MONA de Tasmania

sau cel mai cool muzeu din HobART
museum-01
MONA are doar trei anișori și 151 de vagine pe care le poți admira în toată splendoarea în schimbul a 20 de dolari australieni. MONA, pe numele ei întreg  Museum of Old and New Art, s-a născut printre diavoli tasmanieni și canguri, în Hobart, Tasmania, pe malul râului Derwent și găzduiește curiozități artistice care satisfac cele mai bizare gusturi.
Cu toate este un muzeu relativ nou, inaugurat de-abia la începutul lunii ianuarie 2011, faima lui a făcut înconjurul lumii și, chiar dacă sună exagerat, există oameni care călătoresc special pentru a vedea această ciudatentie. Zic ciudătentie, pentru atât muzeul, locația, cât și colecția sa au câte ceva neobișnuit, cum ar fi acest perete cu mulajele a 151 de vagine de diverse forme și mărimi.

DSC08366

Nașul, si totodată tatăl, MONEI este excentricul miliardar australian David Walsh, un colecționar de artă care a investit aici în jur de 80 de milioane de euro și a repus Hobartul pe lista atracțiilor turistice. David Walsh își numește muzeul “un Disneyland subversiv pentru adulți” iar colecția sa cuprinde atât artă modernă cât și artă antică cu mumii egiptene, mozaicuri romane și monede grecești. Cele care mi-au atras atenția în mod special se află la parter, în colecția interzisă minorilor, numită Sex’n’death.

DSC08301

DSC08323
Clădirea muzeului a fost proiectată de arhitectul australian Nonda Katsalidis și are trei niveluri în subsol, săpate într-o faleză stâncoasă, suspendată undeva deasupra nivelului mari. În spatele muzeului se află domeniul Moorila, cu o podgorie de unde provin niște minunate vinuri pe care le poți degusta în restaurantul care aparține de muzeu. MONA are peste 6000 de metri pătrați de spațiu de expoziții în care se găsesc peste 2,200 de exponate. Dacă vii cu ferryboatul, vei urcă 99 de scări, după care vei traversa o rampă lungă și d-abia după aia poți explora în voie labirintica expoziție.

DSC08341
În acest ciudat muzeu de la capătul lumii până și informațiile despre exponate îți sunt dezvăluite într-un mod neconvențional. Niciun exponat nu are vreo denumire sau vreo informație scrisă. La intrarea în muzeu o primești pe O, un fel de telecomandă prietenoasă, de forma unui telefon mobil, care îți servește drept ghid. Când treci prin dreptul unui exponat, O îl identifică imediat șiți o mulțime de informații despre artist și despre operă. Ba îți da chiar posibilitatea citești articole din presă legată de exponatul respectiv, sau, intri mai bine în stare, poți alege câte o melodie pentru fiecare obiect de artă. La final, votezi exponatul cu “love” sau “hate”. Nu uita ți introduci adresa de email, pentru așa vei putea refaci turul virtual, online, direct de acasă.

DSC08360

DSC08342
Printre exponatele acestei colecții neobișnuite se află și ciudata mașinărie a artistului belgian Wim Delvoye numită Cloaca Professional. Acesta mașină infernală care imită perfect traseul gastro-intestinal, care este ”hrănită” de două ori pe zi și și transformă sub ochii tăi mâncarea in excremente. Tot aici poti găsi instalația lui Sidney Nolan numită Snake, formată din 1.620 de tablouri individuale, o mașinărie pentru sinucideri, o colecție de 151 de mulaje după vagine dar și câteva opere ale lui Damien Hirst sau Jean-Michel Basquiat. Cel mai haios exponat mi s-a părut Fat Car al artistului austriac Erich Wurm, un Porsche rosu umflat și gras, care simbolizează lenevia și avariția societatii în care trăim.

DSC08297

DSC08362
După ce ai descifrat toate tainele exponatelor, poți sta la o cafea sau un pahar de vin în micuța, cochetă & scumpă cafenea a muzeului. Poți lenevești la soare pe o terasă mare și plină de verdeață aflată chiar deasupra răului, unde poți stă la un picnic pe niște perne supradimensionate. Exit through the Gift Shop de unde poți cumpără printre altele săpun în formă de vagin.

DSC08292

DSC08295
Dacă te ține buzunarul, te poți caza chiar în spatele hotelului, în unul din cele 8 paviloane luxoase ultramoderne, care au fost denumite după arhitecți și pictori australieni. Pavilioanele arată ca în poza de mai jos iar scorurile pot ajunge până la 800 de dolari australieni pe noapte.

MONA-Pavilions-exterior

Cum ajungi la MONA. La MONA se poate ajunge usor prin mai multe modalitati: cea mai frumoasa, si cea pe care o recomand, este pe calea apei, cu ferryboatul. Din portul Hobart poti ajunge in maxim 30 de minute, iar calatoria costa 20 de dolari australieni. Se poate ajunge si pe uscat, cu masina proprie sau inchiriata sau cu autobuzul special pus la dispozitie de muzeu, numit MONA ROMA EXPRESS.
Muzeul MONA este deschis zilnic de la 10am la 6pm, mai putin marțea cand este închis. Intrarea este 20 de dolari australieni. Cel puțin atât costa acum 2 ani când am vizitat-o.

Mona gazduiește anual festivaluri de muzici dubioase, MOFO și DARK MOFO, instalații, proiecte și alte evenimente cool.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *