Pe langa desert, camile, plaje scoase parca din filme post-apocaliptice, piete aglomerate si vanzatori agasanti, Marocul iti mai ofera si orase retrase, linistite, unde poti sa intri in magazine fara sa te targuiesti cu orele si unde reusesti, intr-adevar, sa te relaxezi si sa scapi de impresia ca umbli mereu printr-un bazar. Un astfel de oras e Chefchaouen, situat in nord-vestul Marocului, in muntii Rif, undeva la 200 de kilometri de Fes, la 115 kilometri de Tanger, la vreo 280 de kilometri de Casablanca si la 244 de Rabat, depinde de unde vii :).
Supranumit si Perla Albastra a Marocului, Chefchaouen te surprinde prin subtilele nuante de albastru deschis cu care sunt vopsite casele, stradutele inguste si intortocheate, zidurile, arcadele si portile, care contrasteaza interesant cu hainele trecatorilor, cu ghivecele atarnate de ziduri, cu rufele intinse la uscat, cu gentile, tablourile, bijuteriile si covoarele care atarna in fata micilor magazine, imprastiate prin tot centrul vechi al orasului.
Oricat de netalentat ai fi atunci cand vine vorba de fotografii, aici nu trebuie sa iti faci griji, toate pozele iti ies perfect. Cerul se armonizeaza plastic cu norii, casele, copacii si muntii care imprejmuiesc Chefchaouenul, oferindu-ti cele mai interesante contraste si combinatii de culori. Se pare ca nu din motive estetice au ales locuitorii orasului sa-si vopseasca locuintele albastre, ci din motive religioase, orasul fiind considerat, de evreii veniti aici cu multe secole in urma, ca o oglinda a lui Dumnezeu si a cerului, intentia fiind ca oamenii sa-si aminteasca prin acest albastru de puterea divinitatii. Asta am citit-o intr-un articol, la multe zile dupa ce m-am intors din Maroc, acolo nu prea mi-a pasat de ce e orasul albastru :).
Daca iti plac drumetiile pe munte, pe langa Chefchaouen ai ceva de hoinarit si poti ajunge in niste locuri de unde ai panorame superbe asupra orasului; o sa te intorci acasa cu mii de poze din care cu greu vei face o selectie, si asta pentru ca toate ti se vor parea reusite. Iar daca vrei trasee mai lungi, poti merge in trekuri de o zi-doua pana in Parcul National Talassemtane, loc in care poti sa dai de tot felul de sate uitate de lume, inconjurate de paduri, cu multi cedri, cactusi si flori, pana pe varful Jebel el Kelaa de 1.616 m sau la superba cascada Akchour, un loc cu adevarat paradisiac, unde poti sa te balacesti in ape ca smaraldul. Pe bune.
Cazarea in Chefchaouen e destul de ieftina la hostel (paturile costa incepand cu 5 euro pe noapte), iar in magazine gasesti genti de piele si suveniruri mult mai ieftine ca in Marrakech, asa ca nu te grabi cu shoppingul cum ajungi in Maroc (asa cum am facut eu), vei gasi tot felul de locuri unde vanzatorii iti ofera de la inceput preturi mici si nu vor trage de tine daca nu vrei sa cumperi.
Hasisul se gaseste peste tot prin Chefchaouen, la niste preturi foarte mici, ceea ce il face o destinatie populara printre tineri si, in general, backpackeri. Vanzatorii de hasis te vor urmari de cum te dai jos din autobuz si iti vor oferi prima doza gratis, asa ca daca n-ai chef sa cumperi, incearca sa refuzi din prima ca sa scapi de o bataie de cap. Un loc interesant de vizitat ar fi si campurile de marijuana din jurul orasului, un loc in care n-am ajuns, pentru ca am uitat pur si simplu, m-am luat cu pozele si altele :).
Ce mi-a mai placut prin Chefchaouen au fost prajiturile si sucul de avocado, in combinatie cu tot felul de fructe, bijuteriile din argint, incrustate cu tot felul de pietre colorate, terasele de pe hosteluri, unde iti beai cafeaua dimineata uitandu-te la munti, migdalele prajite, esentele de parfumuri, picturile care atarnau peste tot pe peretii albastri din centrul vechi, inclusiv la hostel, maslinele si fructele chirimoya.