O săptămână în Tenerife e de ajuns pentru a-ți face cât de cât o idee asupra ceea ce are insula de oferit, și a prinde gustul. După asta, șansele să-ți dorești să revii pe cea mai frumoasă dintre insulele Canare sunt mari.
Iarna asta am ajuns și eu prin Tenerife și, cu toate că i-am căutat nod în papură pe motivul că e prea turistică, nu m-a dezamăgit. Dimpotrivă, mi se pare locul perfect de evadat în timpul iernii, cu plajă și munte. E relativ aproape de România (sunt totuși 6 ore de zbor, dar trec repede), vremea e numai bună de făcut chiar și baie, iar diversitatea geografică te poate ține ocupat cam tot timpul, dacă nu ești genul care o arde doar la plajă. În Tenerife, natura a combinat păduri luxuriante, munți, vulcani, plajă, deșert dar și o flora și fauna exotică. În centrul insulei tronează muntele El Teide, cel mai înalt vârf din Spania, cu înălțimea de 3.718 m, unde poți întâlni zăpadă pe tot parcursul anului.
În prezent, turismul este cea mai importantă sursă de venit a insulei, prin urmare majoritatea locuitorilor își dau silința să ofere condiții perfecte de vacanță. Oferta fiind mare, ai de unde alege, în special când vine vorba de cazare și masă, iar prețurile sunt chiar decente. Majoritatea turiștilor iau cu asalt sudul insulei Tenerife, unde se află locuri populare precum Playa de las Americas și Los Cristianos. În special iarna, ai să întâlnești destui turiști în vârstă. Sfatul meu e să inchirezi o mașină și să vizitezi cât mai mult din insula, in special nordul. Așa am făcut și eu.
Pe primul loc n-aș pune plajele, nici piesaje prea exotice ci Parque Rural de Anaga, un parc național de o frumusețe ireală, unde poți testa trasee diverse. Aici se află Pico del Ingles, de unde ai cele mai frumoase panorame asupra insulei dar și câteva sate tradiționale ce merită explorate.
Pădurile de aici au ceva special, par desprinse din basme întunecate, iar dacă nu ți-e frică de capre sălbatice (nu credeam să spun asta înainte să o pățesc pe propria piele) atunci încearcă un traseu destul de dificil până la cel mai nordic far al insulei, Punta de Anaga, unde muntele întâlnește oceanul.
Piscine naturale
În topul preferințelor personale, la mică distanță față de păduri, sunt piscinele naturale. La început habar nu aveam la ce se referă această denumire cu care își promova cineva cazarea. Le-am descoperit, și mi-au plăcut destul de mult. Este vorba de piscine amenajate de om, dar formate de natură, prin erupția vulcanului Teide, care este și cel mai înalt munte din Spania. Eu am fost la cea din Bajamar și Punta de Hidalgo,dar am înțeles că merită vizitate și cele din Caleton, Santiago del Teide, La Laguna, etc.
Parcul Național El Teide Poți escalada cel mai înalt munte al Spaniei, la pas, dacă ai condiție fizică, sau cu telefericul, pentru suma de 28 de euro. Teide este al treilea vulcan că mărime din lume iar parcul din jurul sau cuprinde o suprafață de aproape 19.000 hectare și a fost declarat parc național în 1954. Un drum superb dar solicitant, în care vei fi răsplătit cu o panorama asupra altor 3 insule Canare: La Palma, Grand Canaria și El Hierro.
Un traseu pe care nu-l vei uita prea curand este cel care duce la Masca, un satuc incantator, chiar daca putin prea turistic pentru gustul meu
La capitolul orașe poți vizita Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei Tenerife, care nu m-a dat pe spate, cu toate că e plin de muzee, galerii de artă, teatre și o mulțime de alte spații dedicate manifestărilor culturale. Simbolul orașului este Auditorium din Tenerife dar poți bifa și Turnurile Gemene Santa Cruz, înalte de 120 de metri, Biserica San Francisco sau Biserica Concepției dar și expoziția de sculpturi în aer liber unde găsești opere ale unor artiști precum Henry Moore, Andreu Alfaro sau Joan Miró.
Am trecut prea repede peste Clădirea Auditorium din Santa Cruz de Tenerife, așa că să vă spun două trei vorbe și despre ea, că doar nu degeaba se vrea un fel de simbol al Insulelor Canare. Pe mine m-a dus cu gândul la Opera din Sydney, cu formă unui val uriaș, acoperit cu plăci de ceramică în care se reflectă lumina. Un lucru e sigur, dacă ajungi prin capitală, nu ai cum să nu-l remarci. Auditoriumul găzduiește o mulțime de spectacole și festivaluri de muzică.
