Ce mâncăm prin Suedia

Dacă ai dat o tură prin IKEA probabil că ai impresia că te-ai familiarizat cât de cât și cu bucătăria suedeză și probabil că nu ți-ai alege Suedia că destinație pentru un city break culinar. Gastronomia scandinavă înseamnă însă mai mult decât chifteluțe și hotdog, și merită savurată ca la carte, chiar la ea acasă.
Să vizitezi o țară nouă și să ajungi să înțelegi puțin din cultura, tradițiile și obiceiurile sale presupune să-i încerci și bucătăria. Această reprezintă o trăsătură importantă și spune multe despre poporul respectiv.
Dacă vei călători de-a lungul Suediei, de la nord la sud, vei observa că gastronomia locală diferă dintr-un punct în altul, și asta în special datorită resurselor naturale. Pământul este mai ușor de cultivat în sud, de aceea prezența legumelor în mesele zilnice, spre deosebire de nord, unde carnea este elementul principal și nelipsit.
S-au schimbat însă multe de-a lungul secolelor, și mai ales în ultimii 50 de ani, odată cu valul de imigranți ce a adus cu el și o infuzie de ingrediente, tehnici și arome culinare. Acum, restaurantele din Suedia și din Stockholm deopotrivă servesc orice preparat, de la sushi la kebab sau falafel.
Bucătăria tradițională suedeză este cunoscută în special pentru faimoasele chiftele cu găluște de cartofi, însoțite de gem de merișor și pentru varietățile de hering, murat sau marinat.

Pâinea poate fi delicioasă, crocantă sau moale și uneori îndulcită (sau cu fructe uscate) și care conține cereale integrale, grîu, ovăz sau secară. Lactatele reprezintă o parte importantă din masă zilnică și este știut faptul că suedezii, adulți sau copii, beau un pahar cu lapte la micul dejun, la prânz, și uneori și la cină.
Uleiul de măsline a devenit din ce în ce mai căutat pentru gătit, dar tradițional ei folosesc margarina sau untul. Fructele de pădure sunt deseori întâlnite în deserturi sau împreună cu o friptură. Supa rece sau caldă de măceșe (Nyponsoppa), cea de afine (blåräsoppa) sau aluaturile (fika), în special chiflele cu scorțișoară (kanelbulle) sunt și ele preparate suedeze foarte cunoscute.

Frestelse este un fel de mâncare clasică suedeză de Crăciun, care constă în cartofi, sardele, ceapă și maioneză. Suedezul husmankost este varianta de mâncare ce se gătește în zona rurală și a fost recent reinterpretată și adaptată nevoilor nutritive de azi.
Dacă ești mai curios din fire, poți încerca și carne de ren sau, ceva ce eu nu aș încerca vreodată, supă de sânge.
Și pentru că înțelegi mai bine un oraș când îi vizitezi piețele, Ostermalm Saluhall este locul spre care trebuie să te îndrepți, dacă te afli în Stockholm. Aici, chiar lângă port, poți să gusti fructe de mare sau peste proaspăt și să vezi cum arată o piață nordică în stil mare.
Un oraș cosmopolit precum Stockholm a fost adăpost pentru mulți imigranți, prin urmare, oferă în jur de 1000 de restaurante cu specific scandinav, turcesc, de tip fast food american, asiatic sau italienesc. Poți mânca și în locuri mai ieftine, cu mâncare la pachet, ca să păstrezi banii pentru alte activități mai distractive, dar te și poți răsfață în unul dintre restaurantele sofisticate, din care găsești și câteva răsplătite cu o stea Michelin


About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *