Căutam de ceva vreme un loc relaxant cu plajă, apă, soare &umbră dar mai ales liniște, iar cum litoralul românesc este destul de zgârcit cu oferta, cel puțin la capitolul “liniște“, m-am îndreptat spre alte zone cu ape curgătoare, nepoluate încă de hoarde de turiști zgomotoși și prost-crescuți.
Spre final de vară, mi-am consolidat bronzul pe malul Dunării, cu ocazia festivalului DIVAN, și am descoperit un loc destul de mișto, care poate fi oricând o alternativă la litoralul românesc. Un loc unde natura își face de cap, neîmblânzită, în care te poți bucura de o liniște cum n-ai mai auzit demult, singurul fond sonor fiind cel al greierilor la concurență cu un vânticel care își face de cap prin apa Dunării.
Ștrandurile de aici seamănă cu locurile de scăldat de când eram mici, doar că nu sunt atât de aglomerate. Sunt aproape neamenajate și oferă o oază de răcoare relaxată în mijlocul zilei.
Această oază de liniște și relaxare este PORTUL CULTURAL CETATE, un vechi port de export al grânelor, abandonat, restaurat și transformat de către poetul Mircea Dinescu, în port cultural în care se desfășoară o mulțime de activități mai mult sau mai puțin interesante, cu accentul pe sculptură, muzică, film, teatru, literatură și gastronomie. Mai exact, de când a intrat pe mâinile lui Dinescu, conacul a fost transformat într-un fel de colonie culturală rezervată artiștilor dar și într-un centru turistic de talie internațională.
Înconjurat de păduri și mărginit de Dunăre, Portul este situat aproape de Calafat lângă Maglavit, la 3 km de localitatea Cetate, vecină cu Bulgaria și la doar câțiva kilometri de granița sârbească, unde se spune că cocoșii cânta în trei limbi – sârbă, bulgară și română. La fel oscilează și roamingul de pe mobil, atunci când prinzi semnal, și nu înțelegi în ce limba ți se vorbește… dar cui ii pasă? Te poți bucură de ce e în jur fără să–ți verifici mobilul…doar ai venit la relaxare.
Dinescu și-a intitulat ironic domeniul ”Înger Parc”, ca replică la proaspăt născutul, pe vreme aceea, proiect Dracula Parc, în ideea că “România n-a fost doar sediul dracului, ci o fi fost bântuită și de îngeri, măcar pe la margini”. Acum nu va imaginați însă Raiul pe pământ, ci doar un loc unde merită să pierzi 2-3 zile, maxim o săptămâna, de unde te vei întoarce cu siguranță cu câteva kilograme în plus.
Odată cazat, alege un hamac colorat din care poți privi cerul, sau ia un șezlong și așează-l unde ai chef, ori fix în fața portului, unde te așteaptă niște apusuri de neuitat, ori prin colțuri mai ascunse, sub salcia uriașă din curte, prin golfuțele sau prin păduricea răcoroasă din zona. Descoperă și sculpturile, ce-i drept cam ruginte, cu îngeri în diverse ipostaze sau vechea gara fluvială, transformată într-un cinematograf pe timpul Festivalul DIVAN sau hamacele colorate din curte.
Conacul boieresc al lui Dinescu poate acomoda 40-50 de oaspeți fiind vorba de 18 camere cu baie, 3 apartamente cu câte două camere, care pot funcționa eventual și separat, că 6 camere. 9 camere în casa centrală, “conacul” sau “căpitănia” portului, cu băile pe hol (o baie la două camere): 5 la mansardă (în care poate stă câte o persoană sau un cuplu) și 4 la etajul 1 (3 cu câte două paturi și una cu pat dublu). Conacul este dotat cu o mansardă cool unde se pot ține diferite workshop-uri, fiind singură zona dotată cu wifi.
Dacă te ține buzunarul atunci răsfață-te până la capăt, cu o pensiune completă. Pentru 100ron/ zi ai trei mese cu mâncare gătită doar cu ingrediente naturale, direct din curtea țăranilor, preparate de bucătărese pasionate de ceea ce fac. Adaugă la meniu și câteva pahare de vin din crama lui Dinescu, recomandarea mea merge spre cel rose.
Dacă nu poți sta departe de civilizație, la 10 minute de mers pe jos, ai o plajă amenajată cu șezlonguri (7 ron/zi) și umbreluțe de stuf. Aici, Dunărea nu este prea adâncă iar apă, chiar dacă nu este mereu limpede, e cât de cât curată. Pe plajă se află și un bar de stuf, singurul inconvenient fiind radioul, lăsat pe un post bulgăresc, care strică liniștea acestei plaje.
Dacă nu ai găsit cazare în Port, ai cel puțin două alternative: îți poți pune cortul pe pășune sau te poți caza la 10 minute de mers cu mașină, la BALTA LUI PĂSTOREL, un loc care–ți va merge la inima, dacă ești pescar.
Aici ai la dispoziție căbănuțe, foișoare, pontoane, grătare, nadă și momeala, plajă amenajata cu umbrele și șezlonguri dar și o parcare generoasă. Când am fost noi, cazare pe noapte era 100 ron la căsuțe sau 250 ron pentru un apartament 1 camera pat dublu, 1 camera două paturi, 1 camera matrimonială, 1 living, baie jacuzzi. Detalii despre preturi si regulamentul de pescuit, aici.
Minunat! Mulțumim!!
cu mare placere si vacanta placuta!
Asta este sezonul perfect! Natura s-a jucat frumos in Cazanele Dunarii si a facut totul ca la carte ca sa te fascineze definitiv. Mie mi-a placut din plin si mi-a intrat in suflet tot ce am vazut ca obiective turistice pe acolo. Va recomand din suflet locatia!