Ce trebuie să știi când rezervi cazare cu Airbnb

Toată lumea știe de site-ul airbnb.com, așa nu o mai pierd vremea explicând cu prea multe detalii ce e cu el. Pe scurt, cu site-ul asta găsești cazare în regim hotelier în case din toată lumea, la persoane particulare. Practic îți rezervi, plătești cu cardul prin intermediul Airbnb, te întâlnești cu proprietarii, ei îți dau cheia de la camera/apartament/casă și te mai bat la cap când pleci le returnezi cheia. De asemenea, poți fii și tu gazdă și îți pui casă la dispoziție.

Cum funcționează Airbnb-ul?

Îți faci cont și încarci poză cu datele tale din pașaport se asigure lumea poți fi găsit oricând în caz dai petreceri monstru și distrugi casa, bați vecinii sau fugi cu televizorul :). Nu îți ia mai mult de 2 minute îți faci cont la ei. Dacă vrei, te poți conecta și cu Facebook.

Îți alegi o casă/un apartament/o cameră în funcție de buget

Asta e partea cea mai complicată, cauți ca nebunul printre sute de case mai mult sau mai puțin mișto, încercând ți-o alegi pe aia cea mai centrală, cea mai mare, cea mai luminoasă, cea mai utilată, cu gazdele cele mai primitoare și, bineînțeles, cea mai ieftină :).

Partea convenabilă e poți trimite mailuri la mai multe gazde cu tot felul de cerințe pe care le ai ( te ia de la aeroport, faci check out-ul mai târziu sau check in-ul mai devreme, îți aduci mai mulți prieteni, vii cu animale, copii mici, bunici senili, etc.) și, după ce îți răspunde fiecare, nu-ți rămâne decât rezervi la gazdă cea mai amabilă, care îți îndeplinește și cele mai nebunești cerințe.

Nu uită verifici cât este depozitul cerut de gazdă

Fiecare proprietar care își pune casă spre închiriere pe Airbnb are opțiunea ceară un depozit chiriașilor, o sumă de bani din care achite eventualele pagube. Unii nu cer depozit, însă mulți da. Așa , atunci când vrei închiriezi o casă, uităte și cât este depozitul. De obicei, depozitul îți este blocat pe card pe toată perioada șederii și deblocat când pleci. Dacă ai spart vreun geam sau ai distrus cine știe ce prin casă, o parte din depozit, sau chiar tot, ți se va reține. E destul de complicat ți se ia depozitul, deoarece Airbnb are niște reguli foarte stricte. Gazdă trebuie trimită poze cu daunele, tu ți întrebat de Airbnb dacă te simți responsabil pentru ele s.a.m.d. Așa nu e cazul te sperii nu ți se va returna depozitul, el, de fapt, nici nu ajunge în buzunarul gazdei, e doar blocat.

Uităte la condițiile de anulare puse de fiecare gazdă

Unele gazde îți returnează prețul total al rezervării dacă te răzgândești, altele nu returnează nimic, iar altele doar dacă te răzgândești cu 5 zile înainte, ceva de genul. Eu aleg numai gazde care au condițiile de anulare flexibile sau moderate, nu se știe niciodată. De exemplu, anul trecut am anulat o vacanță și tare mult m-am bucurat mi s-au returnat toți banii, mai puțin comisioanele luate de Airbnb la rezervare.

DSC00614

Comunicarea cu gazda se face foarte ușor prin intermediul Airbnb

Comunicarea cu gazda înainte de a ajunge acolo este destul de simplă, Airbnb te înștiințează prin sms-uri de câte ori ai primit un mesaj de la gazdă, mesaj pe care îl găsești în contul tău. Eu cu gazdele mele am comunicat foarte bine și pe whatsapp.

Nu trebuie plătești nimic gazdei tale, Airbnb face toate plățile

Din moment ce ai închiriat, Airbnb îți oprește banii de pe card și nu mai e nevoie plătești nimic gazdei tale, așa dacă această îți mai cere bani, e clar ceva putred la mijloc și trebuie anunți Airbnb-ul. Eu am plătit gazdei mele din Valencia 20 de euro pentru am cerut în timpul șederii check out-ul mai târziu, dar n-am mai anunțat pe nimeni despre treaba asta, era vorba de o suma prea mică. Multe gazde nu îți iau oricum bani faci check out-ul mai târziu, tocmai asta e ideea, nu e hotel.

Unii consideră Airbnb are niște comisioane cam mari

Pentru orice rezervare, AirBnb îți ia niște comisioane măricele, 15% din costul total al rezervării, poate chiar mai mult, depinde de numărul de zile pe care le rezervi. Asta e și motivul pentru care mulți nu aleg Airbnb-ul și preferă în continuare Booking, Agoda, Venere, Couchsurfing, Hospitalityclub sau alte siteuri. La comisioanele de rezervare se mai adaugă, la unele gazde, și niște taxe pentru curățenie, și te trezești dai în plus 100 de euro față de cât calculasei inițial. Chiar și așa, cu toate taxele astea, în cele mai multe cazuri, o ieși oricum muult mai ieftin ca la hotel. Plus de asta, experiență e una diferită față de cea pe care ti-o oferă un hotel sau o pensiune. Practic te trezești în casă cuiva și beneficiezi de lucrurile acelei persoane. Ca nu mai zic de faptul găsești case/apartamente/camere/paturi în niște locuri absolut superbe la niște prețuri destul de mici.

