Mi-a plăcut mult în Singapore, orașul-stat care fascinează prin amestecul neconvențional dintre arhitectura luxoasă și cea tradițională a templelor și moscheelor. Am avut surpriza să dau peste este un oraș multicultural, unde locuiesc chinezi, malaezieni și indieni alături de emigranți din întreagă lume, ce formează o comunitate vorbitoare de limba engleză.
Nu știam mare lucru despre istoria acestui loc, așa ca am făcut ceva documentare. Și așa am aflat că prima așezare omenească din acest teritoriu datează din secolul II. Așezarea servea drept avanpost pentru Imperiul Srivija al Sumatrei și a primit numele de Temasek (oraș al mării). În anul 1299, zona a fost locuită de Sultanul Malay, cel care a construit un palat în Fortul Canning, cunoscut în trecut drept Bukit Larangan. În anul 1819, exploratorul Thomas Stamford Raffles descoperă teritoriul și îl revendică în numele Companiei British East India. La momentul sosirii sale aici, teritoriul era locuit de 1.000 de oameni, în mare parte malay și câteva zeci chinezi. În anul 1869, populația orașului ajunge la 100.000 de locuitori. Mulți chinezi și indieni au sosit în Singapore pentru a-și găsi locuri de muncă și a lucra pe plantațiile de cauciuc și în mine.
În anul 1965, Primul Ministru Lee Kuan Yew introduce politica unui comerț fără taxe, provocând o dezvoltare economică incredibilă a orașului. Nivelul de trai a crescut semnificativ și, implicit, și economia. Turismul aduce anual venituri la buget, orașul fiind un punct de atracție de top pe harta multor călători dornici să descopere Asia.
Când să
Singapore, oraș-stat insular din extremitatea sudică a Peninsulei Malay, se află la o distanță de 137 km de Ecuator și astfel se explică climatul tropical. În principiu, în Singapore este mai tot timpul cald. Sunt luni cu temperaturi mai scăzute și luni cu temperaturi mai ridicate, însă nici una nu duce gradele din termometru sub 27oC. Cele mai multe ploi apar în perioada noiembrie – ianuarie, când musonul nord-estic lovește orașul. Musonul sud-vestic ajunge în oraș în perioada iunie – septembrie, însă nu aduce cu el ploi, în această perioada înregistrându-se cele mai mari temperaturi (31oC).
Când te plimbi pe străzile din Singapore, vei avea impresia că de la un bulevard la altul traversezi, de fapt, granițele diferitelor țări. Atât de puternice și surprinzătoare sunt contrastele acestui oraș. Numitorul comun al orașului este însă respectul pentru curățenie și reguli. Străzile și trotuarele strălucesc, regulile sunt respectate, iar criminalitatea nu amenință în nici un fel turiștii. Nivelul de criminalitate al orașului este foarte mic, neexistând disensiuni de natură socială sau politică.
Sistemul de sănătate al orașului este impecabil, mulți dintre turiști apelând la el cu încredere. Orașul nu este afectat de boli tropicale. Restaurantele și standurile cu mâncare sunt extraordinar de curate, apa este potabilă și până și atmosfera pare a fi pură. Singapore este un oraș extraordinar de curat, iar acest lucru va putea fi observat până și în toaletele publice.
Cu ce te deplasezi
Orașul dispune de două aeroporturi, Aeroportul Internațional Changi și Aeroportul Seletar, însă majoritatea turiștilor aterizează pe primul dintre ele. Aeroportul Changi este situat în extremitatea estică a insulei, la o distanță de 16 km de oraș. Este prevăzut cu trei terminale pentru companiile aeriene de linie și un terminal pentru cursele low-cost. Legătură dintre ele este asigurată prin Skytrain și autobuze-shuttle, care circulă gratuit.
Cel mai rapid mod de a ajunge în oraș va este oferit de metroul linia M1, East West Line, care circulă în intervalul orar 05:30-23:15. O călătorie până în centrul orașului durează cam 30 de minute.
Ce vizităm în Singapore
Pentru a află mai multe despre civilizația și cultura asiatică poți începe cu Muzeul Civilizațiilor Asiatice, găzduit în Empress Place Building. Clădirea, construită în stil colonial, a fost sediul administrației în jurul anului 1905. Până în anii 1980, a găzduit birouri guvernamentale. În prezent, este locul unde se află peste 1.300 de exponate originare din China, Asia de Sud-Est și India Vestică, precum și din regiunile islamice din Asia de Vest.
Muzeul Național Singapore este o altă oprire ce poate fi interesantă dacă dorești să afli mai multe despre istoria acestui oraș-stat fantastic. Galeria Mare a muzeului spune două povești ale locului, una redată din punctul de vedere al istoricului și una dezvăluită prin percepția celui care doar străbate străzile locului. Cele patru galerii – Living Galleries (Mâncare, Modă, Film și Fotografie) – de la etajul doi prezintă o colecție de exponate care redau din tainele vieții de zi cu zi ale localnicilor.
Pentru efect WOW vizitează Gardens by the Bay, cu cele două sere magnifice: Flower Dome şi Cloud Forest. Aici te poți cocoța în super-copacii din oţel, aflați chiar şi la 50 de metri deasupra solului şi uniţi prin câteva poduri suspendate pe care poţi face trasee.
