Viza de America

 Recunosc ca am avut ceva emotii, dar am obtinut-o! Si nu e deloc atat de complicat cum poate parea la prima vedere sau cum fusesem avertizata. Mai ales ca paream candidatul perfect care sa fie refuzat: Sunt freelancer, deci nu am un job stabil cu carte de munca, nu detin proprietati, nu am familie, nimic stabil care sa garanteze ca ma voi intoarce…Singurul lucru pe care ma bazam era pasaportul plin de vize si stampile, dovada ca am umblat prin lume si m-am intors de fiecare data.

Iata care sunt pasii care trebuie urmati pentru obtinerea vizei:

PASUL 1: mai intai te tragi in poza, dupa indicatiile lor, adica frontal, dar sa ti se vada putin din ureche. Ai un model destul de clar, asa ca nu prea ai cum sa gresesti. Daca poza pe care ai urcat-o online nu este corecta, exista o cabina foto in sala de asteptare , unde poti face fotografii standard. Preţul este de 15 RON si e bine sa ai suma exacta pentru ca automatul nu da rest.

PASUL DOI:  completezi formularul online DS 160 pe care il printezi la final. Intrebarile sunt destule, dar nu-s imposibile (legate de job, de familie, daca ai mai calatorit in SUA, daca ai rude pe acolo, etc) iar dupa urmeaza o multime de sectiuni unde bifezi NU: nu, nu am avut legatura cu gruparile teroriste, nu am cazier, nu am complotat impotriva tarii tuturor posibilitatilor etc..

Singura dilema am avut-o la intrebarea: “adresa unde veti sta pe perioada calatoriei” deoarece nu aveam nimic programat si nu puteam sa trec mai departe pana nu raspundeam la aceasta intrebare. Am rezervat un hotel pe de booking.com , am completat cu adresa hotelului si am putut continua chestionarul.

PASUL 3: Te inregistrezi online aici unde iti creezi un profil.

PASUL 4: platesti taxa de viza la orice sucursala BRD – 160 de dolari, de la care iti poti lua adio daca nu ai fost acceptat.

PASUL 5: Programarea interviului. Se poate face online, aici sau telefonic, la numerele +40 31 7800 260 din Romania sau 703-988-7105 din SUA

PASUL 6: Interviu si totodata cel mai stresant moment al povestii. Sau cel putin asa aveam impresia. Totul a mers destul de repede, si in maxim 40 de minute am iesit triumfatoare cu promisiunea ca -mi vor livra pasaportul in 2 zile, acasa.

La intrarea in ambasada treci prin detector de arme, iti este controlata geanta si iti este oprit telefonul mobil si alte electronice. Nu ai voie cu rucsace, si nici nu ai unde sa ti le lasi, (decat in Mallul din Baneasa), asa ca ai face bine sa vii cu o geanta cat mai mica.

In ambasada, ai de trecut 3 etape: la un ghiseu este chemat pentru verificarea documentelor, la altul ti se iau amprentele iar la ultimul esti chestionat legat de motivele calatoriei. Pe mine m-au intrebat doar cu ce ma ocup, in ce orase intentionez sa calatoresc, cat am de gand sa stau, daca cunosc pe cineva in SUA , daca locuiesc impreuna cu sora mea (am aplicat impreuna) dupa care mi-a spus zambind: “Your application has been accepted.” YEY!

Nu mi-au cerut niciun document suplimentar, nici cont in banca, nici contract de munca, acte de proprietate… nimic.

Surpriza a fost si mai mare atunci cand am vazut perioada pentru care mi-au acordat vza: 10 ani!

Cat despre planurile de calatorie, stiu doar ca am sa incep pe coasta de vest, in California unde am sa vizitez Los Angeles, San Francisco si tot ce merita vazut prin zona, apoi Arizona, o parte din Texas iar la final Florida. Din Florida vrea sa fac o excursie de o saptamana pana in Puerto Rico. Totul in 2 luni. Deocamdata sunt planuri foarte vagi, n-am rezervari, n-am analizat ghidurile turistice si n-am intrebat in dreapta si-n stanga. Daca aveti recomandari le primesc cu mare placere!!

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *