Am întrebat un prieten ce să vizitez prin Georgia și mi-a răspuns dintr-o răsuflare: toate restaurantele! Nu i-am urmat sfatul, n-am făcut turism culinar, dar am gustat din tot ce mi-a făcut cu ochiul iar experiență a fost Wow! Ca să nu mai zic că mâncarea e destul de ieftină, poți mânca lejer 2-3 feluri cu aproximativ 5-7 dolari iar uneori, în localurile de familie, vinul este din partea casei.
La prima gustare, e un fel de mix orginal de bucătărie turcească, grecească (iaurt, vinete, ulei de măsline, rodii și miel, kebab) combinată cu cea din Rusia (aluaturi, sosuri grele și multă carne). Georgienii cam fac abuz de făină, au multă foietaje și aluaturi așa că, dacă ești pofticios, riști să revii în țară cu câteva kilograme în plus. Gătesc foarte mult cu nucă, pe care o găsești în orice fel de mâncare, iar condimentul cel mai des folosit este coriandrul.
Un lucru care mi-a atras atenția este faptul că georgienii au obiceiul să împartă mâncarea. În restaurante, chiar dacă comanzi un singur fel de mâncare, ți se aduc farfurii și tacâmuri pentru toți cei care sunt la masă, iar mâncare se pune în mijloc, în așa fel încă să se poate servi toți de la masă. De obicei se începea cu salate, și brânzeturi, care mai de care mai speciale. Salatele de vara pot fi simple (roșii, castraveți, ceapă și coriandru) sau amestecate cu o pastă de nuci. Vinetele sunt vedetă, fiind servite sub formă de salată (cu nuci și rodii) sau umplute c tot felul de paște. Dacă vrei friptură, nu te aștepta la steakuri, cărnurile fiind servite sub formă de frigărui sau kebab.
Iată câteva dintre bunătăți:
Khinkali. Niște găluște din aluat moale, umplute cu carne tocată picantă, brânză sau ciuperci. În mod tradițional, se țîn în mâna și se muscă în timp ce se suge zeamă din interior, d-abia apoi se mănâncă și restul aluatului.
Khachapuri. O plăcinta rotunda, umplută cu carne, ciuperci sau brânză fierbinte.
Khachapuri Adjaruli. Niciun mic dejun fără Khachapuri, o plăcintă tradițională, care seamană cu o pizza lunguiața, umplută cu brânza topita și ouă ochiuri.
Mjave Lobio. Mâncarică de fasole roșie, în stil georgian. Adică, asezonată cu usturoi, coriandru și nuci, totul fiert într-o zeamă de roșii.
Chanakhi si Chakapuli. Tocănițe, servită într-un vas de lut, în care plutesc bucăți de carne (miel, vita sau pui) fierte împreuna în suc de roșii și vin alb, usturoi, nuci și niște mirodenii pe care nu am reușit să le indentific. Putin cam prea uleioase, dar absolut delicioase.
Salată de vinete cu nuci și rodii
Rulouri de vinete cu nuci și usturoi
Kharcho. Miel, pui sau vita, într-un delicios sos de roșii și nuci.
Churchkhela. Dulciurile tradiționale arată destul de dubios, dar sunt foarte gustoase. Mai exact, ai zice că sunt niște cârnați sau salamuri subțiri dar de fapt e un șirag de nuci sau alune trase într-un sirop gros de struguri.
Un capitol aparte aș putea să-l dedic doar sosurilor, care mai de care mai gustoase. Favoritul a fost Tkemali, un sos picant ca un gem de prune, care se servește la fripturi, dar poate fi mâncat pur și simplu, cu paine.
O mulțime de retete yummy gasiti pe situl asta.