În Viena, ai atâtea de văzut și făcut încât probabil n-o să–ți ajungă un singur weekend. Dacă ai timp limitat, iată ce pot face pe fast-forward:
Am ajuns în Viena de vreo 4-5 ori, cu vaporul, trenul, avionul și automobilul – ba la un festival, vara, ba la un concert, iarna, în trecere, cu treaba, sau pur și simplu în vacanță. Cu toate că are renumele unui oraș bătrânesc, de fiecare dată mi-a lăsat o impresie plăcută și relaxată, deloc prăfuită, începând cu grandoarea imperială, care domină întreagă metropolă și sfârșind cu arhitectură modernă, muzeele eclectice și viață de noapte solicitantă.
Este impresionant că, într-un singur oraș, ești înconjurat de palate și castele unde au avut loc baluri elegante, Opera unde vienezii se prezintă în frac iar doamnele, în rochii de seară, străzi pavate unde încă mai poți auzi ecoul copitelor de cai care trăgeau trăsurile aristocraților dar în același timp ai la dispoziție o arhitectură sofisticată, muzee contemporane, magazine-unicat, terase, galerii, spectacole și alte tentații irezistibile ale lumii moderne. Cireașa de pe tort: casa Hundertwasser, scoasă parcă dintr-o poveste.
Viena e prezentă des în topul 10 al orașelor unde se trăiește cel mai bine.
Țara lui Mozart și Johann Strauss are ceva pentru fiecare, indiferent de vârstă – găsești atât concerte de muzică clasică puse în scenă de cele mai faimoase orchestre cât și concerte de muzică rock sau cluburi de muzică electro, organizate în foste stații de metrou. Poți rătăci prin muzee și palate care–și dezvăluie istoria în fiecare pietricica dar și muzee contemporane unde expun cei mai țări artiști ai zilelor noastre.
E greu să le cuprinzi pe toate, așa că stabilește–ți prioritățile în funcție de ce te interesează. Dacă vrei să vezi câte puțin din tot, propunerea mea e să–ți împărți excursia în două. Prima zi încearcă să bifezi atracțiile istorice clasice precum Stephansdom sau Catedrala Sfântul Ștefan, din secolul al XII-lea, Palatul de vara al împăraților, Școala Spaniolă de Călărie, Palatul Imperial Hofburg.
Nu uita să dai o tură și prin Palatul Belvedere, cunoscut in intreaga lume datorita celei mai mari colectii de tablouri semnate Gustav Klimt, printre care se numara si renumitul tablou „Sarutul”.
Palatul este format, de fapt, din doua cladiri, Palatul Superior Belvedere si Palatul Inferior Belvedere, ambele construite in secolul XVIII drept resedinta de vara pentru Printul Eugen de Savoy. De constructia cladirilor s-a ocupat unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti specializati in stilul baroc, Johann Lukas von Hildebrant. Palatele impreuna cu gradinile lor extraordinare sunt considerate a fi unele dintre cele mai frumoase cladiri baroce din lume.
Palatul Superior Belvedere a fost construit intre anii 1717-1723, pe un deal, oferind astfel panorame fermecatoare ale Vienei, de unde si denumirea Belvedere (in limba italiana „priveliste frumoasa”).
In anul 1781, Palatul Superior Belvedere isi deschide portile publicului pentru a-i permite sa admire Colectia Imperiala, devenind astfel unul dintre primele muzee din lume accesibile marelui public. Palatul gazduieste opere de arta austriece ce dateaza din Evul Mediu pana in prezent, inima colectiei fiind insa exponatele aflate sub semnatura Gustav Klimt, dintre care se remarca „Sarutul” si „Judith”. Colectiei nu ii lipsesc tablouri ale impresionistilor francezi si impresionantele picturi din perioada Biedermeier.
Palatul Inferior Belvedere va invita sa vizitati salile de ceremonii ale Printului Eugen de Savoy, interiorul baroc al Salii Grotesti, Galeriei de Marmura si Camerei de Aur impresionand prin detalii. In acest palat poate fi vizitata si Oranjeria, ce gazduieste deseori expozitii temporare.
Rezervă–ți cel puțin jumate de zi pentru Palatul Schönbrunn, simbolul principal al orașului Viena. Acest palat este vechea reședința de vara a familiei imperiale habsburgice și atrage turiștii avizi de cultură din toate colțurile lumii. Început în 1695 și finalizat de abia prin 1749, Schönbrunn este unul dintre cele mai fantastice palate din lume, care impresionează prin arhitectură și grădini baroce, dar și prin cea mai veche grădină zoologică din lume.
A doua zi, o poți rezerva muzeelor dar și plimbărilor mai relaxante. Începe cu Galeria Belvedere, apoi poți pierde lejer jumate de zi în Museumsquartier (MQ), cartierul muzeelor, unul dintre cele mai interesante spații culturale din Viena, aflat în locul vechilor grajduri imperiale unde vei lua contact cu artă contemporană sub toate formele posibile. Cartierul Muzeelor găzduiește acum centrul unde se adună artele și artiștii, evenimentele și expozițiile, concertele și DJ-set-urile, adică tot ce are nevoie un suflet de gurmand cultural. Acest complex de muzee se adresează iubitorilor de artă contemporană care au la dispoziție 3 spații: Kunsthalle Wien, Leopold Museum și MUMOK (Museum of Modern Art Ludwig Foundation).
După ce te–ai îmbogățit spiritual, e timpul să te ocupi și sănătate. Închiriază o bicicletă și fă o plimbare de-a lungul Dunării unde poți admira graffiti-uri cool. Aici, vara răsar o mulțime de beach-bars, care mai de care mai tentante. Vara, e plin de ștranduri aflate de-a lungul fluviului, ce oferă o oaza de răcoare relaxată în mijlocul zilei.
Ah, și dă o tură prin Naschmarkt, tot de-a lungul Dunării! La prima vedere pare doar o piață, însă, în weekend, se transformă într-un târg celebru de vechituri. Poți scotoci după comori în celebra piață Naschmarkt, unde se organizează cel mai mare târg de antichități din Viena și unde poți gustă din bucate tradiționale sau internaționale.
Am zis bucate? Plimbările îți vor face cu siguranță poftă de mâncare. Gurmanzii sunt privilegiați pentru că orașul e înțesat cu restaurante pentru toate gusturile și buzunarele – de la cele sofisticate până la hanurile de familie care oferă atmosfera intimă și bucate delicioase. Mai e nevoie să precizez că trebuie să încerci un schnitzel vienez, la el acasă?
Tot aici găsești cele mai bune cafenele cu sortimente atât de variate încât îți va fi cu siguranță dificil să te decizi. Încearcă ceva clasic precum Wiener Melange (cappucino vienez) cu frișcă și multă scorțișoară.
O plimbare aventuroasăse încheie întotdeauna cu o escapadă în Prater, unul dintre cele mai vechi parcuri de distracție din Europa. Parcul și-a pierdut din strălucire de odinioară, dar merită să faci un tur în Marea Roată Vieneză, inaugurată în 1897, de unde vei avea o panorama asupra orașului.
Dacă îți mai rămâne timp, bifează și cartierul GASOMETER, realizat între 1999 și 2001 de 4 arhitecți iscusiți.
Recomandare: Barul și terasa hotelului 25hours Hotel, un loc cool, plin cu oameni mișto.
Dacă ești cinefil, îți recomand turul The Third Man, în care afli chestii interesante despre realizarea filmului clasic “The Third Man” filmat în Viena în anul 1948, sau poți pași pe urmele lui Julie Delpy și Ethan Hawk, din Before Sunrise, într-o plimbare, noaptea, pe străduțele vieneze.
Un site vienez cu locuri și evenimente cool e http://www.viennawurstelstand.com/