Portugalia m-a făcut să-mi încalc o regulă autoimpusă: să nu vizitez acelaşi loc de două ori. Am vizitat-o de vreo patru ori. Pentru prăjiturele Pastel de Nata, pentru plajele sălbatice, pentru petrecerile care încep de-abia după miezul nopţii, pentru vinul de Porto, pentru oamenii mişto şi relaxaţi, pentru cafeaua ieftină dar minunată, pentru street art, dar şi pentru muzeele de artă modernă, contemporană şi design.
Iată câteva care mi-au atras atenţia în mod deosebit:
Museu Coleccao Berardo Arte Moderna e Contemporanea
Cartierul Belem din Lisabona este gazda acestui muzeu, o adevărată desfătare pentru iubitorii de artă modernă şi contemporană. Ai la dispoziţie peste o mie de exponate, de la pânze şi sculpturi, la fotografie, instalaţii audio şi video. Abstract, suprarealist, pop-art, artă kinetică, cubism, constructivism… toate îşi găsesc locul aici, reprezentate prin artişti ce nu mai au nevoie de nicio prezentare precum Hockney, Lichtenstein, Warhol, Pollock etc.
Tot aici vei găsi şi o librărie bine dotată, plină de albume de artă, dar şi tot felul de suveniruri interesante. Muzeu poartă numele patronului său, colecţia impresionantă aparţinând omului de afaceri José Berardo.
Museu Calouste Gulbenkian
Aflat în Lisabona, oraş care te face să devii, vrei sau nu, sentimental la fiecare frază, şi acest muzeu poartă numele celui care l-a fondat, un magnat armean al petrolului, mare colecţionar de artă şi o importantă personalitate din viaţă culturală postbelică a Lisabonei.
Colecţia cuprinde opere de artă inestimabile, mai exact peste 6000 de exponate, de la piese antice până la picturi europene ale unor artişti precum Monet, Rembrandt, Degas, Rubens, Van Dyck, Renoir. Nici locaţia muzeului nu a fost aleasă la întâmplare, aflându-se într-un parc mare plin de lacuri şi sculpturi.
MUDE
Muzeul meu preferat din Lisabona este un adevărat templu al designului şi modei, aşa cum îi zice şi numele: MUDE (Museu do Design e da Moda).
Colecţia e formată din obiecte cult care au definit stilul secolului 20 – de la piese vestimentare de colecţie ale marilor case de modă, haute couture, prêt a porter, până la obiecte de design mobilier, din anii 1930 și până în prezent. Poţi admira piese vestimentare realizate de designeri precum Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Versace, Paco Rabanne sau Yves Saint Laurent, dar şi piese de mobilier, bijuterii, accesorii sau alte obiecte de design care aparţin unor artişti celebri precum Phillipe Starck, Charles Eames, George Nelson, Arne Jacobsen, Paul Henningsen, Vener Panton, Masanori Umeda, Henning Koppel sau Tom Dixon.
Muzeul îşi are sediul într-o fostă bancă, proiectată de arhitectul Cristino da Silva, care arată însă că o hală industrială imensă, aparent neamenajată, cu stâpli din beton şi tavan cu vopseaua cojită. Acest concept a fost gândit de arhitecţi în aşa fel încât atenţia vizitatorului să se concentreze exclusiv pe obiectele expuse, care sunt foarte bine puse în valoare de lumini, decât să fie furaţi de mediul înconjurător interior. Mi-a plăcut atât de mult, încât i-am dedicat un articol întreg.
Culturgest
Un loc mai hipsteresc că acesta nici că ai să găseşti în toată Portugalia! Cu toate că, dacă mă gândesc bine, n-am văzut picior de hipster în Lisabona! Culturgest este o destinaţie cool atât pentru tinerii artişti cât şi pentru iubitorii de artă neconvenţională care vor să ia pulsul culturii contemporane. Aflat sub patronajul artistic al unei bănci, aici s-a concretizat cel mai activ centru cultural din Lisabona, care pune accentul pe muzică, dans, cinema, teatru şi arte moderne.
Fundaţia Serralves, Porto
Arta contemporană şi-a găsit adăpost în Fundaţia Serralves, mai exact într-un muzeu plasat strategic în mijlocul unui parc de 18 hectare unde se organizează tot felul de expoziţii şi evenimente culturale. Aici, printre grădini, lacuri, fântâni şi păduri, se află câteva exponate din colecţia permanentă, în aer liber, precum lucrările artiştilor Angela de Sousa, Richard Serra, Claes Oldenburg sau Alberto Carneiro. În mijlocul parcului se află şi Casă de Serrvales, un edificiu Art Deco de culoare roz, proiectat de José Marques da Silva. Muzeul de Artă Contemporană din interiorul parcului, proiectat de către arhitectul Álvaro Siza Vieira şi deschis în 1999, adăposteşte diverse colecţii temporare ale celor mai importanţi artişti naţionali şi internaţionali.
Librăria Lello e Irmao
Ok, nu e muzeu, ci o librărie în toată regula, dar e atât de minunată încât chiar nu puteam să n-o strecor pe aici. Aflată în Porto, într-o clădire neo-gotică ce datează din 1906, al cărui interior a fost proiectat de francezul Xavier Esteves, această librărie este o desfătare vizuală plină de fantezie. Mai exact, este locul care a servit drept inspiraţie pentru celebra bibiloteca Hogwarts din „Harry Potter”, scriitoarea J.K Rowling locuind aici în perioada în care a scris romanele. Din păcate, librăria este în permanență foarte aglomerată, invadată de către fanii Harry Potter, iar fotografiatul în interior este interzis.
Casa de Musica, Porto
Nici Casa de Musica nu-i tocmai muzeu, cu toate că oferă câteva tururi ghidate, însă e o clădire specială ce trebuie bifată, în special dacă eşti interesat de design, arhitectură şi muzică.
Concepută de către arhitectul olandez Rem Koolhaas ca proiect al oraşului pentru Capitală Europeană Culturală, clădirea are o formă deosebită şi a devenit instat un simbol modern al oraşului. Casa De Musica este o clădire dedicată în exclusivitate muzicii unde au loc tot felul de concerte de la muzică clasică și jazz, până la tradiţionalul fado sau chiar muzică electronică. Dacă vrei să înţelegi cum a fost construită şi care e rolul fiecărui colţişor în acustică perfectă îţi recomand un tur ghidat. Merită să dai o tură şi până în barul de la ultimul etaj care are o terasă cu podeaua ca o tablă de şah, altminteri spațiu larg deschis de unde poţi admira întreg oraşul.