N-am înțeles niciodată fascinația oamenilor față de junglă, mă gândesc eu în timp ce îmi fac loc cu maceta printre liane groase cât antebrațul, gata să renunț la o cizmă de cauciuc jumatate împotmolită. În junglă ai zice că natura îți este cel mai mare dușman. Nu știu de unde vine atracția asta irezistibilă pentru călătoriile în junglă. E o căldură infernală, iar plantele, insectele și animalele parcă de abia așteaptă să-și pună în funcțiune instinctul de conservare și să-ți arate că tu ești intrusul acolo. Jungla ne amintește constant că suntem doar niște turiști, puțini se pot numi cu adevărat călători, și nici măcar 1 la sută exploratori.
În general, când călătorești ieși din zona ta de confort dar o vizită în junglă înseamnă o adevărată provocare, în care îți descoperi limitele. În cazul meu, nici măcar nu mă pot lăuda că am ajuns prea departe, ci doar la marginea ei.
Am fost de două ori prin junglă, in Costa Rica și, mai recent, 2 zile din jungla amazoniană pe care am făcut-o în excursia din Ecuador. De experiența această povestesc, pentru că îmi amintesc mai multe detalii. Am început în Tena, “capitala scorțișoarei”, unde am rămas peste noapte la un hostel din centru. De aici ne-am organizat o excursie în junglă, vom sta două zile la Amazon Lodge, în niște căsuțe rustice cocoțate pe un deal și cu vedere la râu. Eu și cele 2 prietene suntem singure în tot resortul, dacă nu luăm în calcul cei doi câini și simpatica lor prietena, maimuțica. Timpul pare se scurge altfel aici, stăm în hamac și ascultăm cu gură căscată povești despre vraci tămăduitori și plantele miraculoase. Cei mai mari dușmani ne sunt țânțarii, mari și parcă imuni la orice spray sau crema. În rest, suntem înconjurate de natură luxuriantă, aer curat iar păsările nu ciripesc ci interpretează adevărate arii.
Mesele, incluse în excursie, ne sunt pregătite de un localnic care adaugă un ingredient simplu și neașteptat la supa de legume – o mână de popcorn. Două- trei beri sub cerul înstelat și uite așa se mai scurge o zi în junglă.
Dintre excursiile propuse de ghid alegem să vizitam o plantație de ananas și una de cacao, o plimbare plină de aventuri prin junglă, mai mult prin apă, decât pe uscat. Avem cizme de cauciuc, dar și în astea intra apă, pentru ca trecem practic printr-un râu. Ghidul ne filmează neîndemânarea, probabil că o să se distreze copios pe seamă noastră cu localnicii din sat.
Seara, pornim într-o nouă plimbare prin junglă, un night walk, cum s-ar zice. Noaptea, jungla e și mai periculoasă decât ziua, iar lanternele pe care le-am primit par niște licurici. Ghidul are ochiul format, știe exact ce și unde să caute, dar tarantulele si alte insecte promise s-au ascuns prea bine că să fie depistate.
Dimineața, la cafea, ascultăm povești despre șamani și plantele lor tămăduitoare, ba chiar vedem cum arată faimoasa plantă Ayahuasca, pentru care mulți turiști călătoresc special din diverse colțuri ale lumii. N-o testăm, e un proces prea complicat, în plus, nu cred că sunt încă pregătită pentru acest drog spiritual. Poate cu altă ocazie.
Dacă vrei să te aventurezi singur prin junglă, mergi doar pe cărări deja umblate. Să nu-ți lipsească o lanternă frontală, un fluier, haine de schimb, groase și subțiri, crema solară, apă și șosete speciale de protecție împotriva lipitorilor, destul defrecvente prin păduri de acest gen.
Foarte frumoase pozele ;)