Când mă întorc dintr-o călătorie prima întrebare care mi se pune legată de destinația respectivă nu e Cum a fost? ci Cât te-a costat? Din acest motiv, dar nu numai, am notat mereu cu grijă toate cheltuielile și la final am făcut bilanțul fiecărei călătorii. Și eu și Livia am ajuns prin Asia de îndeajuns de multe ori încât să ne facem o idee asupra prețurilor de aici.
Asia își întâmpină călătorii cu destinații super accesibile dar și altele foarte scumpe, fiind un paradis al backpackerilor dar și un mecca al celor în căutarea luxului și opulenței. Bugetul unei călătorii se împarte în cazare, masă, transport (în interiorul tarii) și excursii sau întrări la muzee sau obiective turistice. Vorbesc, evident, de excursiile organizate pe cont propriu și nu de cele cumpărate prin agenții sau vacanțe all inclusive.
Dacă nu ai idee cam de câți bani ai nevoie pentru o țară sau altă poți verifică scorurile pe site-ul budgetyourtrip.com, care îți calculează costul pe zi al unui sejur în orice loc ales de tine. Evident, cheltuielile diferă la turist la călător așa că e greu să estimezi dar măcar îți faci o idee, cât de cât.
Asia are 48 de țări iar printre cele mai ieftine vizitate de mine se numără:
Cambodgia
M-a impresionat mult Cambodgia, această țară săracă, cu oameni simpli, care încearcă să-și revină după ravagiile istoriei. Aici te poți caza pentru 10 euro într-o camera curată, cu mic dejun inclus. Mâncarea este excelentă și o poți servi atât în restaurantele pentru turiști cât și în piețele locale, fără să-ți afecteze prea mult bugetul. Dacă vizitezi Angkor Wat, care este cel mai mare complex de temple din lume, ai să scoți ceva mai mulți bani din buzunar dar chiar și așa nu vei rămâne cu o gaură în buget. Eu am cheltuit pe cazare, masă, obiective turistice și transportul între și în interiorul orașelor în jur de 33 de dolari/zi. Experiențele mele din Cambodgia, aici.
Nepal
Livia a ajuns de vreo 3 ori în Nepal și spune că a avut o mulțime de experiențe diferite față de multe locuri în care a mai fost. Iar prețurile sunt derizorii, în Katmandu, spre exemplu, erau cazări decente, cu aer condiționat, televizor plasmă, apă caldă, pentru 15 de dolari pe noapte! Dacă vrei să faci și un traseu prin Himalaya, atunci e ceva mai costisitoare pentru că trebuie să plătești un ghid dar și permis de trekking, cazare și mâncare. Chiar și așa, nu trebuie să-ți vinzi un plămân să faci un traseu prin Himalaya!
Poți calcula în medie cam 26 de dolari pe zi într-o țară cu parcuri naturale unde te poți plimbă pe spinarea unui elefant, centre de meditație sau cel mai mare templu budist din lume.
Vietnam
Cazare și mâncarea sunt foarte ieftine în Vietnam iar atracțiile turistice sunt atât de multe încât să-ți ajungă o lună întreagă!
Eu l-am vizitat pe tot, din nord în sud, cu autocarul, dar o poți face și cu zboruri interne. Am vizitat Hanoi, HoChi Min, Hoi An, Delta Mekongului, regiunea SAPA și am făcut o croazieră în Ha Long Bay iar într-o lună am cheltuit în jur de 1000 de dolari adică în jur de 33 de dolari/zi. Livia a avut parte de o altă experiență și a vizitat Vietnamul de pe spinarea unei motociclete dar cheltuielile au fost cam la fel.
India
India este o țară extrem de săracă, dar nu te aștepta să plătești peste tot aceleași prețuri ca și localnicii!
Dacă te cazezi într-un hotel luxos din Delhi și mănânci în restaurante de fițe atunci probabil că vacanța ta o să te coste aproape la fel de mult cât una în Singapore. Dacă nu ești pretențios poți avea o super vacanță pentru un chilipir. Mai exact, poți lua în calcul în jur de 30-35 de dolari/zi sau chiar mai puțin dacă vizitezi o singură regiune.
În restaurantele turistice mâncare e ceva mai scumpă dar ai întotdeauna opțiunea piețelor cu mâncare stradală, bună și ieftină. Poveștile Liviei despre India, aici.
Alte țări asiatice în care poți lua în calcul sub 50 de dolari pe zi – Sri Lanka, Laos, Bangladesh, Thailanda (nu și în zonele mega turistice) sau Indonezia.
La polul opus există țări unde nu ai cum să supraviețuiești cu mai puțin de 100 de euro/zi. Printre cele mai scumpe tari vizitate de noi în Asia se numără:
Singapore
Nu mă așteptam să-mi placă atât de mult în Singapore, țara aia cât un oraș, cu o mulțime de reguli și interdicții dubioase, aflată în topul locurilor cu cel mai ridicat nivel de trăi. Am avut norocul să stau la niște prieteni, pentru că aici cazările sunt extrem de scumpe și chiar și așa am cheltuit destul de mulți bani. Chiar și hotelurile mai modeste de 2-3 stele au prețuri peste 120 euro/noapte pentru o camera dublă, iar în hosteluri nu vei găsi un pat într-un dormitor sub 20 de euro. Mâncarea este și ea scumpă, dar dacă mergi prin piețe, food court-urile din malluri sau prin cartierul Little India poți mânca la prețuri decente. In plus, e musai să vizitezi muzeele fabuloase și grădinile botanice Gardens by the Bay, chiar daca intrarea este costisitoare.
În concluzie, dacă intenționezi să vizitezi Singapore, poți lua în calcul un buget de minim 120 de euro pe zi.
Japonia
Japonia este una din puținele țări în care de abia aștept să mă întorc, atît de fascinantă mi se pare! Și chiar dacă este una dintre cele mai scumpe țări din lume consider că merită orice efort financiar pentru a o vedea măcar o dată. Din ce în ce mai mulți turiști nu se lasă demoralizați de prețuri și vizitează Japonia, o țară care nu dezamăgește, indiferent care îți sunt așteptările. Nici când vine vorba de prețuri nu lasă jos ștacheta, astfel că pentru un sejur aici trebuie să iei în calcul cel puțin 100-120 de euro/zi.
Pentru transport ai Japan Rail Pass, un abonament cu care ai călătorii nelimitate cu trenul rapid. Restaurantele sunt destul de scumpe în Japonia, dar testa mâncarea stradală sau fast-foodurile din malluri. Despre Japonia am tot scris și o să mai scriem, proporțional cu cât ne-a plăcut – mult!
Emiratele Unite Arabe
Cele șapte Emirate Arabe Unite reprezintă o destinație turistică potrivită pentru cei care vor shopping, arhitectură desprinsă din filmele S.F și pentru cei ce caută luxul și elegantă resorturilor cu plajă și băi din Golful Persic. În Dubai, spre exemplu, costul unui sejur pe zi poate să sară lejer pe 150 de euro.
Alte țări scumpe din Asia, pe care nu am apucat să le vizităm – sultanatul Brunei, Hong Kong, Coreea de Sud și Israel.
Voi cam cât ați cheltuit prin Asia?