Indiferent că ești un travel-addict sau nu, Londra face parte din orașele alea obligatoriu de văzut măcar o dată în viață. Iată câteva tips& tricks, pentru a avea o vacanță lipsită de griji.
Transport
Încep cu vestea bună, mai exact – ai o mulțime de zboruri de tipul low cost, ceea ce îți reduce semnificativ cheltuielile. Londra are 5 aeroporturi: Heathrow, Gatwick, Stanstead, Lutton și City și toate oferă conexiuni dese și rapide către și din centrul orașului. Durata unui zbor București – Londra este de 3 ore și 30 de minute.
Obiective turistice
O scurtă incursiune în peisajul turistic al orașului ar include obligatoriu Casa Parlamentului, Westminister Abbey, Palatul Buckingham, Turnul Londrei, Big Ben și Catedrala Sf. Paul. În afara obiectivelor faimoase pune pe lista ta și o oprire în cartiere precum modernul Soho, vibrantul Convent Garden, pestritul Camden sau o plimbare pe South Bank. Dacă ești copleșit de acest furnicar, de măreția clădirilor înalte, de forfota și rumoarea prezența atât în timpul zilei cât și a nopții, atunci te poți retrage câteva ore în mijlocul unor parcuri minunate precum Hyde Park, Green Park sau Kesington Park.
Umbrela și pelerina de ploaie
Nu e un mit, chiar plouă des! Am vizitat Londra de câteva ori, și a plouat de fiecare dată. Prin urmare, n-ar fi rău să-ți pui în bagaj și o umbrelă sau o pelerină de ploaie. Vremea este destul de capricioasă, în special primăvara și toamna. Ca reper, în iulie, temperatura trece rar de 20 de grade iar în ianuarie te poți aștepta la o medie de 6 grade.
Unele muzee sunt gratuite
Ploaie sau nu, iubitorii de artă care vizitează Londra nu trebuie să-și facă prea multe griji. Asta pentru că vor petrece mult timp în muzee! Sunt în jur de 240 de muzee în Londra, iar vestea bună e că multe au intrarea gratuită! Dintre acestea, îți recomand British Museum, Victoria and Albert Museum, Tate Museum, Imperial War Museum, Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul de Știință sau Muzeul Londrei.
Schimbarea Gărzii la Buckingham Palace – un spectacol de neratat
Dacă îți faci drum prin fata Palatului Buckingham în jurul orei 11.00 poți lua parte la cel mai fotografiat eveniment al orașului – schimbarea gărzii. Aceasta are loc în fața reședinței oficiale a Reginei, și își uimește auditoriul timp de 45 de minute cu sincronizarea perfectă a mișcărilor și grandoarea evenimentului.
Locuri pentru poze de instagram
Primul loc în care pui piciorul în Londra trebuie să fie spectaculos, așa că începe cu South Bank, pe malul Tamisei. De aici poți fotografia podul Tower Bridge sau poți vedea Londra de la nivelul norilor, din celebrul London Eye. Vizitează și centrul South Bank, un complex artistic unde se află Royal National Theatre, Royal Festival Hall și Queen Elisabeth Hall. În această zona au loc tot felul de spectacole stradale, care sigur îți vor atrage atenția.
Picnic în parc
Londra e unul dintre puținele orașe unde ai să vezi oamenii luând prânzul prin parcuri. Urmează-le exemplul și încearcă un picnic pe iarbă verde și pufoasă din parcuri londoneze. Îți recomand Hyde Park, Green Park, Kesington Park sau Greenwich Park, unde se află Observatorul, transformat în muzeu.
Ce mănânci?
Am zis picnic? Atunci să vorbim puțin și de gastronomia britanică. Probabil că ai auzit deja că nu e prea sofisticată, dar găseșți atât de mult restaurante cu specific internațional, încât treci cu vederea acest minus. Ca fapt divers, Londra are mai multe restaurante indiene decât Mumbai-ul! Din bucatele tradiționale poți încerca niște “fish’n’chips”, sau o friptură de vită cu budincă Yorkshire. Caloriile ți le vei lua deja de la micul dejun pentru că acesta este foarte consistent. Un mic dejun că la carte are de toate – ouă, șuncă, ciuperci, cârnați și fasole.
Ce și unde bei?
Când spui Londra spui și bere. Și nu vorbim doar despre puburile care te ispitesc la tot pasul, ci și despre berăriile cu pedigree, cele tradiționale, care contribuie la faima orașului. E momentul să încerci un altfel de tur, în timpul căruia ajungi la cele mai bine ținute secrete în materie de bere.
Hop on hop off
O altă poză pe care nu vrei s-o ratezi este una cu autobuzele iconice de tipul double deck, autobuzul supraetajat. Dacă nu ai prea multă vreme la dispoziție și vrei să bifezi cât mai multe atracții turistice, hop on and off (cu prețuri ce pornesc de la 34 lire/zi)! E obligatoriu să circuli și cu legendarul metro, care unește rapid întregul oraș. Un abonament pe zi costa 12,70 lire și acopera 4 zone importante ale orașului. În plus, metroul circulă mai mult la suprafată, deci poți avea și o altă perspectivă asupra orașului. Dacă vrei să închiriezi o mașînă, află că în Anglia se circulă pe partea stânga. E bine să ții cont de acest lucru și atunci când traversezi stradă!
Cam cât costa
Îți reamintesc că Moneda națională este Lira Sterlină. Poți schimbă banii și în România, la orice bancă sau la ghișeele de schimb valutar. Anglia este o țară scumpă prin urmare, chiar dacă îți propui să trăiești modest, tot te costă. Mai exact, ia în calcul în jur de 50 de lire pe zi, doar pentru cazare și masă. Dacă vrei să vizitezi și atracțiile principale și să ieși seară într-un pub, poți sări lejer de 100 de lire pe zi.
Citește și – 3 locuri de vizitat in Anglia, după Londra.
Mi-a placut articolul, multumesc pentru recomandari!