Pe insula Penang din Malaezia poți face o mulțime de chestii cool precum turism culinar, istoric, sau relaxare la plaja, dar activitatea mea preferata a fost vânătoarea de grafitti-uri din George Town, o aventură care s-a lăsat cu o mulțime de poze colorate.
Capitala insulei, listată în Patrimoniul Unesco, este un oraș unde se resimte din plin influența chineză, atât ca stil architectural, cât și gastronomic, renumit însă pentru arta stradală originală și deosebit de interesantă.
O mare parte din acest renume și-l datorează artistului lituanian Ernest Zacharevic, care a decorat orașul cu o mulțime de graffiti-uri care mai de care mai colorate, originale prin existența unei interacțiuni specifice dintre desen și mediul înconjurător. Aceste desene au fost realizate cu ocazia GeorgeTown Festival din 2012 și majoritatea au ca temă copilăria, iar multe dintre ele sunt localizate în proximitatea Armenian Street.
Un mural pentru care trebuie să stai la coadă dacă vrei să-l pozezi e intitulat The Brother and Sister on the Swing. Puțini sunt însă aceia care știu că nu este desenat de Zacharevic, ci de un artist surdo-mut pe nume Louis Gan.
Dacă vrei să fotografiezi celebrul desen Little Children on the Bike, trebuie să aștepți la o coadă semnificativ de mare, pentru că toți turiștii mimează că se așează pe bicicleta numită pentru a se poza alături de celebrii gemeni pictați pe perete.
O alta serie de grafittiuri este dedicată felinelor. În George Town n-am văzut lăbuță de felină. În schimb, le-am văzut portretele, încremenite pe pereții scorojiți ai orașului și le-am dedicat o jumătate de zi să le depistez pe toate.
Să ne întoarcem la pisicile noastre, totuși. În George Town există o serie de murale dedicate exclusiv pisicilor. Proiectul intitulat 101 Lost Kittens a luat naștere în 2013, fiind creat de artistul thailandez Natthaton Muangkliang, Tang Yeok Khang și Louise Low, care și-au unit talentul pentru un țel comun: sensibilizarea și încurajarea locuitorilor de a adopta pisicile din oraș. Noul proiect se numește astăzi ASA (Artists for Stray Animals) și presupun că a funcționat de minune, altminteri nu-mi explic unde au dispărut toate pisicile din oraș. Centrul de informare turistică îți pune la dispoziție o hartă unde sunt marcate toate desenele cu pisici. Majoritatea sunt destul de naive. Nici dacă vrei nu ai cum sa-l ratezi pe Skippy The Giant Cat, o enormă pisică portocalie, care își face veacul pe un perete central de pe strada Armenia. Imediat după colț, cineva a desenat un șoarece supradimensionat, The Giant Rat. Un alt graffiti, destul de bine ascuns ochiului neavizat, îl portretizează pe Bruce Lee care se luptă, evident, cu o pisică, intitulat ilar The Real Bruce Lee would never do this. Într-adevăr! În rest, ai zice că întreg orașul e dedicat felinelor. Magazine decorate cu pisici de toate culorile și mărimile se află la tot pasul. La fel și cafenelele, buticurile cu suveniruri, librariile etc.
Și asta nu e tot. Arta stradală din George Town e reprezentată și printr-o serie de caricaturi din fier, 52 la număr, poziționate în fața zidurilor de pe străzi umblate perpetuu de turiști. De acest proiect e responsabil Biroul de Turism din Penang, care încearcă să transmită istoria orașului printr-o serie de anecdote pe care însă, din păcate, doar localnicii le înțeleg.
Alte desene surprinse pe străzile din Penang:
Harta grafittiurilor din George Town poate fi consultată aici.