Sunt multe de văzut și de făcut prin Asia. Natură, cultură, oameni, obiceiuri, dar și arhitectură fabuloasă. Un slalom mental rapid mi-a readus în atenție cele mai frumoase clădiri remarcate pe acest continent, pe care merită sa le fotografiezi din toate unghiurile, în diverse momente ale zilei. Clădiri vechi și noi în care geniul uman a încercat să depășească limitele și imaginația. Iată șapte dintre ele, care merită puse pe piedestal.
Templul Wat Rong Khun, Chiang Rai, Thailanda
Thailanda se mândrește cu o mulțime de temple arătoase. Nimic parcă nu se compară însa cu Templul Wat Rong Kuhn, un templu ce merită vizitat oricând, dar cu precădere la apus și răsărit, când este pus în valoare de niște culori sublime. Situat în provincia Chiang Rai, la o distanță de 17 km de Chiang Rai, Templul Wat Rong Khun impresionează instant prin arhitectura sa neconvențională. Povestea lui este relativ recentă, construcția templului datând din anul 1996. Templul Alb, cum i se mai spune, este o construcție îmbrăcată în alb imaculat, încât ai zice că este acoperită de zăpadă pură. Construcția îi aparține pictorului thailandez budist Charlemchai Kositpipat, care a dat viață viziunii sale cu banii pe care i-a colectat din vânzarea propriilor tablouri. La intrarea în templu te întâmpină demoni și schelete care te avertizează cu privire la viciile umanității, precum țigările și alcoolul. Templul este înconjurat de un lac cu o mulțime de peștisori albi și negri, bine păziți de creaturi mitologice. Luminat de soare, templul capătă o strălucire de porțelan, datorându-se materialelor de construcție din care este ridicat: var și bucățele mici de oglindă.
Turnurile gemene Petronas, Kuala Lumpur, Malaezia
Te vei alege cu un torticolis de toată frumusețea încercând să pozezi turnurile gemene Petronas, cu a lor înălțime de 452 m. Considerate până nu demult cele mai înalte clădiri din lume, Turnurile Petronas domină orizontul orașului Kuala Lumpur prin grandoarea lor. Turnurile au fost proiectate de arhitectul argentinian César Pelli, construcția lor fiind finalizată în 1994, dar au fost inaugurarea de-abia în 1999. Turnul cu nr.1 găzduiește compania petrolieră Petronas și companii asociate, iar Turnul nr. 2 este ocupat de birourile altor companii, precum Bloomberg, IBM, Microsoft etc. Din păcate, vizitatorii pot urca doar până pe puntea ce unește cele două turnuri, aflată la etajele 41 și 42. De aici ai o fabuloasă panoramă de 360 de grade asupra orașului, indiferent de oră. Povești despre Malaezia, aici.
Taj Mahal, Agra, India
India nu e chiar pentru oricine, dar dacă îți faci drum pe aici probabil că ai pe lista și o vizită în Agra, să vezi Taj Mahal-ul în toată splendoarea-i. La o primă privire, templul pare o broderie în marmură albă, ce își schimbă culorile în funcție de momentele zilei. În zorii zilei, monumentul este invăluit într-un roz pal, iar la apus ai zice ca a luat foc. În lumina lunii, acesta capată nuanțe argintii.
Acest mausoleu grandios din marmură albă este încununarea geniului artistic musulman în India, fiind una dintre cele mai vizitate atracții turistice din lume. Mausoleul a fost construit în perioada 1631-1648, din ordinul Împăratului Imperiului Mogul, Shah Jahan, și are o poveste tristă. Acesta a vrut astfel să cinstească memoria soției sale preferate care s-a stins din viață în anul 1631, după ce a dat naștere celui de-al paisprezecelea copil.
Templul Lotus, New Delhi, India
Rămânem tot în regiunea Indiei, în New Delhi, pentru Templul Lotus, dedicat credinței monoteiste Bahai, religie fondată în secolul XIX, în Persia. Așa cum îi zice și numele, templul este construit sub forma unei flori de lotus, cu 27 de petale toate create din marmură albă. Clădirea a fost construită în perioada 1976-1986, proiectul aparținând arhitectului persan Fariborz Sahba, iar arhitectură modernă se mulează foarte bine pe conceptul de ospitalitate și bunăvoința acestei grupări religioase. Templul este deschis tuturor vizitatorilor, indiferent de religie, primind de la deschiderea sa și până în prezent peste 60 de milioane de vizitatori.
Burj Al Arab, Dubai, Emiratele Arabe Unite
În Dubai, în mijlocul unei insule artificiale unită cu o plajă printr-o autostradă suspendată, tronează al patrulea cel mai înalt hotel din lume. Deși înălțimea sa de 321 de metri fost depășită, măreția sa a rămas neatinsă, fiind privit în continuarea ca una dintre cele mai frumoase clădiri din lume. Burj al Arab, singurul hotel de 7 stele din lume, a fost proiectat de arhitectul britanic Tom Wright și are formă unei ambarcațiuni arabe cu vele, denumită „dhow”. Părerile sunt însă împărțite: unii îl consideră întruchiparea luxului, alții – un kitsch opulent și arogant.
Templul Prambanan, Insula Java, Indonezia
Din depărtare, ai zice că Templul Prambanan este un castel din nisip umed, modelat de mânuțele unui copil creativ, foarte atent la fiecare detaliu. Construcția este un complex format din 224 de temple, aflat în patrimoniul UNESCO. Templul datează din anul 850, din timpul regilor Rakai Pikatan și Rakai Balitung, și este considerat a fi cel mai mare templu hindus din Indonezia și unul dintre cele mai mari temple hinduse din Asia de Sud-Est. Este dedicat trinității hinduse, formate din Brahma (creatorul), Vishnu (protectorul) și Shiva (distrugătorul), fiecare dintre cele trei zeități având propriul templu. Templul este situat la aproximativ 18 km de orașul Yogyakarta, în mijlocul unui parc și arată impecabil la orice oră din zi și noapte.
Marina Sands Bay, Singapore
O locație specială pentru cei care apreciază luxul și opulența, fiind totodată cea mai scumpă construcție din lume. Marina Bay Sands îți oferă o imagine iconică pe care ai să o recunoști imediat, cu cele trei clădiri înalte deasupra cărora a eşuat un vapor imens. Aici se află, din 2010, un hotel cu 55 de etaje, cel mai mare cazino din lume, un muzeu, un patinoar şi o terasă de 340 de metri pătraţi cu un Skybar, infinity pool şi restaurant. Cele mai frumoasa fotografii le poți face seara, când întreaga regiune este scăldată într-o baie de lumină multicoloră, asemenea unui spectacol grandios de artificii sau o invazie extraterestră. Alte povești despre Singapore, aici.