Ce poti vizita prin Porto in 3 zile

Intr-un weekend prelungit in Porto poti face o multime de chestii cool. Iata cateva dintre ele:

Daca ar fi sa fac un top al obiectivelor turistice din Porto mi-e clar ca pe primul loc ar fi Libraria Lello e Irmao, chiar daca nu sunt fan Harry Potter. De ce am adus vorba de el? Pentru ca aceasta librarie neo-gotica a servit drept inspiratie pentru celebra bibiloteca Hogwarts din „Harry Potter”, si nici nu e de mirare avand in vedere ca scriitoarea J.K Rowling a trait aici in perioada cat a scris romanele. Interiorul acestei librarii este fabulos dar, din pacate, fotografiatul e interzis asa ca trebuie sa ma credeti pe cuvant sau sa verificati pozele absolut fabuloase de aici. In plus, risti sa te calci pe pe picior cu o multime de turisti care se inghesuie zilnic sa sa viziteze libraria.

??????????

Toate drumurile duc la Praca de Liberdade, cu bulevardele sale largi, incadrate de sedii ale celor mai importante companii din oras. De aici poti face o plimbare  pe Avenida dos Aliados, unde se afla si cladirea primariei. Continua cu o tura prin centrul vechi al orasului, aflat in sud, care se afla din anul 1996 in Patrimoniul Mondial Unesco.

Porto2 (18)

DSC02860
Cazarea mea se afla pe Strada Santa Catarina, o zona plina de magazine, inchisa traficului rutier si dedicata exclusiv pietonilor, care era pe vremuri un loc celebru de promenada al burgheziei. Aici se afla Capella de Santa Catarina numita si Capela da Almas, o superba biserica placata cu traditionalele Ajulezos dar si celebra cafenea belle epoque Cafe Majestic care dateaza tocmai din anul 1921 si a fost construita de arhitectul João Queiró .

DSC03028

DSC02817

La o aruncatura de bat se afla si gara Sao Bento, in interiorul careia se afla peste 20000 de panouri de azulejos in care sunt ilustrate tot felul de batalii istorice. Daca tot eram in aceasta zona am dat o tura si prin Mercado de Bolhado, o piata veche care dateaza din anul 1851, care are doua etaje, pline de tabarabe cu precupeti prietenosi de unde poti cumpara de la obiecte de uz casnic pana la peste, produse de brutarie, fructe si legume proaspete.

Porto (9)

Porto (17)
Dupa ce ai vizitat aceasta zona te poti intrepta spre biserica si turnul baroc Torre de Clerigos unde, daca rezisti sa urci cele peste 200 de scari vei fi rasplatit cu o panomara de neuitat. O panorama excelenta asupra raului o ai si de pe terasa Catedralei Se, cea mai mare si impunatoare catedrala a orasului, care nu scapa nevizitata de turisti. Tot in aceasta zona se afla si biserica Igrecia de Sao Francisco sau bursa din Porto Palacio da Bolsa, un loc care nu lipseste din nici un ghid turisitic, care este patrimoniu UNESCO.

Porto (21)

Porto (138)

DSC02849

DSC02852

DSC02835

DSC02855

Porto (40)
Dupa ce ai obosit sa tot intri in cladiri istorice si sa vizitezi monumente religioase ia-o in jos spre rau. Aici te asteapta o noua surpriza: praca Ribeira.
Un al punct de interes este Zona Ribeira, cea mai veche si totodata cea mai frumoasa zona a orasului, ce culmineaza cu malul raului Douro unde se afla celebrul pod pe doua etaje Dom Luis I. Aici te poti plimba ore in sir sau poti savura un pahar de vin de calitate urmarind vapoarele si navele care aluneca pe raul Douro, de pe una din nenumaratele terase cochete de pe mal. Seara intreaga zona se transforma intr-un spatiu plin de spectacole din care nu lipsesc muzica si dansul iar restaurantele se intrec in oferte care mai de care mai avantajoase.

DSC02919

DSC02915

DSC02910

DSC02898

Porto (54)
Traverseaza podul Dom Luis, pentru a avea si o alta perspectiva si exploreaza pe indelete centrul istoric din Gaia, unde se afla cele mai sofisticate crame de vinuri si depozite unde poti degusta traditionalele vinuri de Porto. Aici te poti plimba de-a lungul raului, pe jos, sau pe sus, cu telefericul. Daca alegi sa te plimbi cu telefericul vei parcurge o distanta de 600 de metri in aproximativ 5 minute iar la finalul calatoriei vei putea degusta gratuit o multime de vinuri alese. O calatorie cu telefericul (doar dus) costa 5 euro, iar daca ma intrebi pe mine, nu prea merita…

DSC02946

Porto (80)

Porto2 (31)

Pasionatii de arta moderna au cel putin doua locuri care ii vor satisface din punct de vedere estetic si artistic.

Casa de Musica este o sala de concerte cu o forma deosebita ce a devenit instat un simbol modern al orasului. Casa De Musica este o cladire dedicata in exclusivitate muzicii unde au loc tot felul de concerte de la muzica clasica, jazz pana la traditionalul fado sau chiar muzica electronica. Barul de la ultimul etaj merita de asemenea o vizita, in special pentru terasa cu podeaua ca o tabla de sah de unde poti admira intreg orasul. Ca sa intelegi exact cum a fost construita si care e rolul fiecarui coltisor in acustica perfecta iti recomand un tur cu ghid. Pentru turisti, turul costa 6 dolari si include si un catalog al cladirii si o cupa de vin.

DSC02957

DSC02958

DSC02971
Merita sa-ti rezervi cel putin jumatate de zi pentru Fundatia Serralves, unde te asteapta un muzeu de arta contemporana, o vila si un imens parc de 18 hectare. Aici, printre gradini, lacuri, fantani, o pasune si o padure, vei descoperi si cateva exponate din colectia permanenta. Parcul a fost proiectat in anii ’30 de catre Jacques Greber si ascunde printre altele o ceainarie si un restaurant si Casa de Serrvales, un edificiu Art Deco,  proiectat de José Marques da Silva.

Porto (152)

Porto (156)
Muzeul de Arta Contemporana din interiorul parcului Serrvales a fost proiectat de catre arhitectul Álvaro Siza Vieira si  adaposteste diverse colectii temporare ale celor mai importanti artisti nationali si internationali. Intrarea in muzeu si parc costa 7 euro, iar daca doriti puteti viztita doar parcul contra sumei de 3 euro.
Alte muzee care (probabil) merita vizitate (eu n-am facut-o) sunt: Muzeul Romantic din Quinta da Macieirinha, aflat in Gradinile Palatului de Cristal, Muzeul National Soares dos Reis, infiintat in 1883, cel mai vechi muzeu din Porto, Centrul Portghez de Fotografie sau Muzeul Vinului de Porto.

In Porto se afla si o zona de plaja, asa ca daca vrei sa admiri oceanul si sa te bronzezi putin, ia metroul sau autobuzul pana la Foz sau pana la capat de linie la statia Matosinhos. Aici poti vizita fortul Fort of Leça da Palmeirasau te poti plimba pe meterezele Castelului do Queijo. Daca esti mai rezistent te poti aventura sa faci si o baie, dar te avertizez ca oceanul este foarte rece, chiar si in timpul verii. Asta nu te va impiedica insa sa faci surf. Langa plaja, la Waterfront Plaza of Matosinhos se afla o sculptura interesanta care arata ca o panza enorma de prins peste intitulata She Changes, realizata de artistul american Janet Echelman. Tot in acesta zona se afla si Oceanariumul SeaLife Porto unde poti admira sute de specii de creaturi marine, printre care si rechini sau caluti de mare. Intrarea este de 13 euro.

DSC02989

DSC02993

DSC02979

DSC02987
Daca nu poti concepe un citybreak fara shopping, in Porto chiar ai de unde alege! Pe langa sutele de vinoteci si magazine care vand vinuri de tot felul, gasesti si cateva magazine interesante cu care iti poti inbogati garderoba. Cele mai populare strazi de shopping din Porto sunt Rua de Cedofeita si Rua Santa Catarina. Daca doresti ceva mai special atunci du-te pe strada Rua do Almada dar mai ales pe Rua do Miguel Bombarda, unde se afla Centro Comercial Bombarda, un fel de mall neconvetional, preferat de tineri, plin de obiecte inedite ale designerilor locali. Pe aceasta strada vei gasi si cateva galerii de arta si expozitii ale artistilor contemporani. Iubitorii de arta si design trebuie sa dea o tura si prin Muuda, un concept-store in care-si expun produsele toti designerii portughezi la moda, de unde poti cumpara carti, obiecte vestimentare, bijuterii, tablouri si unde poti lua si masa. Cadouri traditionale poti cumpara din Regional Center of Traditional Arts dar si din Mercado de Bolhao.

DSC03041Ce mancam in Porto:
Dupa ce ai urcat si coborat zeci de stradute inguste, o sa ti se faca cu siguranta foame. Ai de ales intre sute de resturante pentru toate gusturile si buzunarele. Cam toate iti ofera peste proaspat, in special traditionalul Bacalhau (cod), fructe de mare si melci. Incearca doua feluri traditionale –Tripas, o mancare facute din maruntaie si Francesinha, un fel de sandwich enorm, format din doua sau trei felii de paine tip toast, umplut cu diverse carnuri (sunca, carnati, fritpura de vita) peste care este asezata o felie pe cascaval si uneori, un ou. Deasupra acestei extravagante calorice se toarna un un sos brun facut din suc de rosii si bere. Celor care nu le pasa de silueta mai adaga si niste cartofi prajiti pe langa.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

2 comments

  1. Bun articolul !

    Si ce rau imi pare ca nu am citit toata seria scrisa de tine despre Portugalia.
    Am fost in septembrie 2014 cu 6 nopti cazare in Porto (cu iesire de cate o zi in Braga+Bom Jesus si Guimaraes) si 6 nopti cazare in Lisabona (cu iesiri in Sintra, Sintra-Cabo da Roca-Sao Joao, un castel). Noua ne-a placut tare, dar tare mult Porto … cu mult mai mult decat Lisabona.
    Doua precizari as adauga:
    – bacalhau nu este peste proaspat. Este cod sarat si uscat. Inainte d epreparare este pus la desarat.
    – pentru Foz eu recomand ca mijloc de transport tramvaiul vechi care merge paralel cu Douro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *