City break la Copenhaga

Copenhaga nu e chiar o destinatie la indemana pentru o calatorie mai lunga, ci mai degraba pentru un city break, si asta din cauza preturilor cam piperate la absolut orice. Vrei o bere la o carciuma destul de modesta? Costa 4.50 euro. O masa pentru 2 persoane, la un restaurant banal mai prin centru, costa in jur de 65 de euro, un drum cu autobuzul sau alt mijloc de transport in comun 2.6 euro (24 de coroane), bilet valabil doar intre doua cartiere, o sticla de apa de 1.5 l la supermarket costa 1.25 euro, si tot asa, preturi suficient de mari cat sa te determine sa iti planuiesti bine drumurile pe care le faci si sa mananci totusi de la supermarket sau din fast-food-uri. Cel mai bine e sa iti cumperi un Copenhagen Card, costa 130 de coroane pentru o zi, si iti ofera acces nelimitat la mijloacele de transport in comun si intrari la vreo 60 de obiective turistice si muzee. Pentru 24 de ore, permisul costa 229 de coroane (25 de euro). Cazare, cel mai ieftin, gasesti la hostel cu 55 de euro camera dubla cu baie comuna, iar la hoteluri de la 70 de euro in sus, asta daca nu vrei sa incerci totusi couchsurfing-ul.

Fiind o tara nordica, nici vremea nu e foarte prietenoasa, ploua mult si trebuie sa iti alegi cu grija perioada in care mergi. Preferabil vara. Cele mai mari temperaturi nu depasesc 30 de grade, asa ca nu trebuie sa iti faci griji de insolatie.

DSC07164

In ciuda preturilor mari, Copenhaga merita clar o vizita. Este un oras cool, cu multa arta urbana, multe biciclete (inclusiv biciclete gratis pentru turisti), baruri decorate super misto, case colorate, tot felul de cluburi cu muzica live, expozitii de arta pe unde nu te-ai astepta, multe poduri, cladiri moderne cu o arhitectura neo-futurista sau in cine stie ce alt stil post-modern, dar si cladiri in stil baroc si rococo, parcuri de distractie, berarii traditionale, si multe canale pe care te poti plimba cu barca. Plus ca are iesire la Marea Baltica.

Oamenii traiesc bine si frumos in Copenhaga, iar asta e vizibil cu ochiul liber pentru ca in orice coltisor dai nas in nas cu bunul gust si curatenia. Danezii pun natura si sanatatea inainte de toate, asa ca jumatate din locuitorii capitalei au inlocuit demult masinile cu bicicletele sau cu transportul in comun.

DSC07168
Nyhavn

DSC07154

DSC07163
Nyhavn

Ce ai de vizitat? In primul rand cartierul Christiania, cea mai boema si relaxata zona a orasului, aflata in cartierul Christianshavn, pe o insula artificiala.
Christiania este de fapt un stat in sine, o fosta zona dezafectata transformata intr-un paradis boem, o comunitate ciudata, pe jumatate autonoma in care traiesc in jur de 1.000 de oameni. Christiania este un oras al libertatii cu casute viu colorate, baruri, restaurante si spatii de concerte, fiind singura zona din tara unde sunt tolerate drogurile usoare. Din acest motiv, fotografiatul in Christiania este teoretic interzis dar noi am incalcat legea si am facut cateva poze. Nu multe.

Viziteaza pitorescul port Nyhavn, intesat de baruri, terase si restaurante, Louisiana Museum of Modern Art, cel mai vizitat muzeu din Danemarca, Experimentarium, un muzeu de stiinta unde esti incurajat sa te joci cu exponatele si sa explorezi, Gradina Botanica, daca te pasioneaza plantele, Rundetårn (Turnul Rotund), de unde poti avea o panorama a intregului oras, Biblioteca Regala Daneza, o cladire moderna acoperita in totalitate cu marmura neagra, castelul Christiansborg, un castel impresionant in stil baroc unde Regina isi primeste musafirii si au loc sedintele Parlamentului, statuia cu Mica Sirena, un fel de simbol al orasului, o atractie, considerata de multi, supraevaluata, pietele Amalienborg (unde e resedinta de iarna a familiei regale daneze) si Rådhuspladsen (Piata Primariei), castelul Rosenborg, aflat in centrul orasului, intr-un frumos parc, Opera House, una dintre cele mai spectaculoase sedii de opera pe care o sa le vezi vreodata, Tivoli Gardens, cel mai vechi parc de distractii din lume, are 431 de ani, si, bineinteles, tot felul de alte muzee. De altfel, la capitolul muzee si arta, Copenhaga sta foarte bine. Nu trebuie sa ratezi nici Muzeul de Arta si Design, danezii fiind cunoscuti pentru realizarile lor in materie de design.

DSC07194

DSC07196

DSC07139

DSC07197

Daca mai ai timp si de shopping, poti merge pe Stroget, apoi pe Nyhavn, care se afla in apropiere si este o strada pietonala din centrul vechi al orasului, cea mai lunga de acest fel din Europa, plina de magazine, baruri, cafenele, terase, chioscuri cu suveniruri, vanzatori ambulanti, artisti si cate si mai cate. Aici iti poti pierde ore bune la spectacole de strada cu vikingi, expozitii de arta, performance-uri, tot felul de mici concerte sau pur si simplu uitandu-te la canalul care practic trece fix prin mijlocul strazii.

Eleganta metropola satisface si cele mai exigente gusturi si fantezii culinare, fiind detinatoarea a 15 restaurante Michelin. Evident, preturile sunt pe masura! Nu rata inghetata, este cu adevarat deosebita, dar nici sandvisul traditional, smørrebrød, un fel de tartine mici umplute cu tot felul de ingrediente despre care nu ti-ai fi imaginat ca pot fi asezate impreuna in acelasi loc precum peste, caviar, mezeluri, oua, branzeturi si garnisite cu hrean, mustar, inele de ceapa, struguri, felii de portocala, sau orice altceva iti face pofta!

In bucataria locala predomina preparatele cu fructe de mare si peste (mai ales hering), painea de secara, supele si biftecul servit cu cartofi si ceapa prajita. Cat despre bautura, nu cred ca mai e nevoie de sa-ti amintim de Carlsberg!

Sandvisul de care ziceam, sursa wikipedia

Daca vrei un restaurant de fite poti incerca Noma, unul dintre cele mai renumite restaurante din lumea gurmanzilor, care a fost votat cel mai bun restaurant din lume de patru ori la rand. Cred ca merita macar o data in viata sa mananci in cel mai bun restaurant din lume, nu? Sau poate ca nu, daca nu vrei sa dai 100 de euro pe doi creveti si doua fire de sparanghel asezate frumos pe o farfurie.

fel-de-mancare
Fel de mancare in restaurantul Noma (sursa wikipedia)

Biletele de avion la Copenhaga sunt destul de scumpe, cel mai avantajos de mers e cu o combinatie de lowcost-uri. Daca nu esti o fire pretentioasa, cel mai bine este sa te cazezi cu couchsurfing-ul. De asemenea, o varianta de cazare foarte buna si rezonabila ca pret este cu airbnb-ul.

DSC07155

DSC07148

DSC07122

Iti recomandam si:

Weekend prelungit in Budapesta

Weekend prelungit la Moscova

Ce poti face intr-un weekend in Belgrad

Ce poti face intr-un weekend la Munchen

Ce poti vizita prin Porto in 3 zile

3 locuri de vizitat in Anglia, dupa Londra

De vazut prin OSLO

About Livia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *