Tokyo este, indiscutabil, un mecca al shoppingului si, in ciuda renumelui de oras scump, gasesti cate ceva pentru orice gust, indiferent de bugetul alocat. Nu e un secret ca japonezii muncesc mult si cheltuiesc pe masura. Prin urmare, shoppingul e un fel de sport national la care exceleaza cu totii. Pentru ca stau prost cu timpul liber, singurul moment cand isi pot satisface acest microb e weekendul, si atunci profita la maxim. Dupa ce ai vizitat atractiile principale ale metropolei nipone, e cazul sa iti dedici si tu o zi intreaga acestui “microb”.
Cand vine vorba de shopping in vacanta eu aplic urmatoarea tactica: in primele zile dau o tura prin magazine ca sa vad cam care e oferta, imi fac o lista imaginara cu ce mi-ar placea sa achizitionez si revin spre finalul calatoriei, cand stiu exact ce buget mi-a ramas si cat imi pot permite sa cheltuiesc.
Majoritatea magazinelor din Tokyo sunt deschise zilnic, intre orele 10.00-20.00, multe dintre ele fiind deschise chiar pana la 22.00, chiar si in zilele de sarbatoare. Magazinele mai micute, butiqurile indepedente sau sau cele cu marfa de artizanat sunt inchise lunea sau miercurea.
Cei care cauta magazine de designeri si alte sofisticareli, trebuie sa se duca glont in Ginza, cartierul al carui nume e sinonim cu luxul si eleganta. Nu de alta dar toti designerii faimosi din lume, dar si toate marile branduri din domeniul cosmeticii si-au deschis cate un magazin aici. Printre ei se afla Chanel, Carolina Herrera, Dior, Gucci sau Louis Vuitton.
Daca esti in cautare de bijuterii pretioase atunci da o tura prin magazinul Mikimoto unde se gasesc cele mai frumoase perle in Japonia. Ginza este o zona plina de galerii luxoase care iti iau ochii, in vitrinele carora vei descoperi toalete facute parca pentru a fi purtate la ceremonii speciale. Majoritatea cladirilor care adapostesc aceste magazine au o arhitectura speciala si niste fatade impunatoare iar vitrinele sunt atat de interesant decorate incat reprezinta o atractie in sine. Evident ca si preturile sunt pe masura. Daca nu iti poti permite, merita totusi o vizita, macar pentru admira vitrinele.
In timpul weekendului, circulatia de pe bulevarul principal Chuo Dorise se inchide iar pe strada rasar numeroase cafenele posh cu preturi cam exagerate.
Dupa ce ai explorat pe rand toata magazinele si galeriile de pe bulevardul principal incearca o plimbare pe stradutele din spatele bulevardului, pentru ca si acestea ascund comori pretioase: aici se gasesc magazine cu antichitati sau cadouri traditionale precum kimonouri, sabii de samurai, ace de par, evantaie si cate si mai cate.
Shinjuku si Shibuya sunt cele mai mari dar si cele mai aglomerate zone de shopping si distractie din Tokyo. In afara de malluri, Shibuyia are trei strazi principale de shopping: Koen Dori, Spain Slope (Supeinzaka) si Center Gai, unde gasesti cam tot ce-ti poti imagina ca poti cumpara cu bani.
Daca faci o plimbare pe largul bulevard Omotesando, nu te vei putea abtine sa nu intri macar in 10 magazine. Aici isi au sediul o multime de desigineri faimosi din Japonia dar si cei cunoscuti pe plan international. In aceasta zona se afla magazinul 109, un templu al modei japoneze, care transforma domnisoarele nipone in fete coborate din revistele americane. Printre tinerii japonezi, lookul clasic (par lung si negru, ten alb, privire sfioasa) nu mai e la moda. Majoritatea tinerelor nipone sunt obsedate de imaginea americana si incearca sa ii copieze in cel mai mic detaliu. Asa ca e plin de japoneze blonde cu zulufi care clipesc des cu cele 3 staturi de gene imbracate precum starurile MTV.
Intre Shibuya si Shinkuju se afla Harajuku, un paradis al fashionistilor si totodata una din atractiile de neratat ale Tokyoului. In Harajuku gasesti magazine pentru toate stilurile posibile: de la Louis de Vuitton si celebrul brand japonez Comme de Garcon pana la magazine pentru hipsteri si hip-hoperi (cum ar fi A Bathing Ape, magazinul unui DJ local) sau Billionaire Boys Club. Tot in aceasta zona se afla si un magazin al celebrului creator de moda japonez Issey Miyake. Cei tineri sunt atrasi ca un magnet de Laforet Harajuku, un magazin ce se intinde pe mai multe etaje, plin de boutiquri care vand haine excentrice, care serveste si drept spatiu pentur evenimente culturale sau expozitii. Mai popular si accesibil este magazinul Uniqlo UT, de unde poti cumpara tricouri ambalate original intr-o capsula de plastic. Tinerii designeri japonezi si-au deschis cate un stand in magazinul Loveless, unde vei gasi colectii unice si deosebite.
Cadouri traditionale de tot felul vei gasi in magazinul Oriental Bazaar, cel mai vizitat magazin de suveniri din Tokyo. Daca te intereseaza cadourile traditionale, precum bete de mancat, kimonouri, magneti, papusi japoneze, le gasesti insa, la preturi mai accesibile, in zonele pline de turisti din fata templului Asakusa.
Adolescentii se aprovizioneaza de pe strada Takeshita Dora, o destinatie esentiala pentru cei sub varsta de 25 de ani, care se afla pe o strada pestrita cu sute de magazine pline de haine colorate si ciudate, multe din ele imposibil de purtat in afara Japoniei. Daca ti se face foame, ai cateva kioscuri cu clatite gustoase pentru care trebuie sa stai la o coada imensa.
Pasionatii de electonice sau electrocasnice dar si admiratorii culturii manga trebuie neaparat sa dea o tura prin zona Akihabara, numita si ”orasul electric”. Pe langa sutele de magazine electronice cu produse noi noutute dar si cateva second hand, gasesti o multime de shopuri care celebreaza pasiunea pentru cultura manga si anime, unde poti gasi chiar si roboti de aproape doi metri inaltime. Aici sunt si o multime de cafenele numite Maid Cafe unde esti servit de niste domnisoare imbracate in costume ce amintesc de cameristele sau servitoarele din filmele mai vechi dar si in uniforme de scolarita.
Poti sa pierzi si o zi intreaga in Tokyo Bay din zona Odaiba, unde a fost construita o insula intreaga dedicata consumerismului in care sunt concentrate cateva malluri si care este totodata cel mai mare spatiu destinat cumparaturilor si divertismentului, unde se afla si Aquacity. Aici gasesti cafenele, restaurante si cateva sali de cinema.
In zona Roppongi, se afla doua malluri impunatoare si bine dotate, Roppongi Hills si Tokyo Midtown unde gasesti o multime de restaurant si magazine de moda, accesorii sau design interior.
In Tokyo se gasesc o multime de magazine de tipul 1 dolar shop, doar ca aici se numesc 100 yen shop de unde poti cumpara tot felul de maruntisuri, obiecte folositoare dar si mancare sau bautura. Majoritatea se gasesc in zona Takeshita Dora sau Harajuku iar cel mai mare si popular se afla in Shinjuku.
Majoritatea magazineler accepta plata cu cardul, dar este recomandat sa aveti si bani cash.