Căsuțe cu chef de joaca din Europa

Trebuie să le vezi ca să le crezi…

Iată câteva clădiri originale din Europa, pe care nu te mai saturi să le priveşti, care îţi dau impresia că te afli într-un parc de distracţii, o căsuţa din poveste, în decorul unui film sau al unui desen animat.

Casutele lui Gaudi, Barcelona

Park_Güell_02

Gaudi a transformat Barcelona într-un muzeu în aer liber, iar tu, la rându-ţi, poţi să ţi-l alegi ca teren de joacă. În Parcul Güell vei fi precum Hansel şi Gretel, în pădure, când nu se pot abţine să ronţăie din căsuţa de turtă dulce. Atenţie însă, oricât de apetisante îţi par acoperişurile glazurate, Gaudi a folosit mozaic!

Situat în partea superioară a colinei El Carmel, parcul, construit între 1900 şi 1914, reprezintă una dintre cele mai creative opere ale arhitectului Antonio Gaudi.
O plimbare prin parcul Guell e mai incitantă decât una într-un parc de distracţii şi trebuie continuată, obligatoriu, cu una pe zidurile casei Milo sau La Pedrara. Această umitoare bijuteria arhitectonică modernistă, fluidă şi surprinzător de vie, este de fapt, o casă cu cinci etaje care arată precum un perete stâncos şi curbat care se evidenţiază prin balcoanele din fier forjat.

IMG_7097

IMG_7113

800px-Casabatllo2
Nu sări nici peste Casa Batlló, decorată cu un mozaic colorat din plăci ceramice sparte, cu acoperișul arcuit, ce seamana cu spatele unui dragon, și cu ferestre ovale, neregulate, săpate in piatra. De fapt, cam tot ce a facut Gaudi prin Barcelona, te indeamnă la joacă.

Casa Hundertwasser, Viena

Hundertwasserhaus_3
Clădirile lui Hundertwasser arată ca un colaj ieşit din mânuţele unui copil, care s-a jucat cu plastilină şi bile colorate.
Dacă îţi plac construcţiile îndrăzneţe şi extravagante atunci nu rata casa arhitectului austriac Friedensreich Hundertwasser, din Viena. Această clădire zugrăvită în roşu, alb, albastru, galben şi auriu, se caracterizează prin etaje neuniforme, grădini pe acoperiş şi ferestre unicat, din mozaicuri şi fier forjat. Sfere colorate captive între stâlpi sifedii, multicolori, foiţe aurite pe fundal negru şi o mulţime de combinaţii originale care îţi bucură ochiul. Din păcate, casa nu poate fi vizitată dar poţi da o tură prin Hundertwasser Village, de vizavi, care păstrează acelaşi stil arhitectural.

20150628_145510

20150628_145537

Casa care dansează sau Ginger & Fred, Praga

dancinghouse-768x1024
Fred şi Ginger au transformat Praga într-o sala de bal, prinşi într-un dans ameţitor.
Casa care dansează sau Fred şi Ginger nu este un muzeu de artă contemporană, aşa cum probabil vei crede la prima vedere, ci sediul unei bănci. Originală clădire marchează colaborarea dintre arhitectul ceh Vlado Milunić şi celebru artist american Frank Gehry, având ca sursă de inspiraţie elegantul cuplu de dansatori, Ginger Rogers şi Fred Astaire.

Casa strâmbă din Polonia

The_Crooked_House_of_Sopot,_Poland_(3173810231)
În Sopot (Polonia) se află o căsuţă din desene animate, care serveşte însă unui scop cât se poate de banal: Krzywy Domek se traduce Casă Strâmbă. Nu, nu este nici muzeu, nici loc de joacă, ci o clădire comercială cu o suprafaţă de circa 4.000 metri pătraţi, din centrul comercial Rezydent. Deşi pare să facă parte dintr-un parc de distracţii, această clădire găzduieşte magazine, restaurante, birouri şi  o staţie radio. Responsabil pentru acesta clădire, care ai zice că sfidează legile fizicii, este arhitectul  Szotynscy Zaleski, care s-a inspirat din ilustraţiile pentru cărţile de poveşti ale lui Jan Marcin Szancer şi operele de artă ale lui Per Dahlberg.

Casuțele cubice din Rotterdam

Amazing-Amazing-HD-Photos-800x600
Cum ar fi să trăieşti într-o casă ca aceasta?! Pentru că la asta serveşte construcţia cu pricina; nu este nici muzeu, nici spaţiu expoziţional, ci un complex rezidenţial original, realizat de arhitectul Piet Blom, în 1984. Pe astea n-am apucat încă să le văd, dar se pare că nu doar exteriorul e fabulos, ci şi interiorul. Pozele sunt împrumutate de pe wikipedia.

800px-Kubuswoningen_in_rotterdam

800px-Rotterdam_Cube_House_living_room

Cube-houses-rotterdam

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *