8 ore în Monaco

În călătoria din sudul Franței am trecut granița și am pășit triptil în principatul Monaco, un loc considerat select, care farmecă prin atitudine și eleganță. Deseori considerat un oraș-stat ușor arogant, Monaco dovedește la fiecare pas că are motive să își țină nasul în vânt. De la străzile deosebit de curate, la mașinile și ambarcațiunile de lux ce par a fi la fel de numeroase ca și locuitorii, Monaco este o destinație ideală pentru cei care preferă vacanțele stilate și un mare NO-NO pentru backpackeri. Asta din cauza prețurilor care, evident, sunt pe măsură poziției sale privilegiate pe harta economică și turistică a lumii. Acest mic stat a reușit să cumva rămână independent și prosper, de-a lungul vremii.
Vestea bună e că nu ai nevoie de prea mult timp ca să vizitezi acest loc. De fapt nici măcar nu trebuie să rămâi peste noapte. Îi poți dedica cîteva ore apoi îți poți vedea de drum, spre o destinație mai accesibilă, cu toate ca e destul de greu de găsit așa ceva în sudul Franței. Iată ce poți face câteva ore într-o vacanță în Monaco.

Vei fi uimit când vei descoperi câte muzee și grădini adăpostește Monaco, arătând un respect deosebit atât pentru cultură, cât și pentru mediul înconjurător.

Poți începe explorarea Monaco-ului cu Jardin Exotique, ideală pentru a surprinde cele mai frumoase panorame ale Principatului.

Situată pe culmile Stâncii Monaco, Grădina Exotică oferă o colecție spectaculoasă de plante exotice – cactușii de toate formele, mărimile și cu variate lungimi ale acelor – și de flori spectaculoase într-un decor natural.
Majoritatea cactusilor înfloresc în timpul verii, dar dacă vrei să vezi florile celor originari din Africa va trebuie să ajungi aici pe timp de iarnă. Pentru o clipă poți avea impresia că ești în deșert. Iluzia va fi spulberată însă de Marea Mediterana ce se revarsă din toate direcțiile la poalele grădinii, oferind priveliști uimitoare.

Dacă îți continui drumul în subteran, vei pătrunde în Peștera Observatorului, undeva la 60 m sub pământ. Colecția de flori exotice va fi înlocuită acum de lumea minerală. Stalactitele, stalagmitele și tot felul de broderii în piatră îți vor fascina privirea.
Turul grădinii se poate încheia cu o vizită la Muzeul de Antropologie Preistorică, ce se află în continuarea grădinii. Intrarea este liberă. Exponatele nu sunt neapărat spectaculoase, însă oferă o perspectiva asupra trecutului îndepărtat al lumii.

Catedrala Monaco se află în apropiere de Muzeul Oceanografic și se potrivește de minune cu peisajul ce o înconjoară. Înăuntru sunt adăpostite rămășițele trupești ale Prințesei Grace de Monaco. Vei recunoaște cu ușurință mormântul pentru că este întotdeauna acoperit de flori lăsate în amintirea ei.
Legendarul Cazino din Monaco își așteaptă nu numai jucătorii, ci și vizitatorii. Accesul este permis însă doar celor cu vârste peste 18 ani.

Plajele din Monaco sunt acoperite de nisip, spre deosebire de alte plaje ale Rivierei Franceze ce va întâmpina cu pietricele nu tocmai prietenoase, astfel că relaxarea la soare va fi o încântare.

Palais du Prince sau Palatul Princiar este situat pe Stanca Monaco, pe situl fortăreței construite de genovezi în anul 1215, fiind reședința oficială a Prințului suveran și familiei sale. Palatul-fortăreața actual a fost construit în secolul XIII. Palatul este deschis publicului doar când Prințul este plecat din Monaco. Intrarea în palat este păzită de gărzi (Carabiniers du Prince) îmbrăcate în uniforme albe, impecabile. Ritualul schimbării gărzii se practică și în Monaco, având loc în fiecare zi la ora 11:55, într-un spectacol perfect sincronizat, pe ritmuri de fanfara.

Curtea interioară urmează linii simple, dar doar pentru a fi dominată de cele două scări grandioase, ce datează din secolul XVII și sunt realizate din marmură de Carrara. Treptele duc spre Galeria lui Hercules, o colecție de fresce pictate în secolul XVI, ce înfățișează probele pe care a trebuit să le treacă eroul legendar, și Apartamentele de Stat, încăperi unde se ascund sute de file de istorie.

Decorul și exponatele palatului sunt impresionante, mărturii ale erelor cuprinse între perioada Renașterii și perioada Napoleoniană. Apartamentele prințului nu pot fi vizitate pentru că acesta locuiește în continuare în Palat. Vei avea însă ocazia să vezi o camera decorată elegant, în nuanțe de galben și alb, patronată de ferestre înalte, în stilul Louis XV, splendoarea Sălii Tronului, aflată sub farmecele unui șemineu imens construit în stil renascentist și opulență camera Mazarin, ce contrastează puternic cu sobrietatea camerei Louis XII.

Cum ziceam, o zi e de ajuns pentru Monaco dar dacă te ține buzunarul te poți caza în hoteluri exclusiviste iar seara poți lua cina în restaurantele de lux din port. Sau, cu banii aia, poți vizita o altă țară.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *