Îndepărtată, dar fabuloasă, Australia își răsplătește vizitatorii care nu se tem de distanțe enorme cu peisaje unice în lume: recife de corali, plaje, peisaje deșertice, păduri tropicale, parcuri naționale cu munți impresionanți, vegetație abundentă care creează o armonie de forme și culori. Sunt multe de văzut de făcut în Australia, dar mă rezum doar la experiențele trăite și locurile vizitate în vacanța mea de o lună.
Marea Barieră de Corali
Cam câte nuanțe de albastru crezi că deține Mama Natură? Locul unde poți admira o frumusețe albastră profundă care strălucește în razele soarelui este Marea Barieră de corali de pe coasta statului Queensland. Regiunea are oferte greu de refuzat, indiferent ca ești pasionat sau nu de scufundări. Doar vorbim de cel mai mare sistem de recife al pământului, care se întinde pe 200.000 km pătrați! Pentru efect WOW încearcă o plimbare cu o barcă cu fundul din sticlă.
Aici, pe o lungime de 2000 de kilometri de la Tropicul Capricornului până la capul York, conviețuiesc corali uriași, plante tropicale și zeci de specimene de pești exotici. Umblă zvonuri cum că ar fi peste 4000 de specii de moluște, 1500 de pești, 6 specii de broaște țestoase și o mulțime de tipuri de păsări.
Great Ocean Road & Cei Doisprezece Apostoli
Închiriază o mașină, sau o rulotă, si ia-o spre vestul provinciei Victoria, pe Great Ocean Road, un drum ce șerpuiește elegant de-a lungul Coastei, considerat cel mai frumos drum de pe litoralul întregului continent. Faci slalom printre fîșii lungi de plaje, stânci și păduri tropicale, și te poți opri oricînd să vezi cum arată un sat de pescari din Australia. Fă un popas în Parcul Național Port Campbell, unde se află Twelfe Apostles, o gașcă de stânci care înfruntă neclintite asaltul zgomotos al valurilor. Aceste plăci imense de granit sculptate de milioane de ani de apă și vânt nu sunt 12, ci doar 8 la număr, 4 dintre ele prăbușindu-se din pricina eroziunilor. Dacă îți permite bugetul, fă o tură cu elicopterul. Panorama va fi una pe care o vei păstra multă vreme cu tine.
Ayers Rock/Uluru
Unul dintre locurile mele preferate din Australia nu e o plaja de pus pe desktop, nici vreun oraș cool, ci o stâncă roșie aflată în inima deșertului australian. Dar aici, departe de lumea dezlănțuită, în acest loc sacru pentru aborigeni, vei simți un aer magic. Uluru, sau Ayers Rock, este un monolit din gresie cu o vechime de 800 milioane de ani, o formațiune bizară într-o regiune deșertică, de șes unde nu apar alte denivelări de teren.
O altă minune pe care o vei descoperi aici, în outback-ul australian, este Muntele Olga, cu stâncile Kata Tjuta, pe traseul Valley of the Wind Walks. Kata Tjuta (în traducere, Multe Capete) constă într-un labirint de 36 de formaţiuni monolitice din gresie roşcată, modelate artistic de vânt. Cum ajungi acolo? Am povestit aici, cu mențiunea ca cel mai apropiat oraș, Alice Springs, se află la o 450 de km distanță!
Blue Mountains
Sydney e fabulos, dar la un moment dat, aglomerația și forfota specifică acestui oraș o să te copleșească! Când am pățit asta, am luat o pauză și am dat o o tură prin Munții Albaștri, în natură și peisaje spectaculoase. Munții Albaștri au doar 915 m înălțime și se întind ca o dungă albastră, fiind pe vremuri un obstacol de netrecut pentru primii colonizatori. De aici poți face mici drumeții prin platoul înalt din gresie, cu văi adânci, prăpăstii abrupte, peșteri și dealuri cu miros de eucalipt. Tot aici te poți întâlni cu cele Trei Surori, o formațiune de trei stânci ce au dat naștere la vechi legende aborigene.
Tasmania
Nu poți vizita Australia fără să treci măcar câteva zile și prin Tasmania, în special daca ești iubitor de natură. De preferat, cel puțin o săptămână! Tasmania, cel mai mic stat al Australiei, merită o vacanță in sine, dar puțin probabil să ai timp de așa ceva…
Din principalale orașe ale Australiei, ajungi în Tasmania pe două cai: pe calea aerului, din majoritatea orașelor mari, sau cu ferryboat-ul. Se află la doar 240 de km distanță de restul Australiei, fiind un arhipelag de peste 300 de insule, cu o suprafață de 68,401 km2. Aproape jumătate din insula este un parc național protejat, casă a celor mai rare animale, păsări, insecte și plante. Populația Tasmaniei d-abia depășește 500.000 de locuitori din care mai bine de jumătate se află în capitala Hobbart. Printre minunile naturale pe care le poți vizita aici se numără pădurile tropicale din Parcul Național Southwest, Munții Cradle și Golful Wineglass. Totodată aici se află multe locuri încă neatinse de om, precum păduri virgine sau zone mlăștinoase.