Nu pot să nu menționez plajele, motivul numărul unul al turismului în masă. Și plajele din Tenerife chiar ies în evidență prin diversitate! Poți alege între plaje cu nisip vulcanic, de culoare închisă, dar și câteva plaje artificiale cu nisip importat din Sahara, precum plaja Los Cristianos, printre cele mai căutate din întreagă Europa. Cele mai aglomerate plaje se află în sudul insulei în vreme ce coasta de vest e potrivită pentru cei care vor să facă windsurfing, mai stâncoase și mai puțin aglomerate. Cele mai faimoase plaje sunt din Tenerife sunt Playa del Duque (Costa Adeje), Playa de las Vistas (Los Cristianos), El Bollullo (Puerto de la Cruz), Playa de las Teresitas (Santa Cruz), Playa Jardin (Puerto de la Cruz) sau Playa del Medano (El Medano)
Stâncile Los Gigantes răsar dramatic din apele oceanului Atlantic și ating alocuri peste 600 de metri înălțime. Escaladarea acestor stânci este interzisă, pericolul fiind de la sine înțeles, dar există câteva locuri de unde pot fi admirate și fotografiate.
Merită să dai o tură și până în cel mai vestic punct al insulei, la Punta del Teno, o zonă înconjurată de vegetație bogată. La marginea coastei, pe o stâncă se află un far vopsit în alb și roșu care veghează asupra Oceanului Atlantic, de unde poți avea priveliști spectaculoase asupra stâncilor Los Gigantes.
Locuitorii din Tenerife se mândresc cu cel mai mare carnaval din lume Carnavalul Santa Cruz de Tenerife, cu care speră să între în Lista Patrimoniului Unesco. Carnavalul are loc în luna februarie și vine cu câte o tema nouă în fiecare an, precum Bollywood, Benzile Desenate, The Future, The 80, iar în 2019 The Marine Depths.
Dacă te interesează istoria ai siturile arheologice și Piramidele Guimar, construite din rocă vulcanică și învăluite în mister. Unii spun că ar fi doar niște simple terase acoperite cu pietre, alții le dau un sens mai mistic și le compară, cel puțin că arhitectură, cu cele din Mexic sau Peru. Poți vizita și câteva muzee precum Muzeul Arheologic din Puerto de la Cruz, Muzeul Naturii și al Omului, Muzeul Istoriei Tenerife sau Muzeul de Antropologie din Tenerife.
Dacă îți plac ciudățeniile și locurile abandonate, atunci poți da o tură prin fosta colonie de leproși, accesorizată cu o biserică în ruine, și o mulțime de clădiri abandonate, pe un deal deasupra oceanului. În zona se află și un far destul de arătos, dar abandonat și el.
N-am trecut de poarta parcurilor de distracție, nu sunt genul meu. Pentru cei interesați însă, Tenerife are o varietate de parcuri de distracție pentru toate vârstele și preferințele. Cele mai faimoase sunt Loro Park, cu 120.000 de metri pătrați de grădini cu orhidee, cactuși, palmieri dar și o grădina zoologică precum și cel mai mare adăpost pentru pinguini din Europa; Siam Park, un spectaculos parc acvativ aflat în mijlocul unei grădini tropicale, sau Camel Park, parcul unde, așa cum îi zice și numele, poți admira sau călări, cămile.
Cele mai vizitate orașe și stațiuni din Tenerife sunt Santa Cruz de Tenerife, capitala vibrantă a insulei, Los Abrigos, un sat pescăresc pitoresc, Costă Adeje un oraș vechi aflat pe dealul de lângă coastă, Las Americas, Costa Adeje, un oraș special construit pentru turiști, Los Cristianos, fost sat pescăresc, în prezent o destinație turistică majoră, Puerto de la Cruz unde se află parcul Zoologic, El Medano, un port dar totodată capitală de windsurf a Europei, Los Gigantes, cu stâncile sale fabuloase sau Orotava.
Un alt atu al insulei este faptul că Tenerife este un paradis al shoppingului, prețurile fiind mult mai mici deoarece insula este scutită de taxe.
Când să vizitezi Tenerife
Oricând ai chef, dar mai ales iarna, dacă vrei să scapi de frigul de acasă. Tenerife și-a căpătat renumele de “Insula primăverii eterne” datorită temperaturilor care se mențin plăcute pe tot parcursul anului. Aici diferența de temperatura între anotimpuri este aproape insesizabilă, pentru că iarna temperatura nu coboară sub 15 grade Celsius, iar vara există o medie de 24 grade Celsius. Cele mai călduroase sunt zone din sud și vest, veșnic pline de turiști.
Ce mănânci în Tenerife
În Tenerife ai la dispoziție o mulțime de restaurante cu preparate tradiționale și internaționale. Dacă vrei să încerci ceva local, ai preparate din carne de iepure și sosurile Mojo (verde, cu ierburi și coriandru și roșu cu ardei iute) , care se servesc la cartofi fierți în coajă și dați prin sare. Pentru amatorii de pește și fructe de mare proaspete Tenerife este un paradis culinar.
Cum ajungi în Tenerife
Doar pe calea aerului, doar vorbim de o insulă! Pregătește-te pentru un zbor luuung, de vreo 6 ore. În Tenerife ai la dispoziție două aeroporturi: Aeroportul Tenerife Nord (Rodeos) sau Aeroportul Tenerife Sud (Reina Sofia). Rodeos, cel mai mic, este localizat în zona metropolitană a orașului Santa Cruz. Aeroportul din sudul insulei Tenerife, al 7-lea că mărime din Spania, deservește majoritatea zborurilor din Europa, dar și o mulțime de cursele charter.