Daca pleci urechea la peruani, tot ce e bun prin Chile e imprumutat, sau furat, de pe la vecini.
Am batut Chile in lung, ca-n lat nu se prea poate spune, si am gustat cate putin din tot ce are de oferit, in functie de regiune. Nu am ramas cu cine stie ce amintiri culinare si d-abia am reusit sa strang cateva poze ca sa incropesc acest articol. In mare, bucataria chiliana combina gastronomia spaniola cu cea a indigenilor Mapuche, porumbul fiind un ingredient de baza.
Vorbim de cea mai dezvoltata tara din America de Sud deci, iti imaginezi ca si preturile sunt pe masura. Nu te astepta insa la stiu eu ce bucate sofisticate. Bucataria lor e facuta in mare parte ca sa iti umple stomacul si nu ca sa iti bucure simturile. Asta nu inseamna ca felurile simple de manacre nu sunt gustoase, in special daca te dai in vant dupa peste sau fructe de mare.
Daca te-ai cazat undeva cu mic dejun inclus, nu-ti faci iluzii ca te va ajuta la buget. Micul dejun consta in mare parte din ness (cafeaua se gaseste rar) paine, unt si ceva marmelada.
La pranz (almuerzo) poti comanda un meniu complet la un pret decent ( 6-8 dolari). Fiecare meniu incepe cu un aperitiv numit Pebre, un sos picant cu rosii si ardei iuti, care merge de minune cu painica proaspata.
Cina este intotdeauna mult mai scumpa. Daca adaugi si o bere sau un pahar de vin, poti sa iei in calcul vreo 12-15 dolari. Ai grija insa, ca pranzul se serveste strict intre orele 13-15 iar cina, dupa ora 20.00. Intre 14 si 20 risti sa mori de foame sau te poti multumi cu produse de fast-food. Chilienii iubesc gratarele, asa ca daca te nimeresti printr-o vizita, fii sigur ca ai sa primesti o bucata buna de friptura! Nu se prea omoara cu salate si rar primesti garnitura sau legume. Dintre condimentele chiliene mi-am facut provizii cu Merken, facut din chili afumat si coriandru, care se poate presara peste fripturi, dar merge cam la orice fel de mancare.
Daca te prinde foamea pe strada poti comdanda un completo, un hotdog cu de toate (avocado, cartofi, salata, sosuri).
Delicioase si bune intre mese sunt si empanadas (care provin de la argentinieni), niste placintele umplute cu carne, branza, legume, peste, sunca sau cascaval.
Iata cateva dintre bucatele, zic ei, traditionale:
Cazuela – un fel de supa clara de vita in care plutesc bucati imense de porumb, cartofi, dolveac si morcov.
A lo pobre (biftecul saracului) – friptura cu cartofi prajiti, oua ochiuri si ceapa prajita
Asado – fripturi (in special de vita) pe gratar.
Pastel de choclo – o placinta cu straturi de porumb, carne si branza.
Ceviche– o salata din peste crud murat in zeama de lamaie si servit cu ghimbir, ceapa si ardei.
Palta reina – avocado umplut cu salata de pui, ton sau creveti.
Bauturi:
Vedeta locala e Pisco Sour– un cocteil peruan cu pisco (bautura traditionala), zeama de lamaie, albus de ou si putina scortisoara.
Vinurile chiliene si-au dobandit pe buna dreptate celebritatea asa ca nu rata ocazia de a degusta cat mai multe, direct la ele acasa.
Mote con huesillos Este o bautura naturala foarte racoritoare facuta din grau, piersici si apa indulcita cu zahar sau miere.
Daca iubesti cafeaua ai face bine sa vii cu un pachet la tine. In Chile se bea cam peste tot nesscafe iar daca ai norocul sa dai undeva peste café grano (cafea naturala), e atat de slaba incat mai bine nu o bei.