Metropola niponă îți oferă atâtea posibilități de distracție încât nu prea ai cum să te plictisești, dar dacă stai mult de o săptămâna, îți recomand să iei o pauză și să încerci o excursie prin împrejurimi în Kamukura și/sau Enoshima.
Kamakura este un orășel care a avut o mare importanță istorică și culturală în trecut, transformat acum într-o stațiune turistică de weekend. Așa că dacă vrei liniște și pace evita pe cât posibil weekendul și fă o excursie în mijlocul săptămânii. Kamakura se află la 50 de kilometri de Tokyo, în prefectura Kanagawa, unde se ajunge în 45 de minute cu trenul regional. Din stația Kamakura Station îți continui drumul cu trenul electric Enonden, Enoshima Electric Railway, construit prin 1902. Trenul parcurge aproape 10 kilometri, dintre care mai bine de jumătate paralel cu oceanul, și are 15 stații, ultima fiind Fujisawa Station. Un bilet dus–întors costă 680 de yeni, adică aproxmativ 5 euro.
În Kamukura se găsesc peste 60 de temple budiste și zeci de altare shintoiste. Principala atracție însă este statuia lui Amida Buddha, Daibutsu din Kamakura, a doua ca mărime în Japonia, după cea din Nara. Statuia este construită din bronz și are 11 metri, peste 90 de tone și contra unei sume modeste, poate fi vizitată și pe dinăuntru, printr-o ușiță aflată în spate.
Un loc deosebit este și Templul Hase–dera, unde se află o statuie de 9 metri care îl reprezintă pe zeul Hase Kannon dar și mii de statuete mici dedicate copiilor decedați. Intrarea în templu costă doar 300 de yeni. Poți admira și statueta cu opt brațe a zeiței Benzaiten, zeița frumuseții și bogăției. Dacă tot ești aici vizitează și templele Myohon-ji, Chosho-ji și Nkokuron-ji din zona Nichiren sau cele trei temple Rinzai Zen din zona Kita-Kamakura (Yamanouchi).
Când vei avea impresia că toate templele încep să semene între ele, e timpul să încerci și altceva. Urcă–te din nou în tren și coboară la stația aflată în în apropierea Insulei Enoshima sau Insula Golfului. Vara, plajă e plină de japonezi și japoneze care se ascund sub umbreluțe pentru a nu le vedea soarele. Eu am fost în luna octombrie când vremea nu mi-a permis să fac baie sau plajă dar am văzut zeci de surferi japonezi care pândeau valuri înalte.
Ca să pătrunzi în inima insulei trebuie să străbați podul Benten, un pod de vreo 600 de metri unde ești avertizat încă de la intrare să te păzești de șoimii care se pare că atacă turiștii. După aceea începi un urcuș pe un deal înconjurat de resturante și magazine de suveniruri. În drum vei întâlni altarul Enoshima jinja, unde se află statuia lui Benten, zeița norocului.
Am făcut înconjurul acestei insule plină de verdeață, unde se află o seră cu plante tropicale, câteva peșteri dar și o mică grădina zoologică și am văzut toată panorama de sus din turnul aflat chiar în mijlocul ei. Nu am văzut însă nici un șoim. Am văzut însă un far pe care l-am adaugat rapid in colectie. Seara lumina farului colorează insula ăn nuanțe roz-mov.
Cine se cazează prin zona poate petrece o zi întreagă la complexul Enoshima Island Spa, un resort cu izvoare fierbinți de tot felul unde te poți răsfăța cu masaje relaxante în timp ce admiri muntele Fuji.
Dacă ești gurmand te așteaptă o surpriză. Doar în această zona poți gustă la orice ora Shirasu-don, niște pești minusculi și aproape transparenți care se servesc cruzi sau fierți.
Alte delicatese culinare japoneze gasiti aici.