Weekend prelungit în Budapesta

Daca vrei sa iti petreci un weekend prelungit undeva cat mai aproape de casa si totusi in afara Romaniei, Budapesta e o idee destul de buna. Din pacate, Wizzair nu mai are zbor direct din Bucuresti la Budapesta, iar preturile pentru un zbor pot sa depaseasca lejer 150 de euro, bani cu care poti sa-ti cumperi un bilet catre o destinatie ceva mai interesanta.

DSC00903

DSC00894

DSC00949

Cea mai buna varianta de ajuns in Budapesta este cu masina, insa recomandat ar fi ca nu Budapesta sa fie destinatia, ci un alt oras din Europa.

Budapesta este un oras perfect pentru un tranzit, are cladiri frumoase, este curat, oamenii sunt draguti, iar mancarea este destul de ieftina si buna.

Pentru Budapesta cred ca e suficient un weekend pentru a bifa majoritatea obiectivelor turistice, insa nu te plictisesti nici daca iti mai prelungesti excursia cu o zi-doua.

DSC00829

Ce obiective turistice gasesti in Budapesta si ce e de facut intr-un weekend? Poti sa mergi la baile publice, sa haladuiesti prin magazine, sa te plimbi cu vaporasul sau autobuzul pe Dunare, sa mananci gulas, covrigi cu mac si kurtos din targurile de prin centru, cu preturi ca pentru turisti, sa faci poze pana innebunesti de pe poduri, sa vizitezi cateva muzee, sa te plimbi prin cetate, sa umbli pur si simplu de bezmetic pe strazi si sa stai prin carciumi.

Nu rata nici memorialul aflat de-a lungul promenadei Dunarii unde poti fotografia cei 60 de pantofi de fier, realizati de artistul Gyula Pauer in 2006. Acest monument a fost  fondat in memoria evreilor ucisi de fascisti in Budapesta in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

DSC01241

DSC01257

Buda, partea de oras din vest e mai burgheza, cu case boieresti, parcuri linistite, dar si cel mai cautat obiectiv turistic, cetatea Budavari.

In Pesta se afla gara, cele mai multe carciumi, catedrale, Parlamentul si tot felul de alte locuri pe care o sa le descoperi la fata locului. Mie mi-a placut mai mult in Buda.

Poți încerca și o croazieră pe Dunăre pentru a descoperi în cel mai scurt timp posibil malurile fluviului, tapetate cu numeroase clădiri impresionante.

DSC00851

Ce sa nu ratezi: Pubul Marxim din Buda unde poti sa comanzi pizza preferata a lui Lenin sau pizza Alba-ca-Zapada si cei 7 mici proletari, baile publice, vizita la cetate, panorama din Catedrala Sf Stefan, o plimbare cu autobuzul plutitor, galustele cu sos (vörösboros marhapörkölt), gombotul si placintele cu mac sau visine.

Merită să te plimbi și prin uriașa Grădină botanică, plină de plante rare. E locul perfect pentru cei care caută să evadeze din aglomerația orașului într-o oază de liniște și verdeață!

DSC00807

DSC00808

DSC00980

Unde sa stai ieftin: Recomand hostelul Villa Julia din Buda, cel mai bun hostel in care am stat pana acum. Camerele sunt uriase, cu mobila masiva care te face să te simti ca intr-un muzeu, tablouri pe pereti, covoare persane, biblioteca, asternuturi frumos mirositoare, ferestre mari, copaci la geam, paturi comode, tv, internet, bucatarie cu de toate, grădina, proprietari amabili. Noi am platit 100 de euro, 3 nopti, 3 persoane.

DSC00797

DSC00796

DSC00991

Nu uita să vezi cum arată Budapesta la masă, în Piața Centrală Nagy Vasarcsarnok. Aici, delicatesele umplu vitrinele, completate de brânzeturi, dulciuri, fructe și legume pentru toate gusturile. Și pentru că tot vorbim de mâncare, mai e nevoie s-o spunem? Trebuie neapărat să gusti un gulaș, stropit de delicioasele vinuri ungurești!

Ce sa cumperi: La capitolul suveniruri, ungurii sunt ca noi, nu au ceva deosebit, niște ii, esarfe, oale si ulcele, tricouri.

Preturile din Budapesta sunt ca in Bucuresti, poate ceva mai mici.

De la aeroport, cel mai repede si mai ieftin pana in centru se ajunge cu trenul, biletul costa 1000 de forinti.

DSC00905

DSC00915

DSC01278

DSC01182

DSC00945

DSC00909

About Livia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *