Iata cele 5 locuri care mi-au bucurat ochiul si mi-au starnit imaginatia intr-un city-break in Porto.
Zona Ribeira
Cea mai veche si totodata cea mai frumoasa zona a orasului culmineaza cu malul raului Douro unde se afla celebrul pod pe doua etaje Dom Luis I. Fiind una dintre cele mai turistice zone din Porto, e si cea mai aglomerata si plina de capcane turistice. Aici te poti plimba ore in sir sau poti savura un pahar de vin bun urmarind vapoarele si navele care aluneca pe raul Douro, de pe una din nenumaratele terase cochete de pe mal. Seara, intreaga zona se transforma intr-un spatiu plin de spectacole de muzica si dans iar restaurantele se intrec in oferte care mai de care mai avantajoase. Dupa ce te-ai plictisit de Riberia poti traversa podul Dom Luis, pentru a avea si o alta perspectiva. Aici se afla centrul istoric din Gaia, un rai bahic unde-si au sediul cele mai sofisticate crame de vinuri si depozite unde poti degusta traditionalele vinuri de Porto.
Spectaculosul pod a fost proiectat in 1886 si regandit mai tarziu de catre arhitectul Téophile Seyrig , unul dintre arhitectii care au s-au ocupat de Turnul Eiffel. Podul are o lungime de 385 de metri iar arcul masoare 172 de metri si 44 de metri inaltime. Dupa ce ai traversat podul te afli in regaltul cramelor. Aici te poti plimba de-a lungul raului, pe jos, sau pe sus, cu telefericul. Daca alegi sa te plimbi cu telefericul vei parcurge o distanta de 600 de metri in aproximativ 5 minute iar la finalul calatoriei vei putea degusta gratuit o multime de vinuri alese. O calatorie cu telefericul (dus) costa 5 euro. Cam toate vinotecile de aici ofera degustari de vinuri, exista chiar tururi special organizate care te poarta din crama in crama.
Dupa ce ai explorat tot orasul, pe o parte si de alta a raului, poti incerca si o plimbare cu vaporul sau cu barca traditionala cu panze, pe raul Douro. Agentiile de turism ofera o excursie numita si „6 poduri” de la cele 6 poduri pe sub care treci, care costa doar 10 euro si merita din plin.
Libraria Lello e Irmao
Una din atractiile fara seaman ale orasului este libraria Lello e Irmao, o librarie cum n-ai mai vazut pana acum! Libraria este gazduita de o cladire neo-gotica fascinanta care dateaza din 1906 si al carei interior a fost proiectat de francezul Xavier Esteves. Aceasta librarie a servit drept inspiratie pentru celebra bibiloteca Hogwarts din „Harry Potter”, si nici nu e de mirare avand in vedere ca scriitoarea J.K Rowling a trait aici in perioada cat a scris romanele. Libraria este tot timpul foarte aglomerata iar din pacate, pozatul in interior este strict interzis.
Casa de Musica
Muta de uimire am ramas si-n fata Casei de Musica, o interesanta sala de concerte construita de catre arhitectul olandez Rem Koolhaas de la Office for Metropolitan Architecture (OMA) inceputa in 2001 ca proiect al orasului pentru Capitala Europeana Culturala si terminata 4 ani mai tarziu in 2005. Cladirea are o forma deosebita si a devenit instat un simbol modern al orasului. Asa cum ii spune si numele, Casa De Musica este o cladire dedicata in exclusivitate muzicii unde au loc tot felul de concerte de la muzica clasica, jazz pana la traditionalul fado sau chiar muzica electronica. Barul de la ultimul etaj merita de asemenea o vizita, in special pentru terasa cu podeaua ca o tabla de sah de unde poti admira intreg orasul. Ca sa intelegi exact cum a fost construita si care e rolul fiecarui coltisor in acustica perfecta iti recomand un tur cu ghid. Pentru turisti, turul costa 6 dolari si include si un catalog al cladirii si o cupa de vin. Poti opta pentru turul de 7,50 euro, unde vei avea acces si backstage, si vei afla tot felul de detalii tehnice. Casa de Musica este deschisa de luni pana sambata intre orele 10 am – 7pm iar duminica de la 10 am – 6pm.
Fundatia Serralves
Daca iti place arta contemporana indreapta-te spre Fundatia Serralves unde te asteapta un muzeu de arta contemporana, o vila si un imens parc de 18 hectare. Aici, printre gradini, lacuri, fantani, o pasune si o padure, ei descoperi si cateva exponate din colectia permanenta, printre acestea si lucrarile artistilor Angela de Sousa, Richard Serra, Claes Oldenburg sau Alberto Carneiro. Parcul a fost proiectat in anii ’30 de catre Jacques Greber si ascunde printre altele o ceainarie si un restaurant. In mijlocul parcului se afla si Casa de Serrvales, un edificiu Art Deco de culoare roz, proiectat de José Marques da Silva.Minunata gradina este totodata un loc unde se organizeaza tot felul de expozitii si evenimente culturale. In perioada in care am fost eu, tocmai urma sa gazduiasca un festival de jazz in aer liber.
Muzeul de Arta Contemporana din interiorul parcului Serrvales a fost proiectat de catre arhitectul Álvaro Siza Vieira si deschis in 1999. Muzeul adaposteste diverse colectii temporare ale celor mai importanti artisti nationali si internationali. Tot aici vei gasi si o librarie foarte bine dotata plina de albume de arta, carti postale dar si tot felul de suveniri interesante. Duminica, intre orele 10.00 si 13.00, intrarea este libera. In rest muzeul poate fi vizitat de marti pana vineri inte orele 10- 17.00 iar sambata si duminica intre orele 10.00- 20.00. Intrarea in muzeu si parc costa 7 euro, dar poti vizita doar parcul contra sumei de 3 euro.
Acestea sunt locurile care m-au fascinat in Porto. Orasul ascunde insa o multime de atractii turistice care pot fi bifate lejer intr-un city break.