Anul trecut am salutat Nisa în treacăt și m-am oprit pentru 2 zile să văd ce are de oferit. Agențiile de turism te vor convinge că Nisa, capitala Coastei de Azur, deține toate armele de seducție în față cărora chiar și cel mai pretențios călător lasă garda jos. Eu zic că, dacă nu cumva dai peste o oferta greu de ignorat, îți poți “construi” excursia singur, și te vei descurcă de minune. Există câteva oferte ale unor companii low-cost, și prietenii de nădejde ai oricărui călător independent: airbnb & booking.
Să începem cu dezavantajele, care nu-s nici multe, nici convingătoare: aglomerația. Cel puțin când am fost eu, pe la începutul lunii iunie, când nu era chiar în plin sezon, era deja de greu de suportat să fac slalom printre hoarde de turiști. Dacă faci abstracție de aglomerație, Nisa ar putea fi genul de loc unde ai vrea să te muți instant sau măcar să revii de câte ori ai ocazia. În special că Nisa are climat mediteranean, cu ierni blânde și veri foarte calde.
Al doilea impediment e legat de buget, pentru că aici, în mijlocul Coastei de Azur, prețurile sunt pe măsură fițelor, dar probabil că tu știi mai bine dacă merită să te răsfeți măcar o dată în viață în acest paradis.
Câteva generalitățica să te orientezi mai bine în spațiu: Nisa este un oraș din sud-estul Franței, pe coasta Marii Mediterane, la poalele Alpilor Maritimi, cu o populație ce nu depășește 360.000 de suflete. Nu iese cu nimic în evidență față de altă orașe de pe Coasta și, în afară de soare și mare, are câteva muzee bune, palate, catedrale și mănăstiri franciscane, grădini și ruinele unui oraș roman. Dacă iubești natura Nisa îți pune la dispoziție câteva parcuri și grădini magnifice precum Parcul Phoenix cu cea mai mare seră din Europa, Grădina botanică, Parcul Castelului sau Grădinile Palatului Massena.
Ce să nu ratezi într-un city break în Nisa:
Promenade des Anglais Pentru a intră direct în spiritul Nisei ți se recomandă ca prima oprire s-o faci la Promenade des Anglais, o faleză spectaculoasă pe care nu ai cum s-o ratezi, nici dacă ai vrea! Celebrul bulevard cu palmieri din Niaa este simbolul orașului și totodată un loc magic care a inspirat numeroși artiști.
Centrul Vechi Musai este s-o iei, la picior, prin orașul vechi, un labirint de străzi înguste cu terase și cafenele cochete unde poți admira arhitectură barocă a clădirilor.
Place Massena Piața Centrală, încadrată de clădiri construite în stil italian, a trecut prin multe modificări iar singurul exponat care stă mărturie asupra vechimii ei este statuia Fonatine du Soleil.
Tot aici se află 7 statui cocoțate de stâlpi, iluminate noaptea, care fac parte din ciclul Conversație la Nisa, realizate de artistul Jaume Plensa.
Colina Castelului
Colină Castelului este cu siguranță cea mai vizitată atracție din Nisa.Urcă pe Colline du Château pentru o priveliște superbă asupra portului și orașului plus adrenalină unui sentiment amețitor de prăbușire în mare. Din păcate nu prea ai ce vedea din castelul aflat în ruine, dar se merită să urci cele 231 de trepte până pe platforma cea mai înalta.
Aici ai ocazia de a te relaxa într-o oaza de verdeață si, mai ales de a fi surprins de cascada prăvalitoare (Cascada Dijon) ce insuflețește peisajul. Nici nu mai contează ca această cascada este creație a omului.
La coborare, te poți opri pentru un alt unghi al priveliștii în Tour Bellada, un turn rotund masiv, construit în anul 1826 pe situl fostului Tour Sant Elme, ce a fost distrus odată cu fortăreața.
Dacă nu ai o condiție fizică de invidiat poți urcă și cu liftul ( funcționabil zilnic, în intervalul orar 09:00 – 18:50; ultima urcare la ora 18:30, ultima coborâre la ora 18:50; intrarea este liberă). Dacă alegi ascensorul, la ieșire vei pași direct în apele Marii Mediterane.
Catedrala Rusă Sfântul Nicolae Dintre edificiile religioase se remarcă în special Catedrala Ortodoxă Rusă Sfântul Nicolae, declarată monument național.
Cimiez Cimiez este un loc încărcat de istorie, decorat cu grădini de măslini, unde se află o mănăstire franciscană și un sit arheologic. Muzeul și Situl Arheologic Nisa-Cemenelum ar trebui să fie prioritatea oricărui turist care dorește să cunoască istoria orașului Cemenelum. Începi plimbarea din cartierul antic al orașului și mergi pe străduțele flancate de vilele ce se ascund în spatele palmierilor.
Dacă ești pasionat de artă, probabil că ai să pierzi câteva ore bune prin muzee. Recomandarea noastră: Muzeul Chagall, Muzeul Matisse, aflat într-o frumoasă clădire de pe Dealul Cimiez, în apropierea amfiteatrului antic al orașului, pentru cei care iubesc pictură, iar pentru cei interesați de istorie – Muzeul și Sit-ul Arheologic Cimiez, unde se află ruinele unei așezări Galo-Romane dar și descoperiri arheologice și o serie de documente antice interesante.
În fiecare miercuri, la ora 12:00 fix, colina și orașul (mai ales zona centrală), vor răsună în urmă unei bubuituri puternice ce, pentru cei neavizați, ar putea insuflă pe lângă multe semne de întrebare și un pic de spaima. Nu este vorba de nici un atac aerian și de nici o explozie.
Se pare că în anii 1860, Șir Thomas Coventry, căutând să găsească o modalitate eficientă de a-i aminti soției sale un pic distrase că a sosit vremea prânzului și din lipsa unui telefon mobil, va decide să îl roage pe Maiorul Malaussena să tragă cu tunul o ghiulea în fiecare zi, la ora 12, marcând astfel momentul începerii prânzului.
Cert este că tradiția continuă și în prezent, chiar dacă acum nu se mai folosește o ghiulea ci doar o artificie, amintind acum de Sir Thomas Coventry.
Dacă vremea îți permite, te poți și bronza, dar am și o veste mai puțin bună: plajele publice nu au nisip, ci sunt acoperite de pietricele în vreme ce plajele private au doar un strat de nisip adăugat peste pietricele. Dacă vrei să faci plajă în condiții optime, pe nisip fin, atunci poți lua trenul până în Antibes unde ai de ales între aproximativ 50 de plaje.
Eu am dat o fugă și până în Monaco, unde am nimerit fix în jurul prânzului, când se schimbă garda palatului din Monte Carlo. Ai grijă însă, acesta este deschis doar din iunie până în octombrie.
Ce mănânci prin Nisa: Restaurantele sunt de două feluri: scumpe și foarte scumpe, dar există însă și câteva locuri unde poți mânca bine, la prețuri rezonabile, cum ar fi terasele din zona portului. În Nisa ai șansa să încerci toate deliciile gastronomiei franceze, dar și specialități locale precum socca, un fel de lipie făcută cu năut pisat, celebra salată Nicoise, supă de peste saupissaladiere, un fel de pizza cu ceapă, usturoi, măsline și anșoa. Dacă rămâne loc și de desert, comandă tartele cu nuci Tourtes aux Blettes și ai să ne pomenești!