Mi-a luat fix o luna ca sa strabat intreg Vietnamul, din sud in nord, din Ho Chi Min pana in Hanoi, iar acestea sunt cateva dintre locurile care mi-au atras atentia si care cred ca merita vizitate:
SaPa
Pe primul loc in topul personal se afla nordul indepartat al Vietnamului, unde am avut sansa sa vizitez triburile din regiunile muntoase SAPA. Am ratat experienta de a ma caza la ei dar m-au insotit, drept ghizi, intr-o excursie prin zona, unde am vizitat pietele locale si am pozat orezariile terasate care ofera un spectacol unic, in special primavara. De aici te poti aventura in excursii in creierul muntilor pana in cel mai inalt varf al Vietnamului, Fan Si Pan, la 3143 m.
Din pacate conditiile meteo n-au fost cele mai bune, asa ca peisaje care in mod normal ar fi aratat asa:
aratau asa:
Hoi An
Orasul care m-a cucerit definitiv in Vietnam, trebuie vazut in doua etape: ziua, cand te poti rataci pe stradutele fascinante, traversand Podul Japonez, construit in secolul al XVII-lea sau te poti plimba de-a lungul raului, si noaptea, cand orasul e luminat feeric de sute de lampioane multicolore. Din pacate m-am nimerit aici in timpul TETului, Anul Nou Chinezesc, cand preturile explodeaza, iar majoritatea magazinelor si restaurantelor sunt inchise.
Croaziera pe Ha Long Bay
Supraapreciatul simbol turistic al Vietnamului se afla la sud de Hanoi, sub forma unui golf larg cu 2000 de insulite de calcar, de diverse forme si dimensiuni. Tururile organizate iti ofera plimbari cu barca pe langa pesteri si grote unele dintre ele datand din Epoca Pietrei, dar si pe langa sate pescaresti. Golful se afla in Patromoniul Unesco din anul 2000. Nici aici n-am avut mare noroc cu vremea, asa ca pozele nu sunt foarte reusite:
Ho Chi Min
In cel mai aglomerat oras al tarii pana si banala traversare a strazii devine o aventura. In primele zile, haosul acestui oras m-a coplesit si fascinat in egala masura. M-am comportat ca un turist ca la carte si am vizitat catedrala Notre Dame, Teatrul Municipal, Palatul reunificari, Muzeul Ho chi Min si m-am plimbat prin traditionala piata Lam Son din elegantul Dong Khoi. Am pozat toate afisele si pancartele care purtau insemnele comuniste.
Excursie in Delta Mekong
Orice aventurier viseaza sa alunece pe raurile, canalele si bratele Mekongului, si sa fotografezie natura de la bordul unei barci locale. In Vietnam, poti face o excursie de o zi din Ho Chi Min sau un tur de cateva zile, si sa locuiesti direct in Delta. Exista o multime de agentii care ofera tururi de tot felul. O experienta unica iti ofera templul excentric al Calugarului Cocos de langa My Tho, un calugar care s-a hranit ani intregi doar cu nuci de cocos.
Hanoi
La concurenta cu HoChiMin, Hanoi, capitala Vietnamului, te fascineaza cu o multime de lucruri precum arhitectura coloniala a Cartierului Francez, Cartierul vechi cu Catedrala Sf Iosif, Mausoleul lui Ho Chi Min sau lacul Hoan Kiem de unde poti afla legenda broastei testoase. Merita sa dai o tura si prin Templul Literaturii, in fata caruia se afla scribi care iti pot scrie numele in caractere locale sau sa iei parte la un spectacol de teatru pe apa cu papusi. Mai presus de orice insa, iesi seara pe strazile Hanoiului (politia patruleaza des, deci nu e periculos) si ia pulsul orasului.
Hue
In Hue mi-am reinnoit garderoba cu 2 rochii, pentru ca daca ajungi chiar merita sa treci si pe la unul din sutele de croitori care-si au paravalia aici. In cateva ore iti pot face orice model de haina doresti, la preturi foarte avantajoase. La capitolul “vizitabile” in vechea capitala a tarii ce ascunde comori arhitecturale si istorice (peste 300 de pagode vechi) trebuie neaparat sa bifezi mareata Citadela cu paviliane, iazuri, si gradini de vis, unde se afla Orasul Imperial si Orasul Interzis violet. Un alt obiectiv turistic memorabil il reprezinta monumentele funerare imperiale Nguyen, aflate in mijlocul unui superb parc.
DaLat
Daca vizitezi tara din sud in nord, sau invers, nu ai cum sa nu treci si prin DALAT, iar cateva zile de relaxare in aceasta statiune de munte, sunt chiar recomandate. DALAT se afla la o altitudine de 1500 de metri, in mijllocul careia se afla un lac imens. Aici am vizitat ciudata Casa Crazy House, o galerie de arta care serveste si drept hotel, plina de decoratiuni la granita kitschului, si am facut multe excursii prin imprejurimi. Piesele de rezistenta: Cascada Elefant sau Cascada Dantala care se afla intr-un parc tematic, sau ceva mai departe, splendida Cascada Dambiri. Recomand si o plimbare cu telescaunul pana la pagoda Truc Lam unde poti vizita Gradinile de Flori sau la fantezista Pagoda LINC PHUOC.
Tunelurile CuCHi
Din Ho Chi Min poti face un tur pana la Tunelurile CuChi, care au jucat un rol foarte important in razboiul cu americanii. Aici poti vizita pasajele si adaposturile subterane dar si capcanele confectionate de Vietcong, sau poti trage cu cu tot felul de arme in poligonul din incinta.
Pesterile Phong Nha
Am pus pe lista si Pesterile Phong Nha, pe care n-am apucat sa le vizitez, dar stiu ca ocupa un loc special in topul celor mai impresionante pesteri din lume, fiind introduse in Patromoniul Unesco din 2003. Si mai stiu ca din orasul Dong Hoi se organizeaza tururi ce cuprind intregul Parc National Phong Nha-Ke Bang, asa ca daca ai sansa, nu o rata!
Pozele din pestera sunt “imprumutate” de pe wikipedia.
Povesti despre vacanta mea in Vietnam, aici.