N-am făcut niciodată turism gastronomic, dar trebuie să recunosc că o vacanță parcă e incompletă fără o experiență culinară locală. Așadar, am bătut la ușile bucătăriilor din lume și mi-am băgat nasul în oalele cu supe și ciorbe tradiționale, din care ieșeau arome îmbietoare. Azi, despre supele și ciorbele pe care le poți savura în diverse colțuri ale lumii, pe cât de diferite, pe atât de gustoase.
Supele Ramen, Japonia
Favorita mea își are originea în China, și nu în Japonia, așa cum credeam inițial. Japonezii au adaptat supa cu tăiței a chinezilor si au transformat-o într-un simbol gastronomic național. Prin urmare, daca ajungi în Japonia trebuie neapărat să încerci Ramen, adică niște supa cu tăiței, disponibilă în două variante – Soba (subțiri) și Udon (groși). Aceștia plutesc într-o zeamă care pare destul de complicată dar extrem de gustoasă alături de carne și/sau legume și condimente (sos soia, miso, etc). De cum treci pragul unui restaurant japonez ai să observi că aceștia acordă foarte multă atenție modului de prezentare, așa că să nu te mire dacă vei vedea că uneori își ornează mâncarea în formă de animale sau flori.
Gazpacho, Spania
Spaniolii ies la înaintare cu o mulțime de delicii culinare iar supa gazpacho este doar una dintre ele. Gazpacho este o supă răcoritoare, perfectă pentru zilele fierbinți de vară, care se servește rece gheață. O supă gazpacho are drept principal ingredient roşiile bine coapte, dar ea se poate pregăti şi din alte legume. Pe lângă roşii, gazpacho mai conţine morcovi,ardei graşi, ceapă, castraveţi și ulei de măsline, toate bine pasate până se obține o supă cremoasă.
Tom Kha Gai, Thailanda
Despre gastronomia thailandeză se pot scrie doctorate culinare, dar mă rezum la un singur cuvânt: excelentă! Delicioasa bucătărie thailandeză este binecunoscută în întreagă lume iar supe de aici chiar dau clasa! Preferata mea este supa Tom Kha Gai, o supă tradițională picantă și aromată gătită cu lapte de cocos, ghimbir și lemongrass. Poți încerca una cu carne de pui, vită sau creveți sau, de ce nu, una care le combină pe toate.
Supa aztecă, Mexic
În Mexic, dar mai mult ca sigur și prin Peru, poți încerca supa aztecă, o supă picantă cu nachos de porumb, roșii, ardei iute, usturoi, ingredientul cheie fiind însă avocado. Se servește însoțită de bucăți din carne de pui si cu un strop de zeamă de lime. Este important de știut că mexicanii nu prea folosesc pâine, ci niște tortillas din porumb.
Supa PHO, Vietnam
Pho, renumita supă de vită cu tăiței este regina supelor vietnameze. Pho, mândria culinară a vietnamezilor, este o supă cu carne de vită și os și măduvă la care se adaugă tot felul de ingrediente, precum ghimbir, sos de pește amestecat cu sos de soia, anason, scortișoară, ardei iute, zeamă de lămâie și alte minunății.
Supa Wonton, China
Rămânem tot pe teritoriul Asiei, mai exact în China de unde provine această supă delicioasă care se prepară cu ușurință. Wonton sunt niște colțunași chinezești din foi de aluat pătrate, aruncați într-o zeamă clară, într-un mix gustos de legume și condimente tipic asiatice.
Bors, Ucraina
Borșul traditional este o ciorbă foarte densă ce conține sfeclă roșie, cartofi, ceapă, morcovi, varză și, desigur, borş. Îl poți servi cu sau fără carne (de vită sau, mai rar, de porc) și se servește cu o lingură de smântană, ceapă și niște feliuțe subțiri de slăninuță și/sau un cățel de usturoi. Uneori este atât de sățios încât nu-ți mai trebuie altceva după. Alte delicatese ucrainiene, aici.
Minestrone, Italia
Italia vine în întâmpinarea turiștilor pofticioși cu preparate sănătoase și proaspete, precum supa Minestrone, simplă și variată de la lună la lună, în funcţie de legumele proaspete care se găsesc prin piețe. Este vorba de o supă consistentă de legume cu ceapă, fasole, ţelină, morcovi, roşii, dovlecei verzi zucchini şi orez sau paste şi se serveşte fierbinte cu parmezan ras. Foarte gustoasă şi mai ales sănătoasă!
Supa de ceapă, Franța
Sofisticata gastronomie franceză se vrea a fi una dintre cele mai bune din lume. În Franța, fie că servești masă într-o cafenea de pe stradă sau într-un restaurant de lux, vei avea parte de o experiență unică și minunată. Sunt multe bunătăți pe care trebuie să le încerci în Franța dar nu rata o supă de ceapă, o supă cu o istorie veche, servită într-o coajă crocantă de pâine care acoperă ca un capac aromele de ceapă caramelizată și coniac.
Supa Gulas
Renumita supă gulaș este pe cât de hrănitoare pe atât de gustoasă șicondimentată, chiar dacă nu e tocmai indicată pentru diete. Rezultatul nu seamănă neapărat cu o ciorbă ci mai degrabă cu o tocană mai puțin scăzută iar ingredientul de baza este carnea de vită , dar și paprika, ardei sau ceapă.
Supa cu perișoare din ficat
Nemții și austriecii sunt mari amatori de supe iar o vizită la ei e incompletă dacă nu guști din Leberknodelsuppe, supă cu găluște din ficat, mai pe limba noastră. Această supă limpede de vită în care se află niște perişoare mici făcute din ficat de vită e consistentă si hrănitoare și lasă în urmă o aroma pe care papilele tale gustative o vor căuta multă vreme.
Articol publicat (și) pe www.travelandbeauty.ro