Ce poti face intr-un weekend la Munchen

Daca tot a venit primavara si am scapat de frig, nu vedem un mod mai bun de a sarbatori acest lucru decat printr-un city break. Destinatie? Munchen, capitala Bavariei si totodata, in opinia turistilor, cel mai frumos oras din Germania. Asta pentru ca titlul de cel mai cool oras a fost luat de ceva vreme de Berlin :).

Munchen este renumit la nivel mondial datorita organizarii anuale a celui mai mare festival din lume, Oktoberfest, care are loc timp de 16 zile in perioada cuprinsa intre finalul lunii septembrie si inceputul lui octombrie. Totusi, nu e musai sa mergi doar de Oktoberfest la Munchen, capitala Bavariei poate fi o optiune multumitoare si in afara acestei perioade, mai ales daca nu iti place aglomeratia.

Asadar, iata ce poti face daca alegi sa iti petreci un weekend aici.

In primul rand, o sa iti ia ceva sa epuizezi de fotografiat centrul vechi al orasului si locurile din imediata sa apropiere. Vei descoperi un amestec interesant de nou si vechi, de la palate in stil baroc, berarii cu chelnerite dragute imbracate in costume traditionale, catedrale gotice de-a dreptul spectaculoase, piete si monumente, pana la magazine de lux, chioscuri cu suveniruri (in general multe halbe de bere) si cladiri futuriste din sticla.

Cel mai renumit loc din centru este Marienplatz, o piata celebra in care se afla sediul Primariei, o cladire in stil gotic destul de impresionanta, din al carei turn poti avea o panorama a intregului oras. La foarte mica distanta de piata se gaseste Biserica Sfantul Petru, cea mai veche biserica din Munchen. De asemenea, o sa ajungi vrei-nu vrei, pe Neuhauser Strasse, un fel de Lipscani al nostru, dar mult mai lung, cu multe magazine gen H&M si Zara, patiserii, terase si restaurante.

Tot in centrul orasului se afla o alta cladire-simbol a Munchenului, Frauenkirche, o catedrala medievala cu doua turnuri, construita in stil gotic, insa fara cine stie ce ornamente. Teatrul National, care e si sediul Operei, castelul Alter Hof si palatele in stil baroc Preysing, Holnstein si Porcia merita si ele, la randul lor, cateva fotografii, mai ales ca se afla la o aruncatura de bat de Marienplatz.

munchen

Bucataria bavareza nu o sa te dea pe spate daca iti place mancarea mai usoara, o sa ai de ales intre carnatii traditionali Weisswurst, preparati din carne de vitel si bacon, serviti cu covrigi, si coaste de porc sau diverse carnuri prajite. Ca desert incearca placintele cu mere (Apfelkrapen) sau branza (Kaaspatzen). Insa, daca nu te multumesc carnatii si nici produsele de patiserie, nu dispera, gasesti tot felul de fast-fooduri cu salate si saorme, dar si restaurante cu specific oriental, indian sau chinezesc (astea le gasesti mai ales in zona Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt, o zona cu multi imigranti), asa ca ai de unde alege.

mancare-bavareza

Ce ar mai fi de vizitat?

Alte Pinakothek, unul dintre cele mai misto muzee de arta din lume (aici gasesti tablouri de Rembrandt, Rubens, Brueghel, Durer si, in general, niste colectii impresionante de lucrari ale pictorilor flamanzi, germani, italieni, olandezi s.a., plus multa arta moderna si contemporana), Palatul Nymphenburg, care este unul dintre cele mai populare obiective turistice din Munchen, Muzeul Brandhorst (aici gasesti peste 100 de lucrari ale lui Andy Warhol, muzeul se afla aproape de Pinakothek), Gradina Zoologica, una dintre cele mai bine puse la punct din Europa, muzeul de stiinta si tehnologie, stadionul Allianz Arena in caz ca iti place fotbalul, si, daca te pasioneaza masinile sau cladirile futuriste, muzeul BMW.

Muzeul Brandhorst
Muzeul BMW

Daca mai ai timp, mergi la o plimbare prin English Garden, un parc cu o suprafata de vreo patru kilometri patrati, mai mare chiar decat Central Park din New York. In acest parc este permisa in anumite zone practicarea nudismului, asa ca sa nu te miri daca dai nas in nas cu oameni dezbracati complet. English Garden nu e un parc banal in care sa stai pe banca si sa te uiti la rate, aici gasesti un rau artificial pe care poti sa faci surfing, o ceainarie japoneza unde poti asista la intreg ritualul ceaiului, o gradina japoneza, tot felul de monumente, statui, un teatru in aer liber, un lac creat pe la 1800, dar si Turnul Chinezesc (construit dupa o pagoda din Londra), un templu grecesc si cate si mai cate. Merita sa iti petreci cateva ore pe aici.

gradina

Viata de noapte din Munchen este una destul de intensa, mai ales daca incerci zecile de sortimente de bere din bierhaus-urile de aici. Cea mai cunoscuta zona de party din Munchen este Kultfabrik si se gaseste in cartierul Haidhausen, undeva prin estul centrului orasului. Aici gasesti baruri, cluburi, cinematografe, berarii, mult street art, saloane de tatuaj, concerte si, in general, o atmosfera destul de underground. Cu siguranta, n-o sa ai chef sa te intorci prea devreme in camera de hotel.

Preturile in Munchen nu sunt foarte mici, nici la cazare si nici la mancare, cu toate astea nu e un oras care sa iti faca o gaura prea mare in buget, mai ales daca iti iei un pachet cu zbor si cazare sau vanezi ofertele la biletele de avion. Alte idei bune de cazare sunt couchsurfing-ul si airbnb-ul.

Sursa foto: wikipedia

Iti mai recomandam si: 

City break la Copenhaga

Ce poti face intr-un weekend la Belgrad

Ce poti face intr-un weekend in Dublin

About Livia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *