Daca te-ai saturat de vizitat Europa si vrei o vacanta in Asia care sa nu te rupa la buzunare, alege Nepalul, e mai ieftin ca India si iti ofera o gramada de experiente destul de diferite fata de multe locuri in care ai mai fost. Nu e musai sa iti placa mersul pe munte ca sa alegi Nepalul, aici gasesti si parcuri rezervatii naturale unde te poti plimba pe spinarea unui elefant in timp ce un nepalez iti face poze si iti toarna clisee despre ce minunata experienta traiesti tu, centre de meditatie care-ti promit iluminarea si calea catre tine, rauri involburate pe care sa faci rafting, cel mai mare templu budist din lume unde o sa auzi in continuu mantra Om mani padme hum, mancare aproape la fel de buna ca aia indiana si multe concerte rock.
Oricum ar fi, Nepalul e o idee buna de vacanta. Iti ofera destule scenarii despre modurile in care ti-ai putea pierde viata, insa, nu-ti face griji, nu o sa ti se intample nimic. Nu o sa cazi cu autobuzul in prapastie asa cum au cazut altii, nu o sa te prabusesti cu avionul in Himalaya asa cum s-a intamplat cu multe curse interne, nu o sa faci accident de masina si nici nu o sa te prinda avalansa in timpul unui traseu. Astea se intampla la stiri, nu tie :).
Cam care e bugetul pentru o vacanta in Nepal? Vorbesc aici de o vacanta low cost si nu de cazari la hoteluri cu stele, facut shopping la mall (da, in Kathmandu sunt si malluri), sau, mai rau, mers cu agentie.
Cea mai ieftina varianta de mers cu avionul pana in Nepal este low-costul Airarabia din Istanbul. Biletul costa 400-550 de euro cu escala in Sharjah. Escala este de vreo 4 ore la dus si vreo 5 la intors. Daca te organizezi din timp, gasesti biletul chiar mai ieftin, insa trebuie sa verifici mai mereu preturile pe saitul airarabia.com.
Cazare decenta in Kathmandu gasesti cu 6-7 dolari pe noapte, cu baie in camera, in Thamel, cartierul de turisti. Daca vrei aer conditionat, televizor plasma, apa calda chiar si in decembrie, te poti caza la Kathmandu City Hotel cu 20 de dolari pe noapte (pretul e negociabil la receptie). Sigur o sa-ti placa. Camerele sunt zugravite impecabil in alb, baile sunt noi-noute, apa calda curge de vreo 2 ori pe zi, iar asternuturile, culmea, sunt curate. Toate hotelurile au terasa la ultimul etaj sau pe acoperis, de unde iti poti savura cafeaua de dimineata privind norii de poluare care se ridica deasupra orasului. Cazarea e mai ieftina luata la fata locului. Cel mai bine e sa iei taxiul de la aeroport si sa ii spui sa te duca in Thamel unde gasesti sute de pensiuni cu preturi pentru toate buzunarele.
Dupa ce te plictisesti de templele si pietele din Kathmandu, nu-ti ramane decat sa explorezi imprejurimile, Patan, Bhaktapur, Nagarkot musai, poate si Dhulikhel daca iti mai ramane vreme. Drumul cu taxiul pana acolo costa in jur de 1000-1500 de rupii (10-15 dolari), insa poti ajunge cu mai putin de 400 de rupii cu autobuzul. Intrarile in Patan si Bhaktapur costa cate 1100 de rupii (11 dolari).
Cele mai populare excursii cu autobuzul din Kathmandu sunt in Pokhara, al doilea oras ca marime din Nepal, de unde se poate face trekking in Annapurna, Chitwan, un loc in care te poti caza intr-o rezervatie naturala, Lumbini, locul unde s-a nascut Budha si zona Everest, tot pentru trekking.
Biletul de autobuz pana in Chitwan sau Pokhara te costa 7-8 dolari, iar cazare in Pokhara sau Chitwan gasesti tot asa, cu 7-8 dolari pe noapte. Gasesti si mai ieftin daca ai rabdare sa cauti si sa bati din poarta in poarta. Nu e o raritate sa gasesti cazare cu 4 dolari, iar conditiile nu sunt dure, ci chiar decente.
Daca vrei sa faci trekking, aici cheltuielile se complica putin. Trebuie sa platesti permisul de trekking 20 de dolari plus cazare si mancare la guesthouse-urile de pe drum. Cazarea e cam 3 dolari pe noapte, mancarea e mai scumpa pe traseu, cam 3-5 dolari un fel. Daca iti iei ghid il platesti cu 10-20 dolari pe zi, mancarea si cazarea pe traseu ii sunt asigurate, asa ca nu trebuie sa le platesti tot tu.
Ca sa ai o vacanta fara griji, in Nepal iti sunt suficienti 700 de euro pentru 2 saptamani, cu tot cu trek, transport cu autobuzul, mancare, cazare si ceva suveniruri. 1300 de euro de persoana sunt suficienti as zice pentru 2 saptamani cu tot cu bilet de avion. Bineinteles, se poate iesi si mai putin de atat, depinde ce alegi, sa faci trek cu ghid sau fara ghid, sa mananci in restaurante de localnici sau de turisti, sa dormi cu 5 dolari sau cu 15, sa calatoresti cu un autobuz de 7 dolari sau cu unul de 15. Eu am pus varianta putin mai scumpa. Pentru 2 persoane cred ca e ok si un buget de 2.000 de euro (cu tot cu avion).
Nu o sa fac o lista cu ce am cheltuit eu, nu am facut un calcul prea strict, ar fi deja nebunie, insa cele mai mari cheltuieli au fost biletul de avion (540 de euro din Istanbul, luat cu o zi inainte de plecare), biletul pana in Istanbul (160 de euro, luat tot asa cu o zi inainte), trekul luat de la agentie (150 de dolari pentru un trek de 4-5 zile plus permisele de trekking si masina pana in satul de unde incepea trekul), viza (30 dolari), cazarea (in jur de 150 dolari 2 saptamani, 2 persoane) si berea (3-4 dolari o bere, cate 1-2 pe zi). Mancarea costa intre 2 si 4 dolari un fel in restaurante, iar in locurile mai putin turistice, 1-2 dolari. Ceaiul pe strada costa 10 rupii, iar in restaurant o jumatate de dolar, adica 50 de rupii. La taxi negociam peste tot, din Thamel pana la Templul Maimutelor plateam 2-3 dolari, iar pana la aeroport 5 dolari. In general, un buget de 30 de dolari pe zi ar trebui sa fie suficient (fara bere).
Alte preturi: 5 dolari un polar, 10-15 dolari o rochie, 4-5 dolari un vas budist cantator, 5 dolari o mandala pictata (varianta ieftina), 2 dolari un magnet, 2 dolari intrarea la Templul Maimutelor, 3 dolari o ciocolata Snikers pe traseu, 5 dolari o punga mare cu batoane de cereale pentru trekking, 0.2 dolari o sticla de apa la 1l, 3-4 dolari micul dejun la hotel, 40-50 de dolari o excursie de 2 zile si o noapte prin jungla din Chitwan (totul inclus).
Daca scoti bani de la bancomat, o sa ai o limita de 100 de dolari (10.000 de rupii) si o sa fii taxat la fiecare tranzactie cu 400 de rupii, asa ca mai bine te duci cu dolari sau euro si ii schimbi acolo in rupii ca sa nu ai surprize cu comisioanele la banci asa cum am avut eu.
P.S. Eu sunt o fire destul de cheltuitoare, nu stiu sa negociez, platesc primul pret care mi se spune, nu ies dintr-un restaurant daca am apucat sa stau la masa si vad ca e cam scump ce e in meniul lor, imi cumpar tot felul de prostii de care n-am nevoie, comand mai multe feluri de mancare decat as putea manca, las bacsisuri mai mari decat ar trebui etc., asadar bugetul despre care am scris mai sus ar putea fi redus cu mult de o fire mai cumpatata :).
Am mai scris despre Nepal aici:
Cum arata un traseu in Himalaya
Trekking in Himalaya: 10 lucruri bine de stiut
Super articolul, chiar mi-a fost de folos! Mai ieftin am găsit(avion) la Qatar Airlines cu 418 Euro direct din București, iar drumul durează în jur de 11 ore, o singura escala de o ora și jumătate. Pentru luna februarie-martie când ma interesa pe mine sa ajung, dacă cumperi de acum bilet costa 410 Euro din București. Cazarea intr-adevăr am ramás uimita cat de ieftina este. În Kathmandu 340 de Ron pentru 8 zile o camera absolut superba. Sincer nu ma așteptam sa fie totul atât de ieftin. Ce te rupe la bani intr-adevăr este avionul. Acesta mie una mi se pare foarte scump. Am zis ca voi mai cauta alte potențiale mijloace de transport. Indiferent ca voi face mult mai mult, dacă reușesc sa ajung acolo cu 200 de Euro sunt extrem de fericita😁 o seara minunata și mulțumesc încă o data pentru sfaturi!
Ati gasit alternativa?
Sunt curios.