De fiecare data, inainte de o calatorie, imi fac tot felul de planuri, ma uit pe google maps, ma vizualizez mergand pe strazile de acolo, caut restaurante, baruri, muzee, mijloace de transport dintr-o parte in alta, preturi, locuri de shopping, stradute misto si tot asa. Lucrul asta, nu stiu de ce, nu s-a mai intamplat si cu Valencia, poate si pentru ca mi-am luat o vacanta de 3 saptamani si m-am gandit ca am timp sa explorez zona, fara sa ma mai agit inainte.
Valencia nu m-a luat deloc prin surprindere, dar nici nu m-a dezamagit, mi-a oferit destule locuri cat sa nu ma plictisesc si sa ma simt acolo ca intr-un fel de acasa. De fapt, nu de putine ori mi-a trecut prin cap ca, intr-o lume posibila, m-as muta in Valencia. Are si plaja, si un centru vechi dragut, parcuri cat cuprinde, pline de copaci exotici, o clima prietenoasa in orice anotimp si, in general, o atmosfera de relaxare.
Orasul nu e deloc complicat, iar obiectivele turistice sunt usor de bifat in vreo 3-4 zile. Cele mai vanate locuri de turisti sunt Orasul Artelor si Stiintei, un complex de cinci cladiri futuriste proiectate de arhitectul valencian Santiago Calatrava, Bioparcul, o gradina zoologica in care animalele nu stau in custi, ci in niste decoruri asemanatoare cu mediul lor natural, plaja, lunga si lata, incadrata intr-o parte de un santier naval si in cealalta, in departare, de niste munti, parcurile si, bineinteles, Centrul Vechi.
Parcul Turia care strabate Valencia pe o distanta de 9 km, construit pe albia unui rau care a secat, traversat de 18 poduri superbe, face din Valencia o destinatie potrivita pentru familiile cu copii. De altfel, pe oriunde te-ai duce prin Valencia, dai de un parc frumos cu copaci exotici, flori, alei, papagali si pajisti intregi pe care poti sa faci picnicuri si sa o arzi cu orele. Mie nu imi plac in mod deosebit parcurile, asa ca nu m-am extaziat prea tare la plimbarile prin Turia. WC-urile publice sunt o raritate prin Valencia, asa ca daca bei mai multe beri, o sa ai o reala problema. Zecile de valencieni care alearga prin parc isi fac nevoile prin boscheti, judecand dupa mirosurile de pe aleile mai laturalnice.
Mancarea e destul de scumpa la restaurantele din centru sau de pe plaja, o paella pentru 2 persoane costa 24-25 de euro, o carafa de sangria 10-14 euro, celebra aqua de Valencia, facuta cu vin alb si fructe, costa si aia vreo 15 euro si nu e cu mult mai buna ca un suc de portocale usor alcoolizat. Produsele de patiserie si prajiturile au fost o mare dezamagire pentru mine, asa ca dupa primele doua zile am renuntat sa-mi mai iau.
Valencia e un oras in care e destul de greu sa te ratacesti. La un capat al parcului Turia este Orasul Artelor si Stiintei, iar la celalalt este Bioparcul, o distanta foarte usor de parcurs cu bicicleta, pe care o poti inchiria destul de simplu. Plaja nu e nici ea prea departe de Orasul Artelor si Stiintei, iar Centrul Vechi e situat pe undeva pe langa podurile Real, Trinitat si Fusta. Mi-a placut mult Cartierul Carmen din Centrul Vechi cu multe stradute inguste intesate de terase, cafenele boeme, galerii de arta, baruri, magazine cochete cu haine create de mici designeri, suveniruri, graffitiuri si cate si mai cate.
In plimbarile tale prin centrul Valenciei o sa dai la un moment dat si de gara, care are o arhitectura interesanta, dar si de Mercado Central, cea mai mare piata din Valencia, deschisa din pacate doar dimineata, pana la 12. Alte locuri misto de vazut sunt Oceanograficul, care se afla in Orasul Artelor si Stiintei, parcul Gulliver, aflat pe undeva prin parcul Turia, o bucurie pentru cei mici, El Jardines del Real, un loc bun pentru plimbari romantice, Plaza de la Virgen din Centrul Vechi, turnurile Serranos si Quart, iar pentru shopping mallurile El Corte Ingles.
Valencia nu e o destinatie in care sa mergi in vacanta de vara, e prea aglomerat si prea cald atunci, e mai degraba potrivita pentru o vacanta de toamna si iarna, cand clima e foarte placuta.
Desi a fost un oras in care m-am simtit bine, nu cred ca as mai merge intr-o alta vacanta in Valencia, poate si pentru ca am stat atat de mult incat am reusit sa ma plictisesc, lucru pe care, de altfel, mi-l doresc pentru toate locurile in care ajung, sa stau atat de mult incat sa nu-mi doresc sa mai revin :). Singurul lucru care poate m-ar face sa revin in Valencia este Bioparcul, pe care n-am apucat sa il vad in detaliu si nici n-am avut timp sa stau la una din terasele de aici, sa beau o bere si sa ma uit la girafe. Asa ca, daca tot ajungi in Valencia, nu rata Bioparcul, chiar daca intrarea costa 24 de euro, n-o sa-ti para rau.
In Valencia am ajuns cu Tarom, care are mai mereu preturi bune pentru Spania, iar cazare am luat de pe airbnb.com, un apartament cu 3 camere in centru, pentru care am platit vreo 37 euro pe noapte, un pret mult mai mic decat cel de la hoteluri.
Foarte frumos articolul insa asi mai aduga un lucru prea putin stiut de cei care nu au vizitat Valencia si anume ca ceea mai mare sarbatoare Valenciana incepe la mijlocul lunii Februarie si tine pana la mijlocul de lui Martie si se numeste FALLAS .
Pentru ce care doresc sa ramana o amintire foarte placuta cu multe poze unice neaparat trebuie sa mearga in Valencia in aceea perioada ….
Sarbatoare consta inn construirea in mijlocul fiecareii intersectii o papusa enorma numita Ninot , papusile sunt construite prin sponsorizarea caselor noibile din Valencia si tot aceste case nobile defileaza pe strazilor Valenciei imbracati in costume traditionale ( Faieri si faiere ) ducand cosuri de garoafe in piata Reigna unde este construita din aceste flori Fecioara Maria ….de o dimensiune impresionanta .
Spune-am ca cei care viziteaza in aceasta perioada Valencia raman cu poze unice , deoarece in afar de o singur Ninot ( papusa din intersectie ) toate restul se vor arde in noaptea Fallasului ….cea care a fost salvata este acelei case nobile care au cel mai frumos costum de faier sau faiere …
Iar in August in 25 langa Valencia se tine Tomatita ,o bataie cu rosii …pentru cei care vor ceva exclusiv o recomand …
Inchei spunand ca Valencia este unul din cele mai frumoase orase de pe Terra .