Best of Peru

machu pichu
Țara asta chiar are de toate – păduri amazoniene, munți impresionanți, lacuri imense, deșert, ghețari, situri arheologice, culturi misterioase, shamani…
Peisajele sunt spectaculoase cam peste tot în Peru, dar exista câteva locuri pe care orice turist normal la cap ar trebui să le vada. Iată ce zic eu că merită să vizităm în Peru:

Machu Picchu

IMG_0456
Machu Picchu atrage anual milioane de turiști, iar dacă se află pe lista voastră de priorități este indicat să vă grăbiți. Asta pentru că sunt zvonuri că numărul vizitatorilor, care a crescut de 10 ori in ultimii 10 ani, urmează să fie limitat.
Misterul ce inconjoară acest sit, care a rămas nedescoperit în perioada cuceririi spaniole, și locația fascinantă din creierul munților i-au adus un loc de cinste în topul celor 7 minuni ale lumii moderne.

IMG_0103
La Machu Picchu nu se ajunge deloc ușor, ai de schimbat trenuri, autobuze, urci, cobori, dar odată ajuns acolo ai să vezi că merită. Se pleacă cu trenul din Cusco, dar trebuie să petreci o noapte în satul Aguas Calientes, aflat la 8 kilometri de sit. Temerarii și cei care au o conditie fizică bună ar trebui să încerce traseul Inca, o excursie prin munți destul de dificila, dar fascinantă.

IMG_0182

Machu Picchu, sau orașul pierdut al incașilor, a fost descoperit în anul 1911 de către istoricul american Hiram Bingham. Situl se afla cocoțat la 500 de metri deasupra unui fluviului Urubamba, care se varsa in Amazon. Pozele sunt martore că priveliștea îți taie rasuflarea! Intrarea în sit costă 50 de dolari iar daca vrei să vezi și muzeul sau te urci și pe muntele Huayna Picchu, atunci costă 60.

Cusco

IMG_9782
Aflată la o departare de 1170 de km de Lima, Cusco, capitala antică a incașilor, sau capitala istorică a țării, te asteaptă să-i străbați străzile pietruite, să-i cunoști oameni și legendele, să-i descoperi istoria. Cusco este cel mai vechi oras locuit permanent din America de Sud, despre care se spune că a fost fondat în secolul al XI-lea. Din Lima, sau din orice capitală a lumii, poți ajunge aici ușor, cu avionul, pe Aeroportul Internațional Alejandro Velasco Astete.

IMG_9902

Cusco are aproximativ 350.000 de locuitori, mulți dintre ei trăind din turism, așa că nu te mire dacă îți vor cere bani pentru orice fotografie vrei să le faci, sau pentru orice poveste sunt gata să-ți dezvaluie. Orașul, desemnat partrimoniu mondial Unesco din anul 1983, adună anual milioane de vizitatori, majoritate, în drum spre Machu Picchu.
Cusco înseamnă în limba quechua „buricul pamantului”. Încearcă un tur cu un ghid local care îți va povesti pe îndelete toate legendele acestui loc și care te va ajuta să descoperi cotloane ascunse. Din pacate, spaniolii au distrus o mare parte din templele și palatele incașe, și și-au construit propriile biserici pe temeliile acestora.

IMG_9870
Daca vrei să exporezi orașul de unul, singur atunci poți bifa obiective turistice de genul: Centrul orasului denumit și Plaza des Armas, Catedrala de Santa Domingo, cartierul San Blas unde se afla strada de piatră Hatunrumiyoc cu zidurile Palatului Arhiepiscopal, Muzeul Inca sau Templul Soarelui Koricancha. Dacă ți se face foame poți încerca specialitatea locală: porcușor de Guineea (îi zice cui) sau o bere specială din frunze de coca.

Lacul Titicaca

titic
Puno este un punct de oprire pentru o excursie pe lacul Titicaca, cel mai înalt lac navigabil din lume, aflat la 3800m. Suprafața de 9710 m² îl face cel mai mare lac din America de Sud. Lacul se află la granița dintre Peru și Bolivia. Partea de vest a lacului apartine regiunii peruane Puno, iar cea estică departamentului bolivian La Paz. Pe lac se află în jur de 40 de insule, majoritatea fiind locuite.

IMG_9548
Ca să ajungi pe una din ele, excursia începe din orașul Puno, care nu este prea spectaculos. În fiecare weekend locuitorii defilează prin Plaza des Armas îmbrăcați în niște costume populare și îți oferă un spectacol tradițional de dans și muzică.
În Puno sunt multe agenții de turism care oferă tururi cu barca spre una din numeroasele insule plutitoare de pe lac. Cel mai apropiat este grupul de insule Los Uros, aflat la 5 km de mal și aproximativ 30 de minute de mers cu barca. Aici vei poposi timp de o ora și vei vedea cum locuiesc și trăiesc sătenii.

titcInsula artificială este facută din stuf. Localnicii îți vor face o demonstrație despre cum se construiește și menține această insulă plutitoare. Insula are in jur de 25 de locuitori care traiesc modest din turism sau pescuit. Casele, bărcile și mobila, și cam tot ce vezi pe aceasta insulă, sunt confecționate din același material. Dacă vizitezi insulele mai îndepartate, Taquile (aflată la 35 de kilmetri de Puno, aproximativ 3 ore cu barca) și Amantani (în jur de 40 de kilometri de Puno) poți rămane peste noapte la una din familiile de pe insulă. Aici, contra unei sume destul de modeste, vei simți pe propria piele cum trăiesc acești oameni.

IMG_9528

Dacă traversați lacul în barcuțele traditionale s-ar putea să vă întâlniți cu fetițele astea haioase:

De pe lacul Titicaca îți poți continua drumul spre Bolivia. Ai grijă să-ți procuri viza dinainte, de la Ambasada din Lima, pentru că nu o poți lua la fața locului.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

3 comments

  1. Pacat ca ai ratat Bolivia…peisajele sunt socante si e cu mult mai ieftina decat Peru.

  2. @Marius- am avut niste experiente neplacute, ne-au furat pasaportul in Lima …si nu aveam cum sa luam viza pe hartia care tinea loc de pasaport …data viitoare n-o ratez..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *