereţii. Poţi fi amendat sau biciuit. Cu toate că am văzut câteva graffituri destul de reuşite, în special în cartierul arab. Poate aici se aplică alte reguli.
  • Nu ai voie să intri în ţară cu mai mult de un litru de alcool.
  • Nu ai voie să consumi droguri. La graniţă se pot face controale la întâmplare şi dacă eşti prins cu urme de drog în organism, nu va fi prea bine de tine, chiar dacă ai fumat, să zicem, un joint cu câteva ore înainte, în altă ţară. Cât despre posesia de droguri, te poate aştepta chiar şi pedeapsa cu moartea.
  • Pedeapsa cu biciuirea poate fi aplicată şi străinilor care depăşesc termenul limită de ședere în această ţară: 90 de zile.

Ce ai voie atunci, mă veţi întreba, şi mai ales de ce m-aş duce până acolo?

Do:

Singapore este în topul ţărilor cu cel mai ridicat nivel de trăi. Luxul şi opulenţa se reflectă în modul de viaţă, în hăţişul de zgârie-nori şi labirintul de mall-uri, dar şi în curăţenia sclipitoare de pe străzi. Iar preţurile sunt pe măsură. Singapore este ca un oraş într-o grădină. O junglă luxuriantă din oţel şi ciment. Ai zice că pentru fiecare clădire s-a plantat şi câte un pomişor, proporţia fiind foarte echilibrată. Aici, ba umbli prin clădiri ce sfidează înălţimile, ba în mijlocul unor oaze verzi unde te poţi relaxa.

20170126_210737

20170126_194358

Un motiv pentru care ai putea să-i dedici câteva zile, dacă tot te afli în vacanţă prin Asia, ar fi să vezi cu ochii tăi arhitectura fabuloasă. Dacă eşti curios să vezi cum se trăieşte în viitor, într-o arhitectură ce pare desprinsă din filme ştiinţifico-fantastice, în clădiri ecologice, sustenabile, aici e momentul s-o faci. Singapore este un oraş al viitorului, iar lucrul ăsta nu-l lasă să doarmă liniştit, ci îl pune să inventeze mereu modalităţi de a fi cu un pas înaintea prezentului, ţinând însă cont de resursele planetei.

Poți începe cu  grădinile botanice Gardens by the Bay, cărora merită să le rezervi o jumătate de zi. Prin Gardens by the Bay trebuie să vizitezi cele două sere magnifice: Flower Dome şi Cloud Forest. Tot aici se află şi faimoşii super-copaci din oţel, cocoțați chiar şi la 50 de metri deasupra solului şi uniţi prin câteva poduri suspendate pe care poţi face trasee. Seara ai parte de un spectacol de lumina şi muzică.

20170126_001515

Marina Bay Sands e o imagine iconică cu trei clădiri imense deasupra cărora a eşuat un vapor imens. Aici se află un hotel cu 55 de etaje şi o terasă de 340 de metri pătraţi cu un Skybar, infinity pool şi restaurant. Fetelor, miercuri este ladies night, deci nu plătiți intrare şi aveți un cocktail din partea casei.

20170125_231452

Muzeul de Artă şi Ştiinţă, adăpostit de o clădire pe care n-ai cum să n-o remarci, ce ţi se dezvăluie sub forma unui lotus care se reflectă artistic în apă. O poţi poza în toată splendoarea de pe Helix Bridge, podul futurist care uneşte Marina Centre cu noul Marina South.

20170125_173736

Pozabilă este şi Statuia Merlion, fântână simbol din Singapore, o combinaţie de leu şi peşte, sau Centrul Esplanade cu Teatrul din Golf, o construcţie modernă în forma unui Durian (fruct exotic cu miros foarte puternic), ce găzduieşte un complex, un teatru şi un teatru în aer liber și alte spaţii expoziţionale.

Singapore stă bine și la capitolul „verdeˮ. Majoritatea clădirilor au grădini verticale, sere suspendate sau terase luxuriante.

Grădina Botanică din Singapore este un imens parc naţional ce se întinde pe 70 de hectare. Este deschis spre vizitare în fiecare zi, de la 5 dimineaţa până la miezul nopţii, şi intrarea este gratuită. Îţi vine să te descalţi şi să alergi pe iarba verde și pufoasă, dar nu-ţi pot spune cu exactitate dacă nu cumva e vreo interdicție legată și de asta, deci mai bine n-o face. Tot aici se află şi cea mai mare grădină de orhidee din Asia.

Metroul singaporez acoperă cam toate zonele de interes turistic, altminteri fiind destul de ieftin. Vestea bună e că poţi ajunge cu el până la aeroport, cu doar 2-4 dolari, în funcţie de distanţa parcursă.

Un alt lucru care te poate surprinde plăcut este diversitatea culturală şi etniile care şi-au făcut din Singapore o casă, de-a lungul timpului. Ţara are patru limbi oficiale: engleză, tamil, malaeză şi mandarină, iar religiile şi obiceiurile tuturor sunt respectate.

20170125_150444

20170125_134941

Acest lucru se vede cel mai bine în Little India, locul cel mai haotic din tot oraşul, un fel de cartier unde într-adevăr te simţi ca-n India. Pe lângă micile restaurante unde poţi să mănânci ieftin şi bun, poţi vizita nişte temple hinduse, un mall în stil indian şi multe magazine cu tot felul de produse exclusiv indiene.

Nici China Town nu se lasă mai prejos. Aici am petrecut un An Nou Chinezesc, cu parade stradale impresionante în care puteam să jur că sunt în China. Altfel, cel mai mult mi-a plăcut cartierul arab, plin cu magazine cool, baruri, cafenele şi street art.

20170125_123145

Despre Singapore poți citi și aici.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *