Din cele peste 30 de orase pe care le-am calcat sub roti si in picioare in cele 2 luni de road-trip prin America, as revizita oricand trei, care au reusit, intr-un fel sau altul, sa ma impresioneze: San Francisco (California), Austin (Texas) si New Orleans (Lousiana). Le expun in ordinea in care le-am vizitat si nu in ordinea preferintelor pentru ca fiecare e atat de diferit de celalalt, incat e total nedrept sa le pun intr-un top.
N-am explorat chiar toata California, dar din ce am apucat sa vad mi s-a pus pata pe San Francisco, cel mai cool & hip oras, locul boem-urban unde se intampla mereu cate ceva.
San Francisco este un oras relativ tanar, ce a devenit in scurt timp centrul financiar si cultural din California de Nord si din zona Golfului San Francisco. Clima e ok si iarna, plaja e la indemana oricui iar prin zona sunt atatea parcuri nationale incat poti petrece fiecare weekend in mijlocul naturii. Chiar daca e mereu glomerat, poti evita locurile turistice si te poti rataci printre localnici, multi snobi si hipsteri, dar de treaba.
Lectia de istorie spune ca orasul a fost fondat in anul 1776 de colonisti spanioli care au hotarat sa ridice un fort in stramtoarea Golden Gate, ce leaga Golful San Francisco de Oceanul Pacific. Spaniolii au pus bazele unei misiuni inchinata Sfantului Francis din Assisi, de unde si denumirea de San Francisco.
In anul 1821, San Francisco este incorporat Mexicului, castigandu-si independenta fata de spanioli. Prima asezare importanta din zona este intemeiata de William Richardson, de nationalitate englez, care a denumit orasul Yerba Buena. Urmare razboiului mexicano-american, americanii castiga California si implicit Yerba Buena, ce isi primeste denumirea de San Francisco.
In 1840, San Francisco intra intr-o noua etapa, cand o multime de imigranti, cu preponderenta chinezi, ii calca teritoriul pentru a lua parte la Goana dupa Aur. In 1906, un cutremur urmat de un incendiu de proportii produc pagube devastatoare, dar orasul este reconstruit si isi pastreaza pozitia importanta pe harta SUA, avand statutul de city-county, un nivel superior celui de oras.
Norocul meu a fost ca am avut ca insotitor un localnic, care mi-a aratat toate locurile speciale, cluburi, baruri magazine, galerii, asa ca m-am tinut departe de POI turistice. Asta nu inseamna ca nu merita sa dai o tura prin Fischerman’s Dwarf, unde gasesti cele mai bune fructe de mare, dar si atractii inedite precum Muzeul Jocurilor Mecanice, unde in schimbul a cativa penny poti activa masinarii mai batrane decat ai sa ajungi tu vreodata.
Fisherman’s Wharf incepe cu Cheiul 39, unde atractia principala sunt leii de mari care lenevesc la soare. Aici se afla numeroase magazine de suveniruri si restaurante faimoase.
Dupa ce te-ai calcat pe picioare cu turistii in Fischerman’s Dwarf, schimba macazul spre Haight & Ashbury, unde inca mai pluteste in aer spiritul flower-power, intretinut de cativa hippioti care ti-ar putea fi bunici. Locul inca mai pastreaza ceva din energia anilor 60-70, iar daca cineva iti paseaza un joint n-o face ca sa-i dai ceva in schimb, nici din reflex, ci pentru ca sharing is caring sau are mintea atat de varza incat te confunda cu un cunoscut.
Simbolul orasului este Podul Golden Gate, o atractie nelipsita din fotografiile celor care viziteaza orasul. Podul leaga San Francisco de districtul Marin si iti atrage atentia prin designul sau Art Deco. Constructia sa a inceput in anul 1933 si a fost finalizata patru ani mai tarziu. Podul este mai intotdeauna acoperit de ceata, dar daca ai norocul de a-l prinde intr-o zi senina, vei avea panorame impresionante ale golfului.
S.F. e un paradis al iubitorilor de street art, peretii fiind tapetati cu desene artistice, ba chiar exista si tururi in care platesti un ghid sa te plimbe pe strazile cu cele mai tari graffiti-uri din oras.
Intr-o dupa-amiaza, m-am reintors pe chei, unde am facut si o plimbare de-a lungul golfului San Francisco, denumit Embarcadero, care se intinde de-a lungul a 3 km, oferind ocazia de a admira atractiile din port. In apropierea Cheiului 15 se afla muzeul Exploratoriumul si daca iti a continui plimbarea catre Filbert sau Greenwich, vei urca niste trepte, destul de anevoioase, dar vei fi fermecat de panoramele oferite de Dealul Telegrafului.
San Francisco e construit pe dealuri, ceea ce insemna ca vrei-nu vrei iti pastrezi conditia fizica, si asta pentru ca la orice drum cat de mic ai vrea sa faci, urci sau cobori. Strazile din San Francisco, renumite pentru pantele si tramvaiele lor, sunt pe lista celor mai interesante obiective ale orasului. Una pe care trebuie neaparat s-o strabati e Strada Lombard, ce incanta atat prin portiunea invadata de culori si curbe stranse. O gasesti pe Dealul Rusesc, intre strazile Hyde si Leavenworth.
In cartierul Alamo mi-a atras atentia combinatia liniilor arhitecturale, de la cladiri clasice pana la constructii futuriste, toate imbinate pentru a crea un peisaj urban impresionant. Aici se afla celebrele case tipic victorian, zugravite in culori vii.
Am pierdut cateva ore si prin Chinatown-ul zgomots, o euforie de culori si arome. Intrarea este marcata de o poarta grandioasa, asemenea unei pagode, flancata de lei din piatra.
Un alt obiectiv care mi-a atras atentia este Turnul Coit, de pe Telegraph Hill. Acesta se inalta pana la o altitudine de 65 m, si a devenit un tribut adus pompierilor, datorita unei fetite pe nume Lillie Hitchcock Coit, care era pasionata de meseria pompierilor si a devenit mascota unitatii de pompieri Knickerbocker nr.5. La moartea sa, aceasta a lasat orasului $125.000 orasului pentru a infrumuseta San Francisco si astfel a aparut Turnul Coit. Turnul este prevazut cu un lift ce va va duce pana in varf, de unde puteti admira Bay Bridge (Golful Podului) si Podul Golden Gate. Panorama se intinde pana la Insula Alcatraz. Un bilet pentru accesul la lift costa $7/adulti.
Marele meu regret: (sa-mi fie rusine ca) n-am ajuns la Alcatraz, una dintre principalele atractii ale orasului, fascinand datorita legendarei inchisori unde au fost intemnitati criminali vestiti precum Al Capone. Pentru a evita aglomeratia este indicat sa iti rezervi din timp loc pe ambarcatiunea ce va va purta pe Insula Alcatraz. Biletul pentru croaziera va fi ridicat de la ghiseul „will call” de pe Cheiul 33, cu o ora inainte de plecare. Poti opta pentru turul de seara, unde ai sansa sa surprinzi imaginea dramatica a inchisorii si panorama luminilor ce invadeaza San Francisco. Durata unei calatorii pana pe insula este de 15 minute iar un bilet costa 28 de dolari.
In alta ordine de idei, daca as locui in San Francisco as face cel putin un picnic pe luna, pe plaja de unde ai vedere spre podul Golden Gate Bridge si o excursie de o zi pana in Muir Woods (intrarea – 7 dolari) unde iti intinzi gatul incercand sa descoperi fasii de cer, printre maiestuosii sequoia.
Orasul e inconjurat de podgorii, asa ca toamna as migra spre Napa Valley unde as petrece vreo saptamana degustand diverse vinuri. As merge des si pana la farul Point Bonita Lighthouse, unul dintre cele mai frumoase faruri din colectia mea de pana acum.
Next on the list: AUSTIN!
Iti recomandam si:
Orase cu personalitate din America: AUSTIN
Orase cu personalitate din America: New Orleans
70 de chestii cool, adunate in 2 luni prin SUA