Dacă nu eşti un fan al vacanţelor comode şi cauţi mai degrabă locuri ciudatele pe care să le explorezi, îţi sugerăm câteva destinaţii de vacanţă mai puţin populare printre turişti, însă cu peisaje neobişnuite, care cu siguranţă îţi vor da senzaţia că te afli pe altă lume.
Insula Socotra din Yemen
Insula Socotra mai este numită şi insula extraterestră şi nu degeaba, o bună parte din vegetaţia de aici este unică în lume. Dacă vrei să vezi nişte copaci cu adevărat ciudaţi, plante desprinse parcă din filmele science-fiction şi peisaje uluitor de frumoase, atunci trebuie să vizitezi Socotra. Cum ajungi aici? Cel mai la îndemână e cu Felix Airways din Dubai sau Sharjah până în Socotra. Dacă nu găseşti oferte aşa, poţi merge până în Sanaa, Yemen, cu un avion, şi de aici cu Felix Airways, compania locală, până în Socotra, însă nu e chiar foarte sigură varianta asta, în general, turiştilor le este recomandat să evite capitală Yemenului din cauza războiului civil de aici. Din câte am citit, compania Socotra Eco Tours e una de încredere şi oferă servicii de calitate, aşa că dacă ai dubii că nu te descurci pe acolo pe cont propriu, poţi apela la serviciile lor. De asemenea, ei te ajută şi cu viza, doar le trimiţi copiile după paşaport cu două săptămâni înainte de excursie.
Ce mai găseşti pe insula? Pe lângă plantele pe care nu le-ai mai văzut pe nicăieri, aici te mai aşteaptă şi tot felul de peşteri bizare, plaje cu nisip alb şi fin, o mare turcoaz, multă linişte, puţini turişti, localnici prietenoşi şi mâncare bună. Recifurile de corali şi peştii coloraţi sunt o atracţie în zona, aşa că dacă te pasionează snorkelingul, aici o să dai peste cele mai frumoase peisaje marine şi submarine pe care le-ai văzut vreodată.
Dacă Yemen nu e o ţară prea sigură în care să călătoreşti, în Socotra nu are sens să îţi faci griji, aici femeile nu sunt obligate să poarte basmale să îşi acopere părul şi peste tot domneşte o atmosfera de linişte şi pace. Partea bună e că Socotra se află destul de departe de Yemen, un motiv în plus să nu îţi faci probleme că te afectează conflictele de acolo.
Groenlanda
Nu o să găseşti în prea multe locuri întinderi atât de reci şi pustii că în Groenlanda, aşadar, de ce să nu vezi şi partea asta de lume? Cele mai căutate excursii de turişti în Groenlanda sunt cele la satele cu case de tip igloo, la canioanele de gheaţă şi munţii de granit, dar şi prin localităţi mici precum Ammassalik, unul dintre cele mai frumoase sate din Groenlanda. Deoarece nu e o destinaţie prea căutată, preţurile la avion până acolo sunt destul de mari. Cel mai bine este să mergi cu o combinaţie de zboruri, Bucureşti-Copenhaga, Copenhaga-Nuuk. De asemenea, pot fi încercate combinaţii şi din Islanda sau Norvegia.
Cea mai bună perioadă de mers în Groenlanda este, bineînţeles, vara, din iunie în august, când ai parte de soare la miezul nopţii, iar lumina e spectaculoasă, mai ales dacă mergi în nord, un loc unde zilele par că nu se mai sfârşesc. Dacă mergi în extrasezon, adică iarnă, poţi să ai noroc şi să vezi aurora boreală.
Din cauza climei neprietenoase şi a pustietăţii din jur, rata sinuciderilor din Groenlanda este printre cele mai mari din lume. Poate că dacă turismul ar creşte în zona asta, moralul oamenilor de aici ar fi unul mai ridicat :).
Insulele Izu din Japonia
Insulele Izu din Japonia se pot mândri cu nişte peisaje spectaculoase, însă, din cauza vulcanilor activi şi a taifunurilor, populaţia în zona asta a scăzut dramatic. Pentru a vizita insulele, e musai să ai la tine o mască de gaze, care să te protejeze de gazele nocive emise de vulcani. Cea mai populară insulă Izu pentru turişti este Oshima, pe care ajungi ori cu avionul, ori cu feribotul din Tokyo. Oshima are o populaţie de vreo 8000 de persoane şi este o destinaţie căutată de japonezi, mai ales de cei care stau în Tokyo. Insula este cunoscută pentru plajele cu nisip fin şi negru, dar şi pentru festivalurile de aici, Camellia Festival şi Hanabi Festival.
Alte insule frumoase sunt Hachijo-Jima şi Kozushima, cu plaje cu nisip fin şi multă verdeaţă, unde poţi să faci tot felul de trasee pe marginea vulcanilor şi să admiri marea din vârful muntelui, dar şi să faci snorkeling şi să te porţi că şi când te-ai află pe o insula normală, unde nu te pasc cutremurele şi intoxicaţia cu sulf. Oamenii din insulele Izu sunt obligaţi să aibă în permanentă o mască de gaze la ei, pentru cazul în care concentraţia de sulf din aer creşte periculos de mult, vezi poză de mai jos.
Voi în ce destinații neobisnuite ați ajuns sau visați să ajungeți?
Sursa poze: Wikipedia
Citește si:
Gunkanjima, o insula ce pare desprinsă dintr-un cosmar