Pentru a surprinde o frântura din esența spiritualității chinezești vizitează Templul Thian Hock Keng (Templul Binecuvântării Divine), unul dintre cele mai vechi temple chinezești din Singapore. Templul datează din anul 1841, fiind construit pe situl unde cândva primul marinar chinez, care a ancorat pe această insula, a construit un altar din lemn pentru a se ruga la Zeiță Mă Cho Po, zeiță marinarilor. Altarul a devenit locul de rugăciune al multor chinezi ce se opreau în drumul lor aici. Templul a fost construit cu materiale aduse din China, cu excepția plăcilor din care este construită fațada, ce au fost aduse din Olanda, și a porților construite în Scoția.
Cartierul Chinatown este un loc fascinant, plin de culoare și experiențe „condimentate”. Istoria cartierului începe în anul 1821, când primii chinezi se stabilesc aici. Mare parte din cartier a fost restaurat și reconstruit, acesta fiind împărțit în patru districte. În Kreta Ayer poți gusta preparate tradiționale și face cumpărături, în Telok Ayer vei descoperi templele chinezești, Tanjong Pagar este districtul cluburilor de noapte, iar Bukit Pasoh este destinat asociațiilor culturale chinezești. În Chinatown atmosfera este mereu vie și colorată, forfota fiind, surprinzător, chiar plăcută. Gurmanzilor le recomand Smith Street, cunoscută mai mult sub numele de Food Street.
Un alt cartier cu specific tradițional este Little India. Zona este locuită de indieni, descendenți ai imigranților indieni aduși aici în anul 1819, de către Sir Stamford Raffles. Atracțiile principale ale cartierului sunt templele, magazinele și restaurantele. Cele mai multe obiecte tradiționale, de la condimente la articole vestimentare, le veți găsi în centrele comerciale Zhujiao Centre si Little India Arcade.
O atracție unică a orașului este Night Safari, cel mai mare parc cu animale sălbatice deschis pe timp de noapte. Majoritatea animalelor găzduite în acest parc, ce se întinde pe o suprafață de 40 ha, sunt nocturne, astfel că o vizită la Night Safari este evident recomandată noaptea. Prin pădurea tropicală a parcului se ascund mai mult de 100 de specii exotice și 1.000 de animale, ce locuiesc în opt zone distincte, care recreează mediul lor natural.
Grădinile Botanice Singapore și Zoo Singapore sunt alte obiective turistice must-see. Grădinile Botanice adună laolaltă peste 3.000 de specii, ce se întind grațioase pe nu mai puțin de 52 de hectare. Grădina Națională a Orhideelor e de neratat. Grădina zoologică din Singapore se remarcă datorită frumuseții mediului natural în care animalele aleargă libere. Aici nu există gratii, ci doar un mediu asemănător celor de unde acestea provin, limitele fiind camuflate in mod natural.
În apropiere se află și Jurong Bird Park, un parc dedicat păsărilor de toate soiurile. Acesta se întinde pe o suprafață de 20 de hectare, adăpostind peste 9.000 de specii de păsări. Dintre atracțiile principale ale parcului amintind African Waterfall Aviary, cea mai înalta cascadă (30 m) creată de om.
Pentru panorame absolut spectaculoase, urcă într-una dintre capsulele roții Singapore Flyer. Pe timp de noapte, experiență este și mai fermecătoare. Priveliștile se întind dincolo de orizontul orașului, ajungând până în Malaezia și Indonezia. Interesant este că, după șase luni de la dată inaugurării sale, roata a fost oprită pentru a se inversă sensul de rotire. Această operațiune a costat milioane de dolari și s-a datorat observației maeștrilor Feng Shui care au afirmat că sensul inițial de rotire lasă în urmă centrul financiar al orașului și lua toate bogățiile orașului cu ea. Acum că roată se învârte respectând principiile Feng Shui, vizitatorii sunt așteptați să se bucure de frumusețea priveliștilor.
Telecabina orașului, Singapore Cable Car,oferă panorame de la o altitudine de 93 m, circulând pe o lungime de 1.75 km. Unele cabine ale Singapore Cable Car au podelele din sticlă pentru un plus de farmec adăugat experienței.
Această este prima telecabina construită în Asia de Est și este prevăzută a avea trei opriri, fiecare dintre ele oferind peisaje impresionante. Ultima oprire este pe Insula Sentosa.
Insula Sentosa a fost construită pentru a fi o oază de relaxare, fiind concepută asemenea unui parc tematic. Este prevăzută cu 24 de curse având că tematică filme celebre, aici aflându-se și Universal Studios Singapore. De asemenea, locul este faimos și pentru oceanariumul sau, Underwater World, undepoți admira 2.500 de creaturi marine. Turul se va face printr-un tunel lung de 83 metri.
În Singapore poți avea o mulțime de probleme dacă nu respecți regulile și legilor locale care uneori pot fi de neînțeles pentru noi. Despre interdicții care îți pot aduce amenzi dar și pedepse fizice ți-am povestit în amănunt aici.