DSC00569

Cu Airbnb e foarte avantajos dacă stai perioade mai lungi

Dacă rezervi mai multe zile într-un loc, gazdele îți oferă prețuri net mai mici decât cele pe care le cer pentru 2-3 nopți de cazare. Așa ia în considerare Airbnb-ul când te duci în vacanțe lungi, o ieși mult mai bine la hotel. Plus de basta, gazdele îți oferă informații, hărți și îți povestesc despre locuri de care nu afli, de obicei, de la hotel.

După ce ai plecat de la gazdă, Airbnb îți cere scrii un review despre gazda ta

Nu ești obligat scrii un review despre locul în care ai stat, așa cum nici la alte siteuri nu ești. Diferența față de alte site-uri de rezervări este și gazdele pot scrie review-uri despre tine, care apar la profilul tău. Ce mi-a plăcut la Airbnb a fost înainte scriu review-ul am fost întrebată dacă am ceva de spus în plus față de review, niște lucruri care nu vor fi transmise către gazdă, cum ar veni, rămân între mine și Airbnb. Asta m-a amuzat, mai ales aveam atât de multe le spun despre una dintre gazdele mele, era zgârcită și ostilă, îmi dădea mesaje întrebe dacă am stins lumina, la plecare nu m-a întrebat cum a fost vacanță etc. Am ales nu zic nimic din toate astea și scriu un review sec :).

De multe ori ajungi te împrietenești cu gazdele

Poate partea cea mai plăcută a site-ului asta este îți oferă șansă te împrietenești cu oameni din toată lumea. Practic e un fel de couchsurfing pe bani.

Concluzia mea e Airbnb e un site foarte prietenos, unde poți găsești case primitoare, în care te simți mult mai bine ca acasă :).

About Livia

21 comments

  1. Am fost si eu cu Airbnb si a fost dragut, doar gazda putin mai ciudata. Robinetul din bucatarie se balanganea de cand ne-am cazat noi si totusi ne-a acuzat ca l-am stricat. Per total a fost bine dar am ramas cu niste strangeri si cu invataminte. De acum verific cu gazdele robinetii inainte, ca sa nu mai am cosmaruri dupa :)). Merci pentru pontul cu stat zile mai multe, daca iesi mai ieftin asa o sa caut mai intens. Vreau sa merg la Lisabona in toamna si cochetez cu Airbnb.

    1. Da, poti sa dai peste niste gazde ciudate care sa te lase cu un gust amar chiar la sfarsitul vacantei. Pe mine tare m-a enervat o gazda din Valencia care a numarat pernele cand am plecat si s-a enervat ca nu am lasat pernutele pe canapea asa cum le aranjase ea, 3 in dormitor, 3 in salon, si m-a taxat cu 20 de euro ca am facut check out-ul mai tarziu, cam aiurea. Eu o sa ma uit mai cu atentie la gazdele pe care le aleg si n-o sa mai pun review-uri prietenoase daca nu e cazul :).

    2. Buna Andreea B, as avea cateva intrebari si nu stiu unde sa ma interesez, imi poti lasa, te rog, o adresa de mail pentru a te putea contacta?
      Multumesc anticipat!

  2. Va rog am.nevoie de ajutor ma mut in Germania si am gasit un propietar care este in Londra si vrea sa colaboram prin Airbnb de care nu am auzit pana acum.Intrebarea e daca este sigur adica nu pot pierde banii caci e suma destul de mare (1500euro) adica omul nu poate sa primeasca banii pana nu intru in casa? Se poate ca apartamentul nici sa nu existe adica omul sa fi pus pozele aiurea pe net?Poate sunt prea speriata dar vreau sa fiu sigura va rog ajutati-ma

    1. Realitatea este mult mai dura decit pare.In principiu nu pierdeti banii ca raman la air bnb si ai folosesc pana ajungeti d voastra acolo ,daca cu adevarat exista locatia si omul este serios.Nu am avut experiente placute deloc cu ei !!!!!

    2. salut. pana la urma ai inchiriat cu airbnb? in aceeasi situatie ma aflu si io acum si nu stiu ce sa fac

  3. Da, e f sigur, chiar nu trebuie sa iti faci griji :). Da, proprietarul primeste banii dupa ce te cazezi tu, nu trebuie sa mai platesti nimic acolo. Airbnb a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai mari site-uri de booking din lume si asta pentru ca este un site de incredere. Vacanta placuta la Londra. Daca mai ai intrebari si nelamuriri, scrie-ne.

    1. Dar daca te trezesti cu mesaj la 3 noaptea ca rezervarea a fost anulata ,fara ca nimeni sa ti dea o explicatie ?Ce te faci?Aceasta este realitatea .

      1. Da, e cam aiurea. Eu cand caut cazare cu Airbnb, aleg pe cineva care are multe comentarii pozitive, ca sa nu am surprize.

  4. Buna . Am fost o singura data cu Air bnb la Atena.Ce sa zic ,nu am fost multumit ,gazda dormea la usa camerei mele.Sant atatea tertipuri pe lumea aceasta , ca nu stii ce sa mai zici.Pretul a fost corect si cam atat.A doua oara cand am rezervat ,dupa o luna si jumatate ma trezesc ca mi se anuleaza rezervarea, fara nici un fel de explicatii???!!! Realitatea este cumplita iar neseriozitatea unora este fabuloasa.S-au folosit de banii mei, si acum astept returnarea !!!Bineinteles ca pierderile sant mari,ma refer ca trebuie sa caut hotel care este foarte scump ca doar rezerv in pripa,si alte multe disconforturi de genul foarte complicat sistemul ,nu ai un telefon unde sa suni ,da asa este iar in alta tara intra un robot. Din nefericire aceasta este realitatea ,in loc sa ne simplificam viata ,o complicam cu fiecare minut.Or fi si cazuri fericite,dar marea majoritate sint putin deformate -nu pozele ci realitatea intalnita.GANDITI-VA DE 2 ORI CAND FACETI PASUL !!!

    1. A devarat stimate domn, telefon ptr Romania nu exista, nu ai cu cine vorbi ,totul este un noroc ca si viata de altfel!

  5. o experienta placuta cu airbnb. Am fost in Berlin si proprietarul m-a asteptat la 12 noaptea (atunci a sosit avionul) sa-mi dea cheia. Ne-a oferit detalii despre aproape toate obiectivele ce pot fi vizitate, inclusiv despre Targul de tehnologie si o prezentare de moda. Foarte dragut, tinand cont ca am platit 22 euro in cetrul orasului, langa turnul de televiziune. Surpriza mare a venit atunci cand ne-a spus ca la plecare sa lasam cheia in cutia postala, nici macar nu a venit sa vada daca lipseste ceva din apartament, Atentie, am ales locatia in functie de recenziile de pe site care erau bune si f.bune..

  6. Experienta mea cu airbnb a fost nasoala. Mi-au anulat rezervarea, pentru un motiv inchipuit – lipsea din profilul meu nu stiu ce poza de pe pasaport, desi o urcasem la crearea contului, in realitate aveau ei o problema la website – dupa ce am ajuns in Mallorca am aflat ca rezervarea mea s-a anulat. Cauta alta cazare, la alta suma, mult mai mare etc. Banii mei s-au returnat dupa cateva zile si dupa ce am discutat cu banca emitenta a cardului. Mi s-au parut lipsiti de profesionalism, eram in aeroportul din Mallorca, cu 3 copii dupa mine, iar ei ma sunau din 15 in 5 minute, insistand sa urc nenorocita de poza de pe pasaport, pentru a-mi rezolva eroarea din profil. Mi s-a parut o experienta de cosmar, sa nu mai aud vreodata de ei.

  7. salut. chestia cu datele si verificarea profilului pe airbnb am patit-o si eu;am pierdut o cazare buna pentru ca erau probleme pe site-nu reuseam sa urc o poza ,am facut-o de patru cinci ori(la mesaj catre rel cu clientii nu am primit raspuns). la o alta cazare am trimis mes la gazda,iar in raspuns mi-a marit pretul de la 45e la 70e,chit ca era cu mult inainte de cazare…after all is a matter of luck.

  8. Eu am citit comentarile si sint in situatia inversa , adica am o camera sau ap. inscris la Airbnb nu in Ro.. Si oapetii sint si sint, ca asa sint oamenii. La randul meu am fost si eu in vacante in locatii ale acestei platforme si m-am convins ca sint foarte generoasa. Nu uitati, intrati in casa pe care ati ales-o, folositi toate obiectele gazdei, aveti asteptari uneori care depasesc ce poate ea oferi. Dar pana la urma experienta este deosebita si merita fiecare ban dat.

  9. Poate sa ma lamureasca si pe mine cineva.Vreau sa plec in iulie in concediu.Am facut vizualizari pe airbnb si am ales niste locatii.Din moment ce le-am ales ma roaga sa fac rezervarea in book si nu stiu ce se va intampla.Airbnb imi va bloca sumele de acum cu sumele aferente cazarii pana in iulie cand urmeaza sa plec.

  10. salut eu vreu sa va spun ca nu o sa mai fac niciodata rezervare cu airbnb ptr ca astepti mult ptr confirmare chiar si 2 -3 ore NU recomand airbnb
    cel mai bun este booking.com aici rezervarea este foarte rapida cateva minute eu recomand booking este foarte foarte bun si succes in voiaje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *