Nici dacă îți propui nu ai cum să vizitezi toate muzeele din Berlin! Nu de alta dar aici se află peste 170 de muzee, mai multe decât zilele ploioase, cum spune un proverb berlinez. Vestea bună e că în Berlin găsești muzee pentru toate gusturile, oricât de bizare ar fi ele. Artă, muzică, istorie, film, erotism, culinar, spionaj… există un muzeu pentru orice îți trece prin cap.
Iata câteva dintre ele:
Muzeul Pergamon
Cel mai vizitat muzeu din Berlin adăpostește o impresionantă colecție de antichități precum casele Pergamon, clădiri reconstruite, Altarul Pergamon și Piață Porții din Milet, compus din piese originale transportate din Turcia.
Muzeul Egiptean
Muzeul expune mumii, sarcofage, picturi murale și sculpturi dar piesa de rezistență a Muzeului Egiptean este bustul al lui Nefertiti, soția lui Akhenaton. Bustul din calcar, descoperit în 1912, a servit că model în întregul Egipt. Merită văzut și „Capul verde din Berlin“, un mic bust din sec.4 i.Hr.
Muzeul de Istorie
Aici, în cel mai mare muzeu de istorie din Germania, vizitatorul pornește într-o călătorie prin istoria Germaniei, din Evul Mediu și până în zilele noastre, cu ajutorul exponatelor, documentelor și filmelor sale unice.
Muzeul Evreiesc
Muzeul Evreiesc, găzduit de o clădire spectaculoasă proiectată de Daniel Libeskind, prezintă documente privitoare la relațiile germano-evreiești, de-a lungul secolelor. Există expoziții speciale referitoare la influență evreilor din Berlin asupra culturii orașului și la viață filosofului iluminist Moses Mendelssohn.
Berlin Union Nation: Muzeul de Street Art
În Berlin, arta stradală sfidează conceputul și își găsește casă și dincolo de ziduri, în interioare. Union Nation, Muzeul de Street Art, deschis anul ăsta în septembrie, are o colecție de peste 150 de graffiti-uri internaționale și locale, realizate pe pânză, dar și câteva create direct pe bucăți de perete. Găsești și o bibliotecă dedicată artei urbane, donată de Martha Cooper, fotograf american care, în anii ’70, a documentat naşterea acestei arte controversate.
Kunstgewerbemuseum
În acest muzeu sunt expuse obiecte de artă europeană de pe parcursul a cinci secole. Cele mai valoroase exponate sunt tezaurul guelfilor din Braunschweig și tezaurul de argint al consiliului orașului Luneburg. Muzeul deține ceramică smălțuită italiană, faianță renascentistă, precum și sticlărie și ceramică barocă germană. Sunt expuse și porțelanuri și mobilă neoclasică, artă Jugendstil și vase Tiffany, precum și piese din sec.20.
Muzeul de Tehnică
Te pasionează tehnica? Atunci încearcă un tur prin fascinantul Muzeu al Tehnicii, aflat în locul unei foste gări, care găzduiește exponate remarcabile din istoria tehnicii.
Muzeul Științelor Naturale
Cu cele peste 60 de milioane de exponate, Muzeul de Istorie Naturală este unul dintre cele mai mari de acest gen. Piesă de rezistență este cel mai mare schelet de dinozaur din lume, un brahiozaur descoperit în Tanzania în anul 1909. Șase alte schelete de dinozauri, precum și numeroase fosile de moluște, păsări și mamifere te familiarizează cu epoca preistorică. Pasionat de geologie? Vizitează expoziția de meteoriți și minerale.
Checkpoint Charlie
Casa Checkpoint Charlie, muzeul de la fostul punct de control al forțelor aliate care prezintă documente despre evenimente legate de Zidul Berlinului.
Muzeul de Film și Televiziune
In acest Mecca al cinefililor te poți pune la punct cu tot ce mișcă în cinematografia germană, pentru doar 7 euro. Ai la dispoziție 13 săli cu peste 1000 de exponate, dar și expoziții temporare care se focusează atât pe cinema cât și pe televiziune sau festivaluri internaționale.
Muzeele din Dahlem
Este vorba de trei muzee ce prezintă exponate deosebite aparținând culturilor exotice și europene. Muzeul de Etnologie este dedicat culturilor din Pacific, America de Nord și de Sud și din Africa. Muzeul de Artă Asiatică deține colecții superbe din China, Japonia, India și Asia de Sud-Est. Muzeul Culturilor Europene prezintă viață de zi cu zi din Europa, în context cultural și istoric.
The Gay Museum
Berlinul are o comunitate gay foarte mare, cu cartiere, baruri, magazine, hoteluri, cinematografe dar și un muzeu – Schwules Museum, unul dintre cele mai importante muzee dedicate culturii LGBT din Berlin, înființat în anul 1985. Aici se află o arhivă, bibliotecă, colecții permanente, expoziții, manisfestari culturale, precum și o secțiune ce aduce omagiu unor personalități precum Oscar Wilde, Marlene Dietrich, Rainer Werner Fassbinder, Michel Foucault and Thomas Mann.
Muzeul erotic Beate Uhse
Arta seducției și a sexualității sub toate manifestările posibile – artă, mobilier, instrumente, filme, BDSM… Mai e nevoie să spunem că e un muzeu dedicat celor peste 18 ani? Înființat în 1996, muzuel poartă numele unei cascadoare din anii ’30, care s-a reprofilat pe industria sexului și a deschis primul sex shop din lume după al doilea Război Mondial.
Muzeul spionajului
Nu există un loc mai potrivit pentru un muzeu al tehnicilor de spionaj decât Berlinul, considerat “capitală spionajului” în timpul Războiului Rece. Și așa a luat naștere SPY Museum, un muzeu interactiv ce ia la bani mărunți istoria spionajului și îți dezvăluie cât de subtil funcționează supravegherea individului, de-a lungul timpului.
Muzeul Instrumentelor Muzicale
În jur de 750 de instrumente muzicale pot fi ascultate în acest muzeu, inclusiv clavecinul lui Frederic cel Mare. Impresionantă e si orga pentru filmul mut, care încă funcționează și o poți ascultă în prima sâmbătă a lunii, la pranz.
Ramones Museum
Rămânem tot în sfera muzicii cu Ramones Museum, care omagiaza una dintre cele mai influente trupe ale anilor 70. Basistul Dee Dee Ramone a crescut în Berlin iar influența acestui loc se face vizibilă în numeroase piese de-ale trupei. Aici afli povestea trupei prin intermediul a peste 500 de piese din expoziția permanentă, plus haine, instrumente, set list-uri din concerte, precum și o mulțime de suveniruri puse spre vânzare. Ramones Museum este localizat în cartierul Kreuzberg iar intrarea costă 4,5 euro.
Computer Games Museum
Daca ai plecat cu copiii în vacanță cu speranța că îi vei ține departe de calculator atunci poate mai bine nu le-ai spune că există un muzeul al jocurilor de calculator. Dacă au laptopul cu ei, probabil că vor află și singuri! Intrarea – 9 euro pentru părinți, 6 pentru copii.
Madame Tussauds Berlin
In Muzeul Figurilor de ceară îți poți face un selfie alături de staruri precum Nicole Kidman, George Clooney, Johnny Depp sau personajele din Star Wars, atât de realist construite, încât poți păcăli prietenii că te-ai pozat cu vedetele în carne și oase.
CurryWurst Museum
Un muzeu bizar dedicat cârnatului curry, un preparat de fast-food german făcut din cârnați de porc și sos de ketchup și curry. Aici se află o canapea în formă de cârnat sau poți viziona filme palpitante despre cârnatul curry! Intrarea: 11 euro în care este inclus și un cârnăcior.
Muzeul DDR
Un muzeu interactiv cu expoziții ce acoperă tot ce ținea de viața și cultura fostei Republici Democrate Germane.
Altele muzee
Trabi Museum (muzeul Trabantului)
Muzeul Literelor
Muzeul obiectelor extraordinare
Muzeul Fotografiei
Muzeul Zaharului
Muzeul Kennedy