Pentru ca despre Guatemala City nu cititsem nimic de bine, prima oprire din Guatemala a fost Antigua, iar tot ce am vizitat după aceea nu poate concura cu acest oraș fabulos. Cred că nu exagerez când spun că este (probabil) cel mai frumos oraș colonial văzut până acum.
Antigua este un oraș din zonele muntoase centrale ale Guatemalei, înconjurat de vulcani și renumit pentru arhitectură spaniolă, barocă. Întreg orașul face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO. Fosta capitală a Guatemalei a trecut prin vremuri grele. Cel mai mare dezastru a fost în 1776, când un cutremur devastator a forțat mutarea capitalei de la Antigua la Guatemala City.
Odinioară, orașul purta porecla de La Muy Noble y Muy Leal Ciudad de Santiago de Los Caballeros de Guatemala (cel mai nobil și loial oraș al cavalerilor de Guatemala).
Frumusețea orașului i-a sporit popularitatea, așa că și prețurile sunt pe măsură, mult mai mari decât mă așteptam. Pentru o cină în centrul orașului, plătești chiar mai mult decât într-o capitală din vestul Europei.
În rest, nu pot arăta cu degetul obiectivele turistice. E vorba de atmosferă, de bun gust și de o armonie bizară dintre vechi și nou. Eu am stat trei zile în acest oraș, trei zile foarte relaxate cu plimbări leneșe, cu pauze de cafele băute prin grădini luxuriante, beri artizanale pe terase cu priveliște și exersat limba spaniolă cu turiști din diverse colțuri ale lumii. M-am plimbat prin centru vechi, am pozat toate clădirile coloniale, impecabil întreținute, transformate în hoteluri sau reședințe private, si am bifat câteva cafenele foarte comode.
O zi întreagă o poți dedica doar mânăstirilor și bisericilor de aici, unele dintre ele aflate în ruine, dar la fel de fabuloase. Eu am vizitat Las Capuchinas, San Francisco, Santo Domingo și Catedrala Antigua, care tronează în centrul orașului.
Merită să faci și câteva excursii prin zona. Pentru asta, îți recomand să încerci să mergi cu Chicken Bus, cel mai popular mijloc de transport de aici. Sunt niște autobuze școlare vechi din America de Nord, vopsite multicolor și transformate în mijloace de transport pentru omul de rând. Sunt ieftine dar inconfortabile, și nu le recomand pentru un drum mai lung de 2 ore.
Una dintre zile am petrecut-o pe dealul din nordul orașului, Cerro de la Cruz. Până sus, în vârful dealului, este o plimbare plăcută, nesolicitantă, de maxim 30 de minute. Se pare că în zilele senine, panorama este spectaculoasă. Eu am nimerit într-o zi în care soarele se ascundea în nori, așa că am putut doar ghici formă vulcanilor din zona.
Majoritatea excursiilor de o zi au legătură cu vulcanii din zonă, așa că vulcan să fie, mi-am zis!
L-am ales pe cel mai accesibil dintre cele trei din zonă, vulcanul Pacaya. Iar dacă ăsta e accesibil, mă întreb cum sunt celelalte! Urcușul a fost greu și abrupt, bine, nici condiția mea fizică nu e una de invidiat. Noroc că nu a durat decît vreo oră! Mulți au renunțat să urce pe jos și au închiriat un cal, de la localnicii care ne urmăreau sperând să facă și ei un ban cinstit. Din câte citisem, pentru vulcanul Agua sau Acatenango, ai nevoie de o zi întreagă ca să ajungi în vârf, plus că trebuie să petreci noaptea sub stele, în vârful vulcanului.
Odată ajunsi în vârf, ne-am plimbat direct prin craterul cândva activ al vulcanului, intr-un peisaj care m-a dus cu gândul la filmele postapocaliptice. Se făcuse foarte frig și nu oricum nu vezi mare lucru din cauza ceții… Ghidul ne împarte la toți niște bezele (marshmallow) pe care le topim la căldură ce vine dinspre vulcanul încă fierbinte. Profit de ocazie să îmi încălzesc și mâinile.
Excursia a fost accesibilă și ca preț, în jur de 10 dolari, transport până la poalele vulcanului, plus un ghid însoțitor pe traseu. La întoacerea în Antigua, eram atât de plină de praf, încât a trebuit să îmi dau toate hainele la spălat.
Printre suvenirurile de aici ai sa remarci în special bijuteriile din jad. Le găsești peste tot, dar dacă vrei din cele de calitate superioară, dă o tură prin Casa del Jade museum and workshop, aflat într-o casă colonială din secolul al 16-lea. Aici ai parte și de un tur gratuit prin muzeu cu un expert în cultură jad și Maya, care îți explică importanța acestei pietre prețioase din cele mai vechi timpuri.
La fel de frumoase sunt și măstile de aici. Sunt din lemn masiv și reprezintă diverse zeităti, demoni sau animale. Eu m-am întors acasă cu vreo 3.
La categoria cazare recomand Hostelul SELINA, un loc cool, decorat cu foarte mult bun gust Are o grădina imensă, unde se țin și ședințe de yoga, o mică piscină, un mini-cinematograf, o bucătărie spațioasă, un bar cu DJ, și un complex de restaurante ultra-chic.
Revin cu povești din restul Guatemalei.