Și-n Ucraina am luat la testat restaurante și mi-am ales favoritele. Primul lucru remarcat la gastronomia locală e că se cam face abuz de făină. Din metru în metru dai de câte o patiserie cu foietaje, aluaturi și tot tacâmul! În plus, mâncarea de aici conține sosuri grele, uleioase așa că riscul să te întorci în țară cu câteva kilograme în plus e destrul de mare! Dar asta să nu te oprească să încerci măcar cîte puțin din fiecare. Mai ales că nu vorbim de un rai al gurmanzilor! Iată ce am mâncat prin Ucraina.
La mic dejun poți încerca Nalisniki, un fel de clătită dulce in care poți pune aproape orice dar umplutura tradițională este cu brânză de vaci și stafide. Dacă vrei să te lingi pe degete, toarnă și un pic de smântână si dulceață deasupra.
Trebuia însă să-mi încep povestea culinara cu vedeta de aici – borșul, care chiar este foarte bun.
Cel tradițional conține sfeclă roșie din belșug, dată prin răzătoare, care dă borșului o culoare rubinie. Borșul traditional este o ciorbă foarte densă ce conține cartofi, ceapă, morcovi, varză și, desigur, borş. Îl poți servi cu sau fără carne (de vită sau, mai rar, de porc) și se servește cu o lingură de smântană, ceapă și niște feliuțe subțiri de slăninuță și/sau un cățel de usturoi. Uneori este atât de sățios încât nu-ți mai trebuie altceva după.
Dacă mai e loc și pentru felul doi, îți recomand Pui Kiev. Mai exact, piept de pui fraged umplut cu brânză și șuncă, rulat apoi prăjit în pesmet.
Poți alege și Holubtsi, un fel de sarmale, ce seamănă cu ale noastre. Le găsești disponibile atât în foaie de varză murată cât și în frunze de viță de vie.
Varenky sunt un fel de fel de colțunași, atât dulci cât și sărați, din aluat, dar umplutură depinde de imaginația și preferințele bucătarului. Îi găsești umpluți cu varză, carne, ciuperci, cartofi, brânză de vaci sau cireșe.
La desert poți încerca Makiwnyk, un fel de clătite umplute cu semințe de mac și aromate cu vanilie și scorțișoară.
De băut poți comanda un Kvas, o băutură alcoolică făcută din pâine fermentată și apă. Dacă te ține ficatul încearcă o vodcă locală, pe care o poți găsi în zeci de variante – cu miere, ghimbir, fructe de pădure, grâu, portocale, sau de miri ce alte arome.
Să nu vă refuzați un compot la borcan, care este fix precum cel pe care îl face și bunica. Cel mai popular este cel de vișine sau mere dar poți încerca și altele mai sofisticate cu rodii, fructe de pădure, scortișoară și diverse arome.
Vestea bună este ca în orașele mari precum Odessa sau Kiev găsești o mulțime de restaurante cu specific georgian, delicatese pe care nu mă pot abține să le ridic în slăvi. Despre mâncarea georgiană am povestit aici.
Vă recomand restaurantul KAZAN, unde gătesc mâncare tradițională, de casă, la cazan (de aici și denumirea) și unde au deserturi demențiale!