Clădiri decrepite care se pot prăbuși în orice moment, mine abandonate, carcase ruginite, buruieni, tone de praf și sute de povești cu fantome. America e un imens platou de filmare iar iubitorii de filme horror trebuie neapărat să calce măcar în unul din sutele de orașe–fantomă. În America am avut surpriză să dau peste cel puțin un ghost-town în fiecare stat, majoritatea având de-a face cu febra “goanei după aur” care a atras mii de nebuni. Orașe care cândva aveau zeci de mii de locuitori au fost abandonate și transformate în obiective turistice care satisfac cerințelor celor mai pretențioși căutători de ciudățenii. Eu le-am vânat și le-am pus la loc de cinste in “cele mai creepy locuri” pe care le-am văzut vreodată.
Terlingua, Texas
Am dat peste Terlingua în drum spre parcul Național Big Bend și mare mi-a fost bucuria. E unul dintre cele mai autentice orașe–fantomă din SUA, dotat cu toate accesoriile necesare: cimitir, biserica, loc de joacă pentru copii, galerii de artă locală, o școală, o închisoare minusculă și un teatru – Starlight Theatre, transformat în restaurant. Terlingua a fost pe vremuri un oraș de mineri, populat în vremurile sale de glorie de 2000 de suflete. A fost abandonat în anii ’40 și repopulat în anii ’70 când a devenit nucleul cultural al unei comunități de artiști, muzicieni sau liber-cugetători. Unii i-ar numi “freaks”. Acum locuiesc în jur de 60 de persoane iar pentru a atrage turiști se organizează un concurs de chili, de 2 ori pe an. Povestea mea cu Terlingua e una mai complexă, v-am povestit-o aici.
Rhyolite, Nevada
În drum spre Death Valley, în apropiere de Beatty, am făcut un ocol de câțiva km să vizităm un alt loc creepy, cu promisiunea de 2&1 –oraș fantomă și muzeu în aer liber.
Promovat drept “ The Chicago of the west” , Ryholite a fost pe vremuri un orășel populat de căutători de aur, veniți aici să se îmbogățească peste noapte. În 1907 populația era de 5.000. Acum au mai rămas doar câteva clădiri dărăpănate (fosta școală, bursă și un spital) iar cineva a construit o casă din sticle, care atrage tot felul de ciudați.
În apropierea orașului, în mijlocul pustietătii se afla muzeul în aer liber Goldwell, cu instalația artistului belgian Albert Szukalski, intitulată The Last Supper.
Alte “opere” ale muzeului – Ghost Rider, Lady Desert: The Venus of Nevada, Icara, Tribute to Shorty Harris și canapeaua colorată Sit here. Intrarea este libera iar în zonă se afla și un mic magazin de suveniruri, al cărui proprietar e un artist simpatic.
Bisbee, Arizona
Bisbee nu–i chiar un oraș fantomă, ci mai degrabă un loc semi-populat, în apropierea căruia se află o mînă abandonată. Foarte aproape se află un orășel, de fapt o stradă, Lowell, unde ai impresia că te-ai întors în timp, în anii 50. – Mașini vintage, o secție de poliție părăsită și o benzinărie abandonată fiind vedetele incontestabile ale acestei zone.
Jerome, Arizona
Nici Jerome nu-i 100% abandonat, ba are chiar câteva hoteluri de calitate, toate având renumele de a fi bântuite. Unul dintre el se numește Jerome Grand Hotel și a fost construit pe locul unde era pe vremuri un azil de nebuni, restaurantul hotelului păstrând și acum numele de “Asylum”.
Se zvonește ca orașul a avut în jur de 15.000 de locuitori în 1920, în prezent fiind populat de aproximativ 500 de oameni.
Farmecul oraselului nu a fost distrus de tentative comerciale gen restaurantul “Haunted hamburger” sau produse locale “Jerome Ghost Pepper”, ba dimpotriva, cumva i-au sporit atractia.
Fiecare hotel e însoțit de câte o poveste creepy, în unele primești chiar lista cu fantomele care locuiesc în clădirea respectivă. Există și câteva “ghost-tours”, realizate de un medium care, contra unei sume deloc modeste, te poate pune în legătură cu spiritele. La intrarea în oraș se află o școală abandonată și ale căror săli de clasa au fost preluate de artiști locali și transformate în ateliere. Pe coridoarele școlii se află un pian vechi și dezacordat iar de pe pereții te țintuiesc cu privirea generații de școlari din anii 60-80, trași în poză pentru eternitate.
Zeci de poze am făcut și la mina abandonată din zonă, administrată de un bătrân care ai zice că a depășit lejer 100 de ani. Cimitirul de mașini din curte e visul oricărui fan al filmelor horror.
altele..
Peste asta am dat in miez de noapte, cand cautam un motel. Nu stiu cum se numeste si nici nu-mi aduc aminte unde cam in ce zona era situat.
Alte poze bântuite, in ” La vanatoare de fantome in Kenya”