Întâlnire cu zeii indieni la Srisailam

Daca ar fi sa aleg unul dintre locurile cele mai ciudate din India in care am ajuns, cred ca as spune Srisailam, un satuc considerat sacru, situat pe varfurile dealurilor Nallamala din Andhra Pradesh, la o altitudine de 1500 de metri, inconjurat de jungla si, aproape tot timpul, aglomerat din cauza pelerinilor indieni care vin aici sa se roage la temple. Unele temple sunt din secolul al XV-lea, iar altele sunt chiar mai vechi.

Cel mai usor se ajunge cu masina sau autobuzul din Hyderabad, Chennai sau Bangalore, insa nu e prea complicat nici din Mumbai, mai ales daca intentionezi sa vizitezi mai multe locuri din sudul Indiei.

intrare spre un templu

CIMG5463

pe strada

CIMG5439

Se spune ca pe cele trei varfuri de dealuri pe care este situat Srisailamul cresc anumiti copaci ale caror frunze sau flori, daca le porti, iti dau binecuvantarea unor zei. N-am incercat asta, insa am mers la templele lor noaptea si am asteptat la rand cu sute de indieni ca sa stau o secunda in fata unei statui, sa imi trec mainile printr-un fum, sa primesc niste apa cu o lingurita, de la un preot, si sa arunc cateva monezi. Cam asta era ritualul. Undeva, chiar langa templu, cativa preoti cantau la tot felul de instrumente, iar muzica lor se auzea in continuu, printre dealuri, in tot Srisailamul, ca un fel de rugaciune cantata.

templu noaptea

CIMG5427
Statuie sacra din templu
CIMG5430
Asteptand la coada, cu zeci de indieni, sa intru in templu
CIMG5426
O alta statuie sacra care ne trata cu spatele :)

Cazarea a fost destul de neasteptata, camera gasita cu greu intr-un fel de guesthouse, era dotata cu un pat din scanduri, fara saltea si cu un wc in stil turcesc. Pe peretii guesthouse-ului erau insirate sute de fotografii bizare cu indieni. Nu am inteles care era rostul lor, insa am apreciat ideea.

CIMG5457
De afara, guesthouse-ul parea chiar dragut

Guest house

CIMG5453

CIMG5454

In Srisailam nu ai voie cu alcool si tigari, acestea iti vor fi confiscate la intrarea in localitate, moment in care ti se vor controla toate gentile. Eu am ramas fara o sticla de vodka si fara 4 pachete de tigari, ma dusesem destul de pregatita pentru un loc sacru :). De asemenea, aici nu se consuma carne, toate restaurantele din zona sunt exclusiv vegetariene, asa ca nu te astepta sa mananci chicken tikka masala.

Srisailam nu este o destinatie la indemana, insa iti ofera un contact destul de autentic cu India. Nu o sa gasesti prea multi turisti, preturile sunt foarte mici peste tot, iar pe drum pana acolo o sa gasesti cascade, multe maimute si multa verdeata.

La poalele dealurilor pe care se afla Srisailamul serpuieste raul Krishna, zgomotul lui insotindu-te pana hat departe, pe serpentinele catre satul/oraselul sacru.

CIMG5488

raul krishna2

raul krishna, printre dealurile sfinte

CIMG5381

Daca vrei si putina aventura, poti intra cu masina in rezervatia naturala de aici si poti cauta niste tigri. Daca ai noroc, le faci niste poze. Eu n-am avut.

CIMG5343

CIMG5296

CIMG5373

CIMG5479

CIMG5482

CIMG5550

maimuta scarpinandu-se

CIMG5277
Popas pentru ceai masala

CIMG5469

Se spune ca daca ai fost in Srisailam si nu l-ai intalnit pe zeul Sakshi Ganapathi, zeul-elefant, ai ajuns de pomana. Insa, statui cu Ganapathi sunt peste tot, asa ca e putin probabil sa-l ratezi.

About Livia

6 comments

  1. Foarte frumos post, draga Livia… O mare incantare pentru mine.
    Multumesc mult ~ FELICITARI !

    Pot sa-i fac “share” pe pagina mea de Facebook ? ^_^

    1. Şi eu mă bucur că te bucuri că-mi place. Eu nu prea lipăi pe paginile româneşti, pentru că sunt prea… “închise”. Însă aici eu am văzut… Soarele. Apropos, eu nu văd aici nici un buton pentru “Like”. Cum îmi pot arăta plăcerea pentru posturile (postările) tale ? Că numai aşa… “frumos” sau “Bravo” mi se pare stupid…
      Thank you !

        1. Păi foarte bine. Măcar un buton de “Like”. Nu doua (Like – Dislike) ca la YouTube. Şi nici mai multe ca la feisbuc (că sunt cam inutile – ce-i aia să pui un emoticon cu inima, nu poţi scrie direct <3 ?). Pentru că… poate or mai fi şi alţii ca mine, care când văd un post interesant, rămân fără cuvinte. Şi-atunci pun săgetuţa pe buton şi apasă (adică fac CLICK pă el) !
          Cu plăcere, dragă Livia ! 🌹

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *