MUDE – Muzeul de Design si Moda din Lisabona

Lisabona are o multime de atractii turistice care d-abia asteapta sa fie explorate dar si muzee pentru toate gusturile in care merita sa-ti pierzi cateva ore bune. Preferatele mele raman insa MUDE (Muzeul de Design si Moda) si Muzeul  de Arta Moderna si Contemporana numit Berardo Collection Museum care se afla in Centrul Cultural de Belém.

Asa cum ii zice si numele MUDE (Museu do Design e da Moda) este un spatiu destinat modei si designului . Muzeul are o locatie excelenta, fiind fix in buricul targului, in centrul istoric, pe strada Rua Augusta nr. 24 si este deschis zilnic, mai putin lunea, intre ore 10AM-18 PM. Intrarea este libera.DSC03504
Acest templu al designului si modei cuprinde obiecte care au definit stilul secolului 20, de la piese vestimentare de colectie ale marilor case de moda, haute couture, prêt a porter, pana la obiecte de design mobilier. In cateva ore ai o privire de ansamblu asupra evolutiei modei si designului din anii 1930 pana in prezent.
Muzeul, infiintat in anul 1999 in Centrul Cultural Belem, a fost inchis in 2006 si redeschis in 2009 in locatia actuala, care a fost pe vremuri cladirea bancii Banco Nacional Ultramarico, proiectata de arhitectul Cristino da Silva in anul 1952. Cu toate ca sediul a fost gandit pentru a gazdui o banca, in interior ai impresia ca te afli intr-o hala industriala imensa, parasita si neamenajata, cu stalpuri din beton si tavanul cu vopseaua scorojita. Acest concept insa a fost gandit de arhitecti in asa fel incat atentia vizitatorului sa se concentreze exclusiv pe obiectele expuse, care sunt foarte bine puse in valoare de lumini, decat sa fie furati de mediul inconjurator.

DSC03502
Responsabil pentru multe piese din acest muzeu este este Francisco Capelo, un colectionar de arta si obiecte de design, care si-a vandut intreaga colectie statului, in 2003.
Criticii de arta au fost de acord ca aceasta cladirea adaposteste unele dintre cele mai bune obiecte de design ale secolului 20. Colectia contine atat piese vestimentare realizate de designeri precum Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Versace, Paco Rabanne sau  Yves Saint Laurent dar si piese de mobilier, bijuterii, accesorii sau alte obiecte de design care apartin unor artisti celebri precum Phillipe Starck, Charles Eames, George Nelson, Arne Jacobsen, Paul Henningsen, Vener Panton, Masanori Umeda, Henning Koppel sau Tom Dixon.

Mendini-Chair-MUDE

MUDE0319 Mude-Mode-and-design-14

DSCF3448
Una dintre piesele-cheie ale colectiei este The Bocca Sofa (numita si Marilyn Lips), canapeaua  in forma de buze, realizata de Studio 65 in anul 1970.

design-fashion-museum
Muzeul  are o colectie permanenta dar si cateva expozitii temporare, o librarie si o cafenea.

Mai multe detalii gasiti pe siteul muzeului